Trăim într-o epocă în care stilul de viață modern s-a îndepărtat tot mai mult de un stil de viață sănătos. În goana după eficiența fără de care nu mai știm cum să supraviețuim, am neglijat tocmai cea mai de preț comoară: sănătatea. Totul este în viteză, iar timpul acordat sănătății este din ce în ce mai redus. Nici alimentația nu face excepție de la această neglijare a ceea ce contează cu adevărat.
Noţiuni de bază
Tehnic, o calorie se definește ca fiind unitatea de căldură necesară pentru a crește cu un grad temperatura unui litru de apă la o presiune de o atmosferă. Conform primei legi a termodinamicii, energia nici nu se câștigă, nici nu se pierde, ci doar se transformă. Densitatea energetică este numărul de calorii pe gram de aliment (kcal/g). Densitatea energetică se referă la cât de multe calorii oferă un aliment.
Astfel, cele mai răspânite greșeli ale alimentației moderne sunt:
- Supraalimentaţia şi subalimentația;
- Abuzul de carne și grăsimi;
- Abuzul de zahăr;
- Abuzul de oțet;
- Excesul de ulei de măsline;
- Folosirea exclusivă sau abuzivă a pâinii albe;
- Înlocuirea sării naturale cu sarea extrafină sau sarea iodată;
- Înlocuirea alimentelor naturale cu înlocuitori (unt - margarină, zahăr - aspartan, ciclamat, zaharina, etc.);
- Stimulenții (cafeaua, băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice);
- Rafinarea alimentelor;
- Tratarea termică abuzivă;
- Consumul alimentelor sărace în pigmenţi vegetali;
- Denaturarea alimentelor prin tehnologii cum ar fi: coagularea, exandarea, afânarea, conservarea prin substanțe chimice, radiații, UHT sau înghețare, realizarea supelor instant, laptelui praf, a prafului de ouă, cartofi, fasole etc.;
- Folosirea de aditivi periculoși pentru organism;
- Modificarea genetică a plantelor și animalelor pe baza cărora se obțin produsele alimentare;
- Lipsa alimentaţiei naturale a sugarului;
- Consumarea excesiva a alimentelor moi;
- Renunţarea la alimentele integrale;
- Poluarea solului cu substanţe administrate animalelor şi plantelor;
- Prepararea și consumarea alimentelor în vase din materiale toxice (aluminiu, etc.);
- Folosirea ambalajelor din plastic sau alte materiale nesănătoase;
- Lipsa convingerii privind necesitatea postului alimentar.
Vedeți și: Piramida alimentelor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu