Aditivii alimentari

Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate în alimente pentru a le ameliora aspectul vizual, gustul și termenul de valabilitate. Pe ambalajele alimentelor găsim lista aditivilor folosiți pentru prepararea lor. Din păcate, s-a constatat că mulți aditivi alimentari au o influență negativă asupra sănătății omului; de aceea utilizarea lor în industria alimentară este limitată prin legislație. În tabelele de mai jos, găsim lista aditivilor alimentari inofensivi, cât și a celor care ar trebui evitați.
Aditivii se împart în următoarele mari grupe:
Coloranții sunt substanțe care adaugă culoare produselor alimentare;
Conservanții prelungesc durata de depozitare a produselor alimentare prin protejarea acestora împotriva deteriorării cauzate de microorganisme;
Antioxidanții prelungesc viața produselor alimentare prin protejarea acestora împotriva deteriorării cauzate de oxidare;
Corectorii de aciditate modifică sau controlează aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar;
Emulgatorii (agenții emulsifianți) fac posibilă formarea sau menținerea unui amestec omogen de două sau mai multe componente imiscibile, ca de exemplu ulei și apă;
Stabilizatorii fac posibilă menținerea stării fizico-chimice;
Agenții de îngroșare cresc vâscozitatea;
Gumele au rol de stabilizator dar și de agent de îngroșare;
Agenții de afânare sunt substanțe sau combinații de substanțe care eliberează gaz, mărind astfel volumul aluatului;
Îndulcitorii dau un gust dulce produselor alimentare;
Agenții antiaglomeranți (agenți de separare) reduc tendința particulelor unui produs alimentar de a adera una de alta;
Potențatorii de aromă ameliorează gustul și/sau mirosul existent al unui produs alimentar;
Agenții de glazurare (inclusiv lubrifianții) conferă un aspect lucios sau acționează ca un strat protector;
Gazele de ambalare reprezintă gaze ce intră în componența aerului, și care sunt introduse într-un container înaintea, în timpul sau după plasarea unui produs alimentar în container, în scopul prevenirii oxidării și dezvoltării bacteriilor.

Aditivi alimentari inofensivi

E101 Riboflavină Colorant galben; se găsește în vitamina B2
E160c Extract de ardei iute, capsantin, capsorubin Colorant natural roșu închis. Este utilizat în egală măsură și ca aromatizant
E160D Lycopen Colorant; se găsește în sucuri aromate, deserturi, ceaiuri
E162 Roșu din sfeclă roșie,betanină Colorant; Larg utilizat, dar culoarea este destul de instabilă.
E163 Antocianine Colorant; se găsește în produse de patiserie și cofetărie
E262 Acetat de sodiu Conservant; se găsește în produse de origine animală
E263 Acetat de calciu Conservant; se găsește în produse de panificație
E270 Acid lactic Conservant; Împiedică alterarea măslinelor spaniole, stabilizează aciditatea în procesul de fabricare a brânzei, și crește aciditatea la deserturile congelate, băuturile carbogazoase cu arome de fructe 
E290 Dioxid de carbon Acidifiant; se găsește în băuturi acidulate, alimente preambalate
E296 Acid malic Conservant; se găsește în sucuri fructe, marmelade, jeleuri
E297 Acid fumaric Regulator de aciditate; se găsește în vinuri, produse fine de cofetărie, ceaiuri
E301 Ascorbat de sodiu Antioxidant; se găsește în produse pentru sugari, produse cu uleiuri și grăsimi
E306 Extract bogat în tocoferol Antioxidant; se găsește în vitamina E
E307 Alfa-tocoferol Antioxidant; se găsește în produse sugari, produse cu uleiuri și grăsimi
E308 Gamma-tocoferol Antioxidant; se găsește în produse sugari, produse cu uleiuri și grăsimi
E322 Lecitină Acidifiant; Sursele naturale de lecitină sunt gălbenușul de ou și semințele de soia. Întârzie râncezirea și ajută la obținerea unor prăjituri sau torturi mai pufoase. Având rol și de emulgator, aceasta împiedică separarea uleiului și apei 
E325 Lactat de sodiu Acidifiant; se găsește în lactate, înghețate, supe, praf de copt
E326 Lactat de potasiu Acidifiant; se găsește în lactate, înghețate, supe, praf de copt
E327 Lactat de calciu Acidifiant; se găsește în lactate, înghețate, supe, praf de copt
E331 Citrati Antioxidant; se găsește în produse cu lapte, fructe, grăsimi vegetale
E334 Acid l-tartric Acidifiant; Regulator de aciditate; se găsește în guma de mestecat, creme, dulciuri
E335 Tartrat Acidifiant/emulgator; se găsește în jeleuri și nectaruri din fructe
E336 Tartrat de potasiu Emulgator/agent de ingrosare; se găsește în sucuri și nectaruri din fructe
E337 Tartrat dublu de sodiu si potasiu Emulgator/aromatizant; se găsește în prăjituri, marmelade, sucuri
E350 Malat de sodiu Acidifiant; se găsește în gemuri, dulciuri
E351 Malat de potasiu Acidifiant; se găsește în gemuri, creme, margarină
E352 Malat de calciu Acidifiant; corector de aciditate; se găsește în gemuri, dulciuri
E422 Glicerol Alcool natural; umectant; în cantităţi mari poate produce dureri de cap, greaţă, hiperglicemie; întâlnit în lichior, fructe uscate, produse slab calorice
E459 Beta-ciclodextrina Agent de încărcare; se găsește în cipsuri, cereale, făinoase
E460 Celuloza Agent de încărcare; se găsește în lactate, dulciuri, creme
E469 Carboximetil Agent de încărcare; se găsește în alimente și băuturi dietetice
E472 Esteri Stabilizator; emulgator; se găsește în produse de panificație, conserve
E479 Ulei de soia Emulsificator; se găsește în emulsii pentru fripturi
E481 Lactilat de sodiu Stabilizator; emulgator; se găsește în produse de panificație, conserve
E482 Lactilat de calciu Stabilizator; emulgator; se găsește în cereale, snacksuri, deserturi
E500 Carbonați de sodiu Agent de întărire; Carbonatul acid de sodiu este denumirea științifică a bicarbonatului de sodiu; folosit în bucătărie.
E501 Carbonați de potasiu Agent de întărire; Utilizat în produse pe bază de cacao și de ciocolată, lapte deshidratat și parțial deshidratat.
E504 Carbonați de magneziu Agent de întărire; se găsește în lactate și deseturi
E507 Acid clorhidric Agent de întărire; se găsește în brânzeturi, creme dulci
E509 Clorura de calciu Agent de întărire; se găsește în brânzeturi maturate, margarină
E511 Clorura de magneziu Regulator de aciditate; se găsește în înghețată, grăsimi tartinabile
E526 Hidroxid de calciu Agent de separare; se găsește în budinci, lapte condensat, unt
E529 Oxid de calciu Agent de separare; se găsește în budinci, lapte condensat, unt
E558 Bentonita Agent de separare; se găsește în sucuri de fructe
E570 Acizi grași Emulgator/agent antiaglomerant; se găsește în produse de patiserie, gumă de mestecat
E640 Glicina Potenţator de aromă; se găsește în produse de panificatie
E938 Argon Gaz ambalare; se folosește în sigilare borcane si conserve
E939 Heliu Gaz ambalare; se folosește în sigilare borcane si conserve
E941 Azot Gaz ambalare; Folosit la ambalarea ermetică în pungi de plastic a legumelor crude (de exemplu frunze desalată) ce pot fi direct utilizate în prepararea salatelor.Utilizat la ambalarea ermetică în pungi a chipsurilor de cartofi, pentru a preveni râncezirea acestora în prezența oxigenului din aer.
E942 Protoxid de azot Gaz ambalare; se găsește în spray profesional de copt
E948 Oxigen Gaz ambalare; se folosește în sigilare borcane conservate
E1103 Invertaza Stabilizator; se folosește în ciocolata fină, prăjituri
E1105 Lizozim Conservant; se găsește în vin, brânzeturi maturate

Aditivi alimentari care ar trebui evitați

E100 Curcumină Un colorant natural, obținut din şofranul de India, galben-portocaliu, utilizat în margarină, gemuri, jeleuri și marmelade și alte preparate similare din fructe (inclusiv produse cu conținut scăzut de calorii). De asemenea utilizat în cârnați, pateu și aspic, granule și fulgi de cartofi uscați, muștar. Provoacă afecțiuni hepatice
E102 Tartrazină Este un colorant galben care se găsește în dulciuri (budinci, înghețate, dropsuri), băuturi, muștar, supe instant, gemuri, cereale, snacks-uri. Foarte cancerigen. Provoacă migrenă, probleme de respirație, modificări genetice, reacții alergice
E104 Galben de chinolină Colorant; Are o sursă artificială şi anumegudronul sintetic de huilă. Este folosit în rujuri, produse pentru păr, parfumuri, o largă gamă de medicamente. Totodată este utilizat ca un colorant galben pentru înghețate, dropsuri, prafuri de budincă. Provoacă reacții alergice
E107 Galben 2G Colorant; produs sintetic avand ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo. Provoacă reacții alergice
E110 Galben floarea soarelui, sunset yellow Colorant; Produs sintetic având ca sursă atâtgudronul sintetic de huilă,cât şicolorantul Azo. Intră în componența sucurilor, dropsurilor, înghețatei, a snack-urilor, precum și în unele băuturi, medicamente, conserve de pește, prafuri de budincă. Foarte cancerigen. Provoacă modificări genetice
E120 Cochineal, acid carminic, carmin, cârmâz Este un pigment de un roșu-intens extras din femelacoșenilei, o insectă exotică din Mexic. Este adăugat frecvent în produse ca iaurturile și sucurile de fructe, în special varietățile care necesită o culoare rubinie (de exemplu cele de vișine, de cireșe sau de căpșuni). Periculos
E122 Azorubin, carmoizină este un colorant roşu, obţinut din gudron, care se adaugă la dulciuri, la marţipan, la cristalele pentru jeleuri, la peltea. Provoacă reacții alergice
E124 Roşu ponceau Colorant; se foloseşte în mezeluri periculos; Provoacă reacții alergice
E127 Eritrozină Este uncolorantroșu pentrucompoturiși alte alimente. Este întâlnit în băuturi alcoolice, înghețată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare. Provoacă reacții alergice
E128 Roșu 2G Colorant; se găsește în mezeluri (cârnați, hamburgeri salam etc.). Provoacă reacții alergice
E129 Roșu allura Colorant; se găsește în bauturi alcoolice si racoritoare, conserve fructe, lapte, snacksuri, sosuri, condimente. Provoacă reacții alergice; foarte cancerigen
E131 Albastru patent Colorant; Se foloseşte în băuturile spirtoase şi în prăjituri. Foarte cancerigen; respirație
E132 Indigotin, indigo carmin Este un colorant care se adăugă în tablete și capsule, înghețată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiți. Foarte cancerigen. Provoacă reacții alergice, probleme de digestie, respirație, modificări genetice
E133 Albastru brilliant Colorant; se găsește în bauturi alcoolice si racoritoare, conserve fructe, lapte, snacksuri, sosuri, condimente, muștar. Provoacă modificări genetice; respirație
E140a Clorofile, verde natural Colorant; se găsește în produse de cofetărie și patiserie; Suspect
E140b Guma carruba Colorant; se găsește în lactate, dulciuri, creme, margarina, conserve fructe; Suspect
E141 Complexe de cupru ale clorofilelor Colorant; se găsește în semipreparate, făinoase; Suspect
E142 Verde acid brillant Colorant; se găsește în băuturi alcoolice și răcoritoare, deserturi, dulciuri. Foarte cancerigen
E150 Caramel Colorant. Provoacă modificări genetice; distruge vitamina B6
E150a Caramel simplu Colorant; Termenul de caramel se referă la produsele de culoare maro mai mult sau mai puțin intens, care sunt destinate pentru colorare. Nu corespunde produsului zaharos aromat obținut prin încălzirea zahărului și care se folosește pentru aromatizarea alimentelor (de exemplu, produse de cofetărie, patiserie, băuturi alcoolice) Se adaugă la pâine din malț, bere neagră, oțet balsamic (de Modena),whiskey, vinuri licoroase, legume în oțet, saramură sau ulei (cu excepția măslinelor), gemuri, jeleuri, marmelade, cârnați, pateu, aspic; Suspect
E150b Caramel de sulfit de sodiu Colorant; se găsește în dulciuri, sos soia; poate cauza reacții alergice, astm, elimină toată vitamina B1 din alimente
