Alterarea alimentelor

Din varii motive, există riscul să consumăm alimente alterate cu diverse microorganisme: bacterii, paraziţi, ciuperci etc. Ne vom opri pentru început la unul din cele unul din cele mai răspândite moduri de contaminare, al cărui pericol este minimalizat.

Aflatoxinele

Acestea sunt mucegaiuri care au capacitatea de a se dezvolta inclusiv la altitudini mari, iar sporii din aer se depun peste tot. Păstrarea condiţiilor de igienă personală şi alimentară sunt obligatorii pentru a avea un risc cât mai scăzut, mai ales la copii şi persoanele trecute de 65 de ani.
Aflatoxinele sunt, de fapt, nişte fungi de mucegai. Îi găsim în alimente contaminate, pe cereale îndeosebi şi mai ales pe porumb, arahide, nuci, făină. Sunt prezente şi în carne, ouă, peşte, creveţi, organele animalelor şi sunt rezistente la prelucrarea termică. Cercetările arată însă că cel mai înalt risc de contaminare îl au tutunul, alunele şi cerealele.
De asemenea, se dezvoltă în lemn, mobilă, hârtie şi trebuie să ţinem cont că românii, în special cei de la oraş, trăiesc 90% din timpul lor în încăperi, contactul cu natura fiind extrem de redus.
Când cantitatea de aflatoxine este mare, apar tulburări la nivelul ficatului, rinichilor şi inimii, iar o intoxicare prelungită generează cancer.
Ca să evitaţi să contaminaţi cu mucegaiuri acest tip de produse, nu le depozitaţi în căldură şi umiditate! Aruncaţi-le dacă miros suspect sau au deja mucegai!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.