Medicina funcțională

Un nou model ştiinţific al îngrijirii sănătăţii, "medicina funcţională", ar putea fi pârghia schimbării abordării bolii şi recuperării stării de sănătate prin corectarea cauzelor dezechilibrelor din sistemul nostru biologic şi din cel social.
Toate bolile sunt rezultatele dezechilibrelor sistemelor fiziologice principale ale organismului (nervos, endocrin, osos, muscular, digestiv, respirator, circulator, excretor, reproducător). Înţelegerea acestei reţele reprezintă fundamentul medicinei funcţionale, o metodă de tratament bazată pe biologia sistemelor, un domeniu ştiinţific care îşi propune să înţeleagă cum sunt interconectate sistemele fiziologice dincolo de simpla funcţionare a fiecărui organ în parte.
Din cauza abordării convenţionale limitate, bolile sunt detectate numai în faza terminală. de exemplu, marea majoritate a medicilor tradiţionali vor garanta că nu ai diabet dacă ai o glicemie normală (sub 100 mg/dl) sau dacă ai trecut testul de toleranţă la glucoză.
Scopul medicinei funcţionale este să înţelegem ce anume perturbă funcţionarea normală a sistemelor şi cum crea funcţionare optimă a acestora, de a-i ajuta pe oameni să sorteze mai bine informaţiile legate de starea lor de sănătate prin promovarea unui nou mod de a privi sănătatea şi boala. Identificarea felului în care sistemul funcţionează sau nu corect, pentru a ajuta să se reechilibreze. În acest scop, tratăm întregul sistem nu doar simptomul.
În medicina funcţională, tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient în parte. Înţelegerea sistemelor fiziologice ale organismului, a manierei în care pot apare dezechilibre şi în care acestea pot fi reechilibrate, ne permite crearea unui program individualizat pentru fiecare individ în parte.
Astfel "medicina funcţională" (sau "medicina perspectivă", "medicina P4") este personalizată, preventivă, predictivă şi participatorie (pacientul participă activ la propria sa ingrijre medicală).

Continuumul bolii: o modalitate mai corectă de diagnosticare a bolilor

Marea majoritate a medicamentelor curente sunt bazate pe diagnostice clare, care ratează frecvent cauzele afecţiunii şi manifestările subtile ale acesteia. Acest principiu este greşit, deoarece pierde din vedere conceptul de continuum care stă la baza biologiei şi fiziologiei.
Există un continuum care trece de la o stare de sănătate perfectă la un dezechulibru ascuns, apoi la o disfuncţie gravă şi în final la boala; or medicina funcţională tocmai aici intervine, de-a lungul acestui continuum, inversând procesul.
Toate aceste dezechilibre metabolice ascunse, care pot fi scoase la iveală prin noi teste medicale, ar putea fi remediate printr-un tratament corect, nu prin unul centrat pe boala ci prin echilibrarea sistemului, eliminând factorii care îi afectează buna funcţionare, dar asigurându-i în schimb acele condiţii care îi amplifică, îi optimizează şi îi normalizează funcţionarea.

Importanţa diagnosticului timpuriu

Să revenim la exemplul cu diabetul. Până să fie diagnosticaţi cu diabet, marea majoritate a bolnavilor au probleme cu glicemia şi insulina, care ar putea fi prevenite. Rezistenţa la insulina şi diabezitatea asociată cu ea sunt însoţite adeseori de creşterea grăsimii abdominale, de senzaţia de oboseală după o masă, de pofta de zahăr, de oscilaţii bruşte ale glicemiei, de un nivel ridicat al trigliceridelor, de un nivel scăzut al colesterolului HDL, de hipertensiune, de un apetit sexual redus, de probleme generate de coagularea sângelui şi de inflamaţii. Aceste indicii ar putea fi depistate din timp, şi remediate. Or medicina funcţională ar putea elimina complicaţiile pe termen lung ale unei boli dacă ar depista din timp semnalele de avertizare.

Cei 7 paşi ai stării supreme de bine

Pentru a ne vindeca de orice boală, trebuie să ne reechilibram toate sistemele fiziologice. În acest sens, paşii spre starea supremă de bine sunt:
1. Stimularea nutriţiei
2. Reglarea sistemului hormonal
3. Reducerea inflamaţiei
4. Îmbunătăţirea digestiei
5. Maximizarea detoxifierii
6. Îmbunătăţirea metabolismului energetic
7. Liniştirea minţii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.