E150c Caramel amoniacal Colorant; se găsește în dulciuri, sos soia ; Suspect
E150d Caramel sulfit de amoniu Colorant; se găsește în dulciuri, sos soia; poate cauza reacții alergice, astm, elimină toată vitamina B1 din alimente
E153 Cărbune vegetal Colorant; se găsește în semipreparate, făinoase. Foarte cancerigen
E154 Brun FK Colorant; se găsește în scrumbii afumate „kippers”. Provoacă reacții alergice
E155 Brun HT Colorant; se găsește în băuturi alcoolice și nonalcoolice, conserve legume și fructe, deserturi grase, snacksuri, brânză topită, sosuri, condimente, muștar. Provoacă reacții alergice
E160 Annatto colorant roşu, se găseşte în brânză, unt, margarină, cereale, snack-uri, săpunuri, vopsele pentru corp. Provoacă  urticarie; se recomandă renunţarea la el. Provoacă reacții alergice; foarte cancerigen
E160a Etil ester Colorant; se găsește în produse alimentare procesate ; Suspect
E160b Beta-caroten, amestec de caroteni Colorant galben; se găsește în sursele naturale de beta-caroten sunt morcovii, cartofii dulci, și cantalupii (varietate de pepene galben cu miezul de culoare portocalie); Suspect
E160c Annatto,bixina,norbixina Colorant; Brânzeturi maturate, margarină ; Suspect
E160d Beta-apo-carotenal Colorant galben; se găsește în toate grupele de alimente (mezeluri, dulciuri etc.) ; Suspect
E161b Luteina Colorant; se găsește în diverse produse alimentare procesate ; Suspect
E161g Cantaxantina Colorant; se găsește în cârnăciorii de Strasbourg ; Suspect
E170 Carbonat de calciu Agent antiaglomerant; se găsește în fructe conservate, compoturi. Provoacă probleme digestive
E171 Dioxid de titan Colorant; se găsește în majoritatea produselor alimentare ; Suspect
E172 Oxizi de fier Colorant; se găsește în acoperiri de suprafață a ornamentelor culinare ; Suspect
E173 Aluminiu Colorant; se găsește în produse patiserie și cofetărie, cum ar fi făina albă (să nu se întărească), produsele din brânză (ca să nu se topească) sau pasta de dinți (abraziv); poate cauza pierderi de memorie, demență senilă sau chiar boala Alzheimer. În plus, poate cauza probleme la rinichi, ulcerații orale, probleme gastrointestinale (colite, absorbția altor minerale)
E174 Argint Colorant; se găsește în produse patiserie si cofetarie, ornamente ciocolata, lichioruri; Suspect
E175 Aur Colorant; se găsește în ornamente produse cofetărie și patiserie, lichioruri; periculos
E180 Litolrubina Colorant; se găsește în sortimente speciale de brânză; Suspect
E200 Acid sorbic Este un conservant care împiedică formarea de mucegaiuri și drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Este utilizat la un spectru larg de produse, cum sunt iaurtul și alte produse lactate fermentate, salate de fructe, limonadă, brânză, pâine de secară, prăjituri și produse de panificație, pizza, fructe de mare, suc de lămâie,cidru, și supe. Provoacă reacții alergice și probleme de respirație
E201 Sorbat de sodiu Colorant; se găsește în produse patiserie si cofetarie, creme, iaurturi aromate ; Suspect
E202 Sorbat de potasiu Conservant; se găsește în este folosit ca și conservant pentru prunele uscate; Suspect
E203 Sorbat de calciu Conservant; se găsește în brânza topită, cartofi congelați, produse panificație ; Suspect
E210 Acid benzoic Conservant; se găsește în bauturi nonalcoolice, sosuri emulsionate, deserturi (jeleuri, gem, margarină), brânzeturi. Provoacă reacții alergice; probleme digestive, ale sistemului nervos; astm; erupții pe piele; hiperaciditate la copii; foarte cancerigen
E211 Benzoat de sodiu Conservant; Este utilizat în calitate de conservant împotriva drojdiilor și bacteriilor în produsele acide, cum ar fi dressing-urile pentru salate, băuturi carbogazoase cu arome de citrice, gemuri, sucuri de fructe citrice, murături și condimente. Se găsește de asemenea și în apa de gură bazată pe alcool. Foarte cancerigen; poate provoca astm
E213 Benzoat de calciu Conservant; se găsește în bauturi nonalcoolice, sosuri emulsionate, deserturi.  Foarte cancerigen
E214 P-hidroxibenzoat de etil Conservant; se găsește în produse de cofetarie si snacksuri. Foarte cancerigen. Provoacă boli de piele; cauzează efecte estrogenice
E215 Sarea de sodiu a para-hidroxibenzoatului de etil Conservant; se găsește în produse de cofetarie si snacksuri. Foarte cancerigen
E216 P-hidroxibenzoat de propil, propil paraben Conservant. Provoacă boli de piele; cauzează efecte estrogenice; reacții alergice
E217 Derivat sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic Conservant; foarte cancerigen
E218 Para-hidroxibenzoat de metil Conservant; se găsește în produse de panificatie piele; cauzează efecte estrogenice; reacții alergice
E219 Sarea de sodiu a para - hidroxibenzoatului de metil Conservant; se găsește în produse de panificație. Periculos; provoacă reacții alergice
E220 Dioxid de sulf Conservant; Este folosit ca și conservant pentru fructele uscate, în special caise. Păstrează aspectul și culoarea originală a fructelor și previne putrezirea lor. Este folosit în aproape toate vinurile comerciale ca antiseptic și antioxidant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și oxidarea, deci pentru a păstra gustul, parfumul și culoarea originală a vinului. Provoacă probleme intestinale; afecțiuni renale; distruge vitamina B1;distruge vitamina B6; distruge vitamina B12; reacții alergice
E221 Sulfit de sodiu Conservant; Este folosit în alimente pentru evitarea decolorării și degradării.  Provoacă probleme intestinale; afecțiuni renale; respirație; distruge vitamina B1; distruge vitamina B6; reacții alergice
E222 Sulfit acid de sodiu (bisulfit de sodiu) Conservant; Este folosit în conservele de fructe pentru a preveni oxidarea și pentru a distruge microbii. Provoacă probleme intestinale; respirație; distruge vitamina B1; distruge vitamina B6; reacții alergice
