Cum se asociază corect alimentele

Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată. Fiecare aliment este digerat diferit şi cu viteze diferite datorită înaltei specificaţii a enzimelor digestive. Asociind greşit alimentele incompatibile, digestia se blochează cu consecinţe negative asupra sănătăţii. Un factor important pentru o digestie optimă a alimentelor este modul în care acestea se asociază în funcţie de compoziţia lor.

Principii de combinare 

  • Corpul nostru digeră în moduri diferite alimentele; 
  • Dacă se amestecă un acid cu o bază ele se neutralizează reciproc. Același lucru se întîmplă în stomac. Atunci cînd enzimele alcaline și cele acide sunt amestecate, ele se neutalizează reciproc și rezultatul este o digestie îngreunată sau oprită în totalitate; 
  • Dacă în stomac nu există enzime digestive, atunci alimentele stau acolo 6, 8, 12 ore sau mai mult și fermentează, putrezesc, până când sunt forțate de următoarele alimente ingerate să treacă în intestinul subțire. Iar ca rezultat obținem: arsuri,crampe, diaree, balonare, meteorism etc., combinate cu epuizare; 
  • Proteinele combinate cu produsele cu mult amidon nu fi digerate de stomac in același timp; 
  • În momentul pregătirii sucurilor din legume și fructe, folosim doar surse de origine, principiile combinării ceva simple. În acest caz, trebuie să ținem seamă de: conținutul de amidon din legume, conținutul de apă din fructe, conținutul de zaharuri din fructe, categoria din care fac parte fructele (acide, semi-acide, dulci). În cazul de față, categoria proteinelor nu ne preocupă, deoarece ca sursă de proteine avem doar avocado, pe care nu-l putem stoarce într-un suc și verdețurile, care conțin toate o anumită cantitate de proteine. Însă ele se pot combina cu orice (atât cu fructe, cât și cu legume cu un conținut ridicat de amidon). Deci ar trebui să reducem consumul sucurilor exclusiv din fructe și să-l creștem pe cel din legume, putem combina sucurile din fructele cu un conținut scăzut de zaharuri cu legumele fără amidon. Legumele bogate în amidon și fructele bogate în zaharuri înseamnă dublarea zahărului. Alimentele bogate în amidon se descompun în organism în zaharuri simple, astfel că, venind cu un adaos de suc din fructe foarte dulci, practic se adaugă zahăr peste zahăr și acid peste acid. 