E223 Metabilsufit de sodiu (disulfit de sodiu) Conservant; Se poate găsi în carnea de hamburgeri, în cartofii deshidrataţi, în fructele confiate, în prăjituri, în bere, în vin, în oţetul de vin, precum şi în unele sucuri. Provoacă probleme intestinale; respirație; distruge vitamina B1; distruge vitamina B6; reacții alergice
E224 Metabisulfit de potasiu Conservant; se găsește în toate produsele alimentare vegetale. Provoacă probleme intestinale; respirație; distruge vitamina B1; distruge vitamina B6; reacții alergice
E226 Sulfit de calciu Conservant; se găsește în toate produsele alimentare vegetale. Provoacă probleme intestinale; respirație; distruge vitamina B1; distruge vitamina B6; reacții alergice
E227 Bisulfit de calciu Conservant; se găsește în toate produsele alimentare vegetale. Provoacă probleme intestinale; respirație; distruge vitamina B1; distruge vitamina B6; reacții alergice
E228 Bisulfit de potasiu Conservant; se găsește în toate produsele alimentare vegetale. Provoacă probleme intestinale; respirație; distruge vitamina B1; distruge vitamina B6; reacții alergice
E230 Bifenil, difenil - Emulgator; se găsește în produse panificatie, sosuri, deserturi, produse cofetarie, emulsii grase, supe instant, produse dietetice. Provoacă boli de piele; reacții alergice
E231 Ortofenilfenol, ortoxilen Conservant; se găsește în tratamentul de suprafata al citricelor, merelor si perelor. Provoacă boli de piele; reacții alergice
E232 Ortofenilfenol de sodiu Conservant; se găsește în tratamentul de suprafata al citricelor, merelor si perelor. Provoacă boli de piele; reacții alergice
E234 Nisina Conservant; se găsește în brânzeturi, budinci ; Suspect
E235 Natamicina Conservant; se găsește în brânzeturi uscate, cârnați afumați. Provoacă probleme digestive; reacții alergice
E239 Hexametilentetramina (acidul etilendiamintetraacetic) Conservant; se găsește în brânzeturi foarte cancerigen; poate cauza iritații pe piele, iritații pe piele, disfuncții ale rinichilor, tulburări gastrointestinale și dezechilibru mineral
E242 Dicarbonat de dimetil Conservant; se găsește în băuturi răcoritoare, ceaiuri, vin fara alcool, cafea ; Suspect
E249 Nitrit de potasiu Conservant; Utilizat pentru produse din carne uscată, sărată, netratată termic.  Provoacă migrena; respirație; reacții alergice
E250 Nitrit de sodiu Conservant; Este frecvent utilizat cu rol dublu în produsele din carne (pastramă, șuncă etc.) pentru a păstra culoarea roșiatică a cărnii, și de asemenea pentru prevenirea dezvoltării bacteriilor producătoare detoxină botulinică. Foarte cancerigen; provoaca migrena; tulburări de respirație; modificări genetice; reacții alergice
E251 Nitrat de sodiu Conservant; Folosit în produsele din carne sărată, inclusiv în conservele de carne. Foarte cancerigen; migrena; tulburări de respirație; modificări genetice; reacții alergice
E252 Nitrat de potasiu Conservant; Folosit în brânză tare, semitare, semimoale. De asemenea și pentru hering sau șprot marinat; Suspect
E257 Adipat de potasiu Agent de întărire; se găsește în deserturi, bauturi, jeleuri ; Suspect
E260 Acid acetic Conservant/aromatizant; se găsește în sosuri cu maioneza, produse cu grăsimi animale; Suspect
E261 Acetat de potasiu Conservant; se găsește în produse de origine animală. Provoacă afecțiuni renale
E280 Acid propionic Conservant; se găsește în pâine feliată preambalată, pâine de secară. Provoacă migrena
E281 Propionat de sodiu Conservant; se găsește în produse panificație și patiserie. Provoacă migrena
E282 Propionat de calciu Conservant; se găsește în produse panificatie si patiserie. Provoacă migrena; reacții alergice
E283 Propionat de potasiu Conservant; se găsește în produse panificație și patiserie. Provoacă migrena
E284 Acid boric Regulator de aciditate; se găsește în icre de sturion (caviar); Suspect
E285 Tetraborat de sodiu Regulator de aciditate; se găsește în icre de sturion (caviar); Suspect
E300 Acid ascorbic Antioxidant; se găsește în vitamina C. Favorizează calculii renali
E302 Ascorbat de calciu Antioxidant; se găsește în produse sugari, produse cu uleiuri și grăsimi. Favorizează calculii renali
E304 Palmitat Antioxidant; se găsește în produse pentru sugari, produse cu uleiuri și grăsimi. Favorizează calculii renali
E309 Delta-tocoferol Antioxidant; se găsește în produse pentru sugari, produse cu uleiuri și grăsimi; Suspect
E310 Galat de propil Antioxidant; Se utilizează, de obicei în combinație cu E320 sau E321, în grăsimi și uleiuri pentru fabricarea profesională a alimentelor tratate termic, ulei și grăsime de gătit (excluzând uleiul de turtă de măsline), untură, ulei de pește, grăsime de vită, pasăre și oaie.  Poate cauza probleme de piele;  rinichi; stomac; reacții alergice
E311 Galat de octil Antioxidant; Se utilizează, de obicei în combinație cu E320 sau E321, în grăsimi și uleiuri pentru fabricarea profesională a alimentelor tratate termic, ulei și grăsime de gătit (excluzând uleiul de turtă de măsline), untură, ulei de pește, grăsime de vită, pasăre și oaie. Provoacă afecțiuni ale sistemului nervos; piele; stomac; reacții alergice
E312 Galat de dodecil Antioxidant; Se utilizează, de obicei în combinație cu E320 sau E321, în grăsimi și uleiuri pentru fabricarea profesională a alimentelor tratate termic, ulei și grăsime de gătit (excluzând uleiul de turtă de măsline), untură, ulei de pește, grăsime de vită, pasăre și oaie. Provoacă afecțiuni ale sistemului nervos; piele; stomac; reacții alergice
E315 Acid eritrobic Antioxidant; Utilizat în produse din carne semiconservate și conservate, produse din pește semiconservate și conservate, pește refrigerat și congelat cu piele roșie; Suspect
E316 Erithorbat de sodiu Antioxidant; se găsește în produse sarate carne, conserve peste, refrigerate; Suspect
E320 Butilhidroxianisol (BHA) Este un antioxidant sintetic folosit pentru a preveni râncezirea în grăsimi și produse grase.Utilizat de obicei în combinație cu E321 în alimente tip snacks pe bază de cereale, supe și ciorbe deshidratate, sosuri, carne deshidratată, condimente și mirodenii, cereale prepreparate, cartofi granulați deshidratați (chipsuri), gumă de mestecat, suplimente dietetice. Dacă E320 și/sau E321 sunt adăugate într-un ingredient (de exemplu,marțipanul) folosit într-un produs alimentar, nu este necesar ca vreunul să fie declarat în lista de ingrediente. Este de asemenea folosit în produsele cosmetice și în ambalajele pentru alimente. Provoacă afecțiuni ale metabolismului colesterolului; foarte cancerigen; cauzează efecte estrogenice; creste colesterolul; reacții alergice
E321 Butilhidroxitoluen(BHT) Este un antioxidant sintetic folosit pentru a preveni râncezirea în grăsimi și produse grase.Este de asemenea folosit în produsele cosmetice și în ambalajele pentru alimente. Provoacă afecțiuni ale metabolismul colesterolului; foarte cancerigen; cauzează efecte estrogenice; creste colesterolul; reacții alergice
E330 Acid citric Acidifiant; Regulator de aciditate; Este de fapt cunoscuta sare de lămâie.se găsește în băuturi răcoritoare, dulciuri, conserve de ciuperci, suc de roșii, compot, muștar, brânzeturi; foarte cancerigen
E338 Acid fosforic Acidifiant; produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale ş.a.); folosit şi în preparatele din brânză digestie
E339 Fosfați de sodiu Regulator de aciditate; se găsește în lapte praf, smântână UHT, frișcă, brânză proaspătă. Provoacă afecțiuni ale intestinelor; modifica echilibrul fosfo-calcic
E340 Fosfați de potasiu Regulator de aciditate; se găsește în branza topita, produse carne, băuturi energizante. Provoacă afecțiuni ale intestinelor; modifica echilibrul fosfo-calcic
E341 Fosfați de calciu Regulator de aciditate; se găsește în gheața alimentară, prafuri deserturi . Provoacă afecțiuni ale intestinelor
E343 Fosfați de magneziu Regulator de aciditate; se găsește în făina de panificație, sosuri, emulsii ; Suspect
E353 Acid metatartric Regulator de aciditate; se găsește în vinuri, sucuri concentrate ; Suspect
E354 Tartrat de calciu Conservant; se găsește în produse peste, alge, fructe conservate ; Suspect
E355 Acid adipic Regulator de aciditate; se găsește în creme, umpluturi, glazuri, produse patiserie ; Suspect
E356 Adipat de sodiu Regulator de aciditate; se găsește în deserturi, băuturi, jeleuri ; Suspect
E380 Citrat triamonic Regulator de aciditate; se găsește în lactate, produse dietetice, sosuri instant. Provoacă afecțiuni hepatice; afecțiuni renale
E385 Etilen Antioxidant; se găsește în băuturi alcoolice și răcoritoare, margarină, conserve, sosuri. Provoacă reacții alergice
E400 Acid alginic Emulgator; se găsește în lactate, dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile ;  de evitat de către femeile gravide, putând duce la malformații, precum și de cele care alăptează
E401 Alginat de sodiu Stabilizator; se găsește în lactate, dulciuri, margarină, creme, conserve carne; Suspect
E402 Alginat de potasiu Stabilizator; se găsește în lactate, dulciuri, margarină, creme, conserve carne; Suspect
E403 Alginat de amoniu Stabilizator; se găsește în lactate, dulciuri, margarină, creme, conserve carne; Suspect
E404 Alginat de calciu Stabilizator; se găsește în lactate, dulciuri, margarină, creme, conserve carne; Suspect
E405 Alginat de propilenglicol Emulgator; se găsește în produse brutarie, creme, glazuri, bere, lichior, prăjituri ; Suspect
E406 Agar-agar Emulgator; se găsește în lactate, dulciuri, creme, margarină, conserve fructe; Suspect
E407 Caragenan Emulgator; Este o familie depolizaharidece sunt extrase din specia de alge roșii denumită Chondrus crispus. Extractele gelationoase din această algă reprezintă o alternativă vegetală la gelatină. Reacții alergice; intestine; foarte cancerigen
E410 Gumă de carruba Agent de îngroșare; Suspect
E411 Gumă de ovăz Agent de îngroșare, polizaharid natural, obținut din ovăz care în concentrație ridicată produce flatulență și balonare
E412 Gumă de guar Emulgator; se găsește în este unagent de îngroșare, emulsificator și stabilizator obținut din rășina de guar. Provoacă afecțiuni ale digestiei
E413 Tragacant Emulgator; se găsește în lactate, dulciuri, creme, margarina, conserve fructe. Provoacă reacții alergice
E414 Gumă de acacia, gumă arabică Agent de încărcare; se găsește în glazura prăjiturilor, guma de mestecat și băuturile răcoritoare; posibil să producă alergii şi uşoare iritaţii ale mucoaselor. Provoacă  reacții alergice; iritant asura mucoaselor; de evitat de către femeile gravide, putând duce la malformații
E415 Guma xantan Emulgator; se găsește în lactate, dulciuri, creme, margarina, conserve fructe ; Suspect
E416 Guma karaya Agent de îngroșare; se găsește în produse fine panificație, lichior ouă, guma mestecat reacții alergice
E417 Guma tara Emulgator; se găsește în lactate, dulciuri, creme, margarină, conserve fructe ; Suspect
E418 Guma gellan Emulgator; se găsește în lactate, dulciuri, creme, margarină, conserve fructe ; Suspect
E420 Sorbitol Îndulcitor, fabricat din glucoză; Este un zahăr-alcool ce are aproximativ jumătate din dulceața zaharozei. Unele persoane cu diabet folosesc sorbitolul ca îndulcitor, deoarece este lent absorbit de organism și nu cauzează o creștere bruscă a glicemiei (nivelul glucozei în sânge). Nu conduce la apariția cariilor dentare, deoarece bacteriile din cavitatea bucală nu metabolizează sorbitolul foarte bine. De aceea este folosit în gumele de mestecat. Provoacă afecțiuni ale stomacului
E421 Manitol Îndulcitor, fabricat din glucoză; Suspectat că provoacă alergii; interzis în mâncarea sugarilor putând provoca diaree şi disfuncţii renale; provoacă greaţă, vomă; în produse cu conţinut redus în calorii. Provoacă reacții alergice; digestie; ridica glicemia
E431 Stearat de polioxietilena Emulgator; se găsește în unele sortimente de vin. Provoacă reacții alergice
E432 Monolaurat de poliooxietilena sorbitan Emulgator; se găsește în produse fine panificatie, sosuri, deserturi, emulsii grase ; Suspect
E433 Monooleat de poliooxietilena sorbitan Emulgator; se găsește în produse fine panificatie, sosuri, deserturi, emulsii grase ; Suspect
E434 Monopalmitat de poliooxietilena sorbitan Emulgator; se găsește în produse fine panificatie, sosuri, deserturi, emulsii grase ; Suspect
E435 Monostearat de poliooxietilena sorbitan Emulgator; se găsește în produse fine panificatie, sosuri, deserturi, emulsii grase ; Suspect
E436 Tristearat de polioxietilena sorbitan Emulgator; se găsește în produse fine panificatie, sosuri, deserturi, emulsii grase ; Suspect
E440 Pectine (pectină, pectină amidată) Este un carbohidrat care întărește membranele celulelor din fructele citrice, mere, morcovi, și alte fructe și legume.Pectina capătă, prin amestecare cu apă și prin fierbere, forma unei gelatine. Aceasta constituie baza pentru prepararea marmeladei și a gemurilor. Provoacă afecțiuni ale intestinelor
E442 Fosfat de amoniu Emulgator; se găsește în produse de patiserie si cofetarie cu cacao ; Suspect
E444 Acetat zobutirat de zaharoza Regulator de aciditate; se găsește în bauturi aromatizate energizante, bauturi alcoolice, conserve fructe, compoturi, prajituri cu fructe, budinci ; Suspect
E445 Esteri glicerici ai rasinilor de lemn Agent de îngroșare; se găsește în bauturi racoritoare si alcoolice, guma mestecat ; Suspect
E450 Difosfați Emulgator; se găsește în folosiți în produse fine de panificație, făină cu agenți de afânare, sosuri, deserturi, biscuiți și pesmeți. Provoacă afecțiuni ale intestinelor; modifică echilibrul fosfo-calcic; reacții alergice
E451 Trifosfați afânator; Adăugați în supe și ciorbe, ceai și infuzii de plante; Suspect
E452 Polifosfați Emulgator; Utilizați în produse alimentare sub formă de praf, gumă de mestecat, cereale pentru micul dejun, snacks, surimi, paste din pește și crustacee, glazuri, produse de cofetărie, fidea, aluaturi, file de pește neprelucrat, refrigerat și congelat,produse din crustacee refrigerate și congelate; Suspect
E461 Metilceluloza Agent de îngroșare; se găsește în dulciuri, creme, grasimi emulsionate intestine
E463 Hidroxipropil celuloza Emulgator; se găsește în lactate, dulciuri, creme, emulsii tartinabile. Provoacă afecțiuni ale intestinelor
E464 Hidroxipropilmetil celuloza Emulgator; se găsește în lactate, dulciuri, creme, emulsii tartinabile ; Suspect
E465 Etil metil celuloza Agent de îngroșare; se găsește în lactate, dulciuri, creme, emulsii tartinabile. Provoacă afecțiuni ale digestiei
E466 Carboximetilceluloza Agent de îngroșare. Provoacă afecțiuni ale intestinelor
E471 Mono/digliceride ale acizilor grasi Stabilizator; emulgator; se găsește în conserve de legume în oțet; periculos; poate cauza reacții alergice
E477 Sterii propilenglicolului cu acizii grasi Stabilizator; se găsește în deserturi, creme, bauturi răcoritoare; Suspect
E503 Carbonat de amoniu Agent de întărire; iritant asura mucoaselor
E508 Clorura de potasiu Agent de întărire; se găsește în lactate, înghețată, margarină stomac
E512 Clorură stanoasă Utilizat exclusiv pentru stabilizarea culorii sparanghelului alb în cutii de conservă și în borcane de sticlă; Suspect
E515 Negru brilliant Colorant; se găsește în produse animale, produse cofetarie, paste din fructe, gemuri, sosuri; Suspect
E516 Sulfat de calciu Regulator de aciditate; se găsește în lactate, brânzeturi maturate, emulsii; Suspect
E517 Sulfat de amoniu Stabilizator; se găsește în produse de panificație și patiserie; Suspect
E520 Sulfat de aluminiu Stabilizator; se găsește în fructe și legume confiate, preparate pește; Suspect
E521 Sulfat de aluminiu sodic Stabilizator; se găsește în fructe și legume confiate, preparate pește; Suspect
E522 Sulfat de aluminiu potasic Stabilizator; se găsește în fructe si legume confiate, preparate pește; Suspect
E523 Sulfat de aluminiu amoniacal Stabilizator; se găsește în fructe si legume confiate, preparate peste ; Suspect
E524 Hidroxid de sodiu Regulator de aciditate; se găsește în brânzeturi, lactate, lapte praf, margarină; Suspect
E525 Hidroxid de potasiu,potasă caustică Regulator de aciditate; Utilizat în alimentele de înțărcare pentru sugari și în produsele pe bază de cacao și de ciocolată; Suspect
E527 Hidroxid de amoniu Regulator de aciditate; se găsește în grasimi tartinabile, emulsii diverse ; Suspect
E528 Hidroxid de magneziu Regulator de aciditate; se găsește în brânzeturi, lactate, lapte praf, margarina ; Suspect
E530 Oxid de magneziu Antiaglomerant; se găsește în brânzeturi, lactate, lapte praf, margarină; Suspect
E535 Ferocianura de sodiu Antiaglomerant; Utilizați în produse alimentare sub formă de praf (inclusiv zaharuri), sare și substituenții ei, suplimente alimentare dietetice, alimente sub formă de tablete, pastile, drajeuri, brânză tare și brânză prelucrată tăiată felii, gumă de mestecat, orez, cârnați și jeleuri (numai tratament superficial). Reacții alergice
E536 Ferocianura de potasiu Antiaglomerant; se găsește în condimente; Suspect
E538 Ferocianura de calciu Antiaglomerant; se găsește în condimente; Suspect
E541 Fosfat de aluminiu sodic Emulsificator; se găsește în produse de patiserie, brânza procesată; reacții alergice
E551 Dioxid de siliciu Antiaglomerant; se găsește în brânză topită, condimente, ulei, unt, margarină ; Suspect
E553 Silicat de magneziu Agent de separare; se găsește în sucuri de fructe, brânza topită; reacții alergice; foarte cancerigen
E553a Silicat de magneziu, trisilicat de magneziu; Suspect
E553b Talc Antiaglomerant; se găsește în cereale, deserturi, bauturi alcoolice; Suspect
E554 Silicat alumino-sodic Antiaglomerant; se găsește în brânza topita, condimente, ulei, unt, margarina. Provoacă afecțiuni ale sistemului nervos; cauzează tulburări placentare
E555 Silicat alumino-potasic Antiaglomerant; este folosit în sare, lapte praf și făină sub forma granulelor gluten-kaolin numite 'Pesta'. Provoacă afecțiuni ale sistemului nervos; cauzează tulburări placentare
E556 Silicat alumino-calcic Antiaglomerant; se găsește în brânza topită, condimente, ulei, unt, margarină. Provoacă afecțiuni ale sistemului nervos; cauzează tulburări placentare
E559 Silicat aluminiu Antiaglomerant; se găsește în brânza topită, condimente, ulei, unt, margarină ; Suspect
E574 Acid gluconic Sechestrant; se găsește în sucuri si jeleuri din fructe ; Suspect
E575 Glucono-delta-lactona Regulator de aciditate; se găsește în lactate, margarina, unt, prăjituri cu cremă ; Suspect
E576 Gluconat de sodiu Antioxidant; se găsește în brânzeturi, lapte praf, unt, creme, înghețată; Suspect
E577 Gluconat de potasiu Antioxidant; se găsește în brânzeturi, lapte praf, unt, creme, înghețată; Suspect
E578 Gluconat de calciu Antioxidant; se găsește în brânzeturi, lapte praf, unt, creme, înghețată; Suspect
E579 Gluconat de fier Conservant; Este un stabilizator folosit pentru înnegrirea (oxidarea) artificială a măslinelor. Este de asemenea utilizat ca sursă de fier și de industria farmaceutică în tabletele de suplimente nutritive;  în cantități mari, favorizează apariția atacurilor de cord
E585 Lactat feros Regulator de aciditate; se găsește în legume conservate, ulei, sos soia;  în cantități mari, favorizează apariția atacurilor de cord
E620 Acid glutamic Glutamatul monosodic este un potențiator de aromă și este adăugat în cantitate mai mare la amestecurile de condimente și mirodenii cum ar fi produsele de tip Vegeta care conțin până la 15% glutamat monosodic, precum și supele la plic. Alte produse care pot conține glutamat monosodic sunt unele mezeluri sau unele tipuri de brînză topită. Provoacă afecțiuni ale sistemul nervos
E621 Glutamat monosodic Potenţator de aromă; este un aditiv alimcnlar folosit pentru a obține o senzație unică de gust, numită umami. Umami este un gust comun în bucătăria din Asia, care conferă un tip de aromă densă, savuroasă. Este considerat al cincilea gust după dulce, sărat, acru și amar. Se găsește în sosuri și supe concentrate; poate cauza probleme ale sistemului nervos; digestie; migrena;  slăbiciune musculară și reacții alergice; de evitat de către femeile gravide și cele care alăptează
E622 Glutamat monopotasic Potenţator de aromă; se găsește în produse alimentare, băuturi alcoolice si răcoritoare. Creează tulburări de digestie; favorizează guta; reacții alergice
E623 Diglutamat de calciu Potenţator de aromă; se găsește în produse alimentare, băuturi alcoolice si răcoritoare ; Suspect
E624 Glutamat de amoniu Potenţator de aromă; se găsește în alimente diverse, băuturi alcoolice ; Suspect
E625 Diglutamat de magneziu Potenţator de aromă; se găsește în alimente diverse, băuturi alcoolice reacții alergice
E626 Acid guanilic Potenţator de aromă; se găsește în acidul guanilic este adesea utilizat în sinergie cu inozinatul disodic (E631), acest amestec formând așa numitele 5′-ribonucleotide disodice (E635); Suspect
E627 Guanilat disodic Potenţator de aromă; se găsește în produse alimentare, băuturi alcoolice. Provoacă reacții alergice; favorizeaza guta
E628 Guanilat dipotasic Potenţator de aromă; se găsește în produse alimentare, băuturi alcoolice; Suspect
E629 Guanilat de calciu Potenţator de aromă; se găsește în produse alimentare, băuturi alcoolice; Suspect
E630 Acid inozinic Potenţator de aromă; se găsește în acidul inozinic se utilizează predominant împreună cu glutamatul monosodic(E621). Datorită efectelor sinergice între cele două substanțe, impactul glutamatului monosodic asupra gustului este intensificat; Suspect
E631 Inozinat disodic Potenţator de aromă; se găsește în băuturi alcoolice si nealcoolice. Provoacă afecțiuni ale reacții alergice; favorizeaza guta
E632 Inozinat dipotasic Potenţator de aromă; se găsește în băuturi alcoolice si nealcoolice. Provoacă afecțiuni ale reacții alergice; favorizeaza guta
E633 Inozinat calciu Potenţator de aromă; se găsește în bauturi alcoolice si nealcoolice ; Suspect
E634 Ribonuceotide de calciu Potenţator de aromă; se găsește în bauturi alcoolice si nealcoolice ; Suspect
E635 5′-ribonucleotide disodice Potenţator de aromă; se găsește în utilizate împreună cu glutamatul monosodic. Provoacă reacții alergice
E636 Acid succinic Regulator de aciditate; se găsește în prafuri supe instant, prafuri sucuri aromate ; Suspect
E900 Silicon Agent antiaglomerant; se găsește în bere, cidru, produse fermentate din legume si fructe ; Suspect
E901 Ceară de albine(albă și galbenă) Agent de separare/glazurare; Sunt utilizate ca agenți de glazurare pentru produse de cofetărie (inclusiv ciocolată), produse fine de panificație de dimensiuni mici în strat de ciocolată, snacks, fructe în coajă, boabe de cafea. Sunt folosite de asemenea pentru suplimente alimentare dietetice, fructe citrice, pepeni, mere și pere proaspete (numai tratament superficial). reacții alergice
E902 Ceară candelilla Agent de separare/glazurare; Suspect
E903 Ceara de candelilla Agent de separare/glazurare; se găsește în produse de cofetarie, guma de mestecat. Provoacă reacții alergice
E904 Șelac Agent de separare/glazurare. Provoacă afecțiuni ale pielii
E912 Esteri ai acidului montanic Agent acoperire; Utilizați ca agenți de glazurare pentru fructele citrice proaspete (numai tratament superficial); Suspect
E914 Ceara de poietilena oxidata Agent acoperire; se găsește în conserve de fructe proaspete exotice;  poate cauza reacții alergice
E920 L-cisteina Agent tratarea fainii; se găsește în produse de panificație. Provoacă afecțiuni ale diabetului
E924 Bromat de potasiu poate cauza probleme de digestie și ale rinichilor
E927b Carbamidă, Îndulcitor; Este folosită, cu rol de stabilizator, exclusiv pentru guma de mestecat fără adaos de zahăr; Suspect
E950 Acesulfam k, acesulfam potasiu Este un îndulcitor artificial, de aproximativ 200 de ori mai dulce decâtzaharoza.Este de obicei folosit în combinație cu aspartamul, sucraloza sau zaharina. Este utilizat în guma de mestecat, produsele de patiserie, dulciurile pe bază de gelatină, sucurile dietetice (așa numitele "sugar-free").. Provoacă afecțiuni digestive; migrenă; sistemul cardiovascular; cauzează tulburări de memorie; reacții alergice
E951 Aspartam Este un îndulcitor artificial, de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zaharoza şi 348 calorii/100 g.. Frecvent folosit și care poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli, potrivit cercetătorilor Se întâlnește cel mai des în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare. migrena; migrena; sistemul cardiovascular; cauzează tulburări de memorie; reacții alergice
E952 Acid ciclamic și sărurile sale de Na și Ca Ciclamatul de sodiu este un îndulcitor artificial, de 30-50 de ori mai dulce decât zaharoza, depinzând de concentrația utilizată - nefiind o relație liniară. Este de obicei folosit împreună cu alți îndulcitori, în specialzaharină. foarte cancerigen
E953 Isomalt Agent de îngroșare, fabricat din zaharoză; Este un tip de zahăr-alcool, oferind aproape jumătate din caloriile unei cantități similare de zaharoză(zahăr). Este de obicei folosit împreună cu sucraloza, obținând astfel un amestec aproximativ la fel de dulce ca zahărul de aproximativ 300-500 de ori mai dulce decât zaharoza; Suspect
E954 Zaharina Îndulcitor; se găsește în conserve fructe/legume, gemuri, jeleuri, paste tartinabile ; Suspect
E955 Sucraloză Este un îndulcitor artificial, de aproximativ 600 de ori mai dulce decât zaharoza, şi 383 calorii/100 g.; Suspect
E957 Taumatină Potenţator de aromă; Este de aproximativ 2000-3000 de ori mai dulce decât zaharoza. periculos
E959 Neohesperidina dihidrocalcon Potenţator de aromă; se găsește în băuturi alcoolice (bere), lapte, deserturi ; Suspect
E962 Sare de aspartam-acesulfam Este un îndulcitor artificial, de aproximativ 350 de ori mai dulce decât zaharoza; Suspect
E965 Maltitol Stabilizator, fabricat din amidon (de grâu, porumb sau orez); Este un zahăr-alcool care nu este bine absorbit de către organismul uman, ceea ce înseamnă mai puține calorii pe gram decât zahărul. Nu conduce la apariția cariilor dentare, de aceea este folosit în gumele de mestecat; Suspect
E966 Lactitol Agent aglomerare, fabricat din lapte; se găsește în produse din fructe conservate, deserturi cacao ; Suspect
E967 Xilitol Agent aglomerare, fabricat din scoarţă de mesteacăn; Este aproximativ la fel de dulce ca zaharoza, dar furnizând doar două treimi din energia obținută de la aceeași cantitate de zaharoză ; Suspect
E999 Extract de quillaia Agent de spumare; se găsește în băuturi energizante. Provoacă afecțiuni ale pielii; sistemul nervos; sistemul cardiovascular
E1140 Amidon hidroxipropilat Agent aglomerare; se găsește în produse cofetarie, brutarie, condimente, supe, conserve, budinci, concentrate, băuturi alcoolice ; Suspect
E1200 Polidextroza Agent de îngroșare; se găsește în produse cofetarie, patiserie, lactate, bauturi diverse ; Suspect
E1201 Polivinilpirolidona Emulgator; se găsește în glazura fructe, bomboane, drajeuri ; Suspect
E1202 Polivinilpolipirolidona Stabilizator; se găsește în bauturi limpezi, suplimente alimentare ; Suspect
E1404 Amidon oxidat Agent aglomerare; se găsește în produse cofetarie, brutarie, condimente, supe,m conserve, budinci, concentrate, bauturi alcoolice ; Suspect
E1410 Fosfat de monoamidon Agent aglomerare; se găsește în cereale, produse cofetarie, conserve fructe ; Suspect
E1412 Fosfat de diamidon Agent aglomerare; se găsește în produse cofetarie, brutarie, condimente, supe, conserve, budinci, concentrate, bauturi alcoolice ; Suspect
E1413 Fosfat de diamidon fosfatat Agent aglomerare; se găsește în produse cofetarie, brutarie, condimente, supe, conserve, budinci, concentrate, bauturi alcoolice ; Suspect
E1414 Fosfat de diamidon acetilat Agent aglomerare; se găsește în produse cofetarie, brutarie, condimente, supe, conserve, budinci, concentrate, bauturi alcoolice ; Suspect
E1420 Amidon acetilat Agent aglomerare; se găsește în produse cofetarie, brutarie, condimente, supe, conserve, budinci, concentrate, bauturi alcoolice ; Suspect
E1422 Adipat de diamidon acetilat Agent aglomerare; se găsește în produse cofetarie, brutarie, condimente, supe, conserve, budinci, concentrate, bauturi alcoolice ; Suspect
E1442 Fosfat de diamidon hidroxipropilat Agent aglomerare; se găsește în produse animale, de cofetarie, sosuri, condimente, supe,creme, budinci ; Suspect
E1450 Octenil succinat de amidon sodic Agent aglomerare; se găsește în produse animale, de cofetarie, sosuri, condimente, supe,creme, budinci ; Suspect
E1505 Citrat de trietil Stabilizator; se găsește în Prajituri fine de patiserie ; Suspect
E1520 Propilen glicol Stabilizator; se găsește în esentele pentru prajituri ; Suspect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.