Combinaţii alimentare nesănătoase

  • Alimente ce conţin proteine de origine diferită
Spre deosebire de alimentele de origine animală, legumele se digera în orice fel de sucuri acide sau alcaline stomacul produce sucuri gastrice în momente diferite şi având combinaţii diferite, în strânsă corelaţie cu tipul proteinelor ce urmează a fi digerate. De aceea, nu face faţă asocierii proteinelor de tipuri diferite.
Una din cele mai indigeste combinaţii de proteine este asocierea cărnii cu laptele şi unele produse lactate. În contact cu aciditatea sucului gastric, proteina cazeinica din lapte precipita, formând un înveliş izolator pe bucăţelele de carne, aceasta neputând fi digerată.
Nu se adaugă lapte în cafea, efectul fiind scăderea efectului stimulant al cafelei şi creşterea duratei de digestie; la fel şi în ceai.
  • Alimente ce conţin proteine de origine animală cu alimente amidonoase (ca de exemplu: friptură din carne cu cartofi prăjiţi; carne cu paste făinoase; produse de patiserie cu umplutură de carne). Proteinele animale necesită un tip de enzime, amidonul - alt tip de enzime. Această contradicţie duce la blocarea digestiei ambilor cu declanşarea fenomenelor nocive de putrefacție-fermentație. Şi șunca presată se obţine pe baza unei mari cantități de amidon injectate în carne.
  • Asocierea alimentelor proteice cu alimente acide acre
Deşi proteinele sunt digerate într-un mediu puternic acid (stomac) numai acidul clorhidric selectat în stomac poate activa enzimele proteolitice care descompun proteinele ceilalţi acizi care se găsesc în oţet - acid acetic, suc de lămâie - acid citric, borş - acid lactic. - nu au capacitatea de a activa enzimele digestive proteolitice ceea ce determină blocarea digestiei proteinelor, care apoi intră în putrefacţie.
  • Alimente amidonoase cu băuturi şi alimente acide
Digestia amidonurilor e iniţiată în cavitatea bucală la ph-ul neutru-alcalin de către anumite enzime. Dacă am acidifia cavitatea bucală predigestia alimentelor nu mai are loc iar prin acidifierea salivei bolului alimentar amidonos acesta va deveni acid impropriu digestiei ulterioare în intestinul subţire unde ph-ul devine din nou alcalin.
Băuturile acide (vin, cidru, oţet) şi fructele acide (lămâi, cireşe, căpşuni) se vor consumă la mare distanţă (2-4 ore) de alimentele amidonoase (pâine, făinoase, orez, mămăligă, cartofi, prăjituri, patiserie).
  • Fructe şi zaharuri cu alimente amidonoase
Zahărul industrial, rafinat, mierea naturalam amestecurile industriale de glucoza-fructoza, dextroza, inhibă secreţia sucului gastric şi motilitatea gastrica, îngreunând şi digerarea altor alimente. Combinaţiile între fructe, zaharuri şi amidon din produse de cofetarie-patiserie (tarte, ştrudele, ...) Au densităţi calorice ridicate, fiind indigeste şi afectând funcţia pancreasului. Deoarece fructele şi legumele crude conţin zaharuri naturale simple într-o matrice de fibre naturale, minerale, vitamine, fitonutrienți, - digestia bucală nu este necesară.
Fructele se consuma numai între mese separat de alte alimente în felul acesta dobândind toate beneficiile pentru sănătate iar digestia lor va fi uşoară şi rapidă. Ele parcurg rapid tractusul digestiv până la intestinul subţire unde zaharurile simple sunt absorbite direct iar fibrele alimentare trec în colon cu efecte benefice dacă fructele şi legumele crude se consumă împreună cu grăsimi sau amidonoase aceasta combinaţie determina intrarea în puterfactie a fructelor şi legumelor implicând intrarea în puterfactie şi a celorlalte alimente.
Fructele sunt foarte indicate pentru o hidratare naturală. Se recomandă consumarea unui fruct înainte de culocare şi dimineaţă imediat după trezire. Pe lângă faptul că asigură necesarul de apă, minerale, vitamine, enzime - efectul este revigorant, energizant.
  • O altă combinaţie indigestă este dintre fructe şi brânză, cu excepţia combinaţiei dintre o masă cu fructe şi un cubuleţ de caşcaval în scopul de a preveni aciditatea orală şi apariţia cariilor dentare
  • Amidonoase cu zaharuri rafinate, sare şi grăsimi ce în majoritatea produselor fast-food, patiserie, cofetărie, snacks, chips 

Combinaţii alimentare sănătoase

  • Leguminoasele (fasole, soia, mazăre, naut, linte) sunt complementare cu amidonoasele (pâine, făinoase, orez, mămăligă, cartofi, prăjituri, patiserie) împreună crescând valoarea biologică a proteinelor;
  • Legumele bogate în săruri minerale, vitamine, antioxidanţi (fasole teci, salată, varza, morcov, ceapă, usturoi, pătrunjel, ţelină) se asociază cu mâncărurile proteice;
  • Asocierea grăsimilor cu verdeţurile este favoravabila, sărurile minerale din verdeţuri uşurează digestia lipidelor
  • Laptele este un aliment greu de asociat cu alte alimente, cu excepţia pâinii. Se recomandă consumat ca atare şi nu mai mult de jumătate de litru pe zi. Având o compoziţie complexă, face dificilă asocierea sa cu alte alimente. Excepţie face pâinea dospită care a suferit un proces de fermentaţie cu drojdii complexe.
În următorul tabel, se poate vedea care dintre combinațiile uzuale de alimente sunt recomandate și care nu.


PEȘTE

OUĂ

CARNE

BRÂNZETURI

OREZ/PASTE

LEGUME

LEGUMINOASE

NUCI, SEMINȚE

PEȘTE
DA
NU
NU NU DA NU NU
NEUTRU
OUĂ
NU DA NU NEUTRU NEUTRU
DA
NU NEUTRU
CARNE
NU NU
DA
NU NU DA NU
NEUTRU
BRÂNZETURI
NU NEUTRU NU
DA
DA DA NU DA
OREZ/PASTE
NEUTRU
NEUTRU NU DA DA DA DA DA
LEGUME
DA DA DA DA DA DA DA DA
LEGUMINOASE
NU NU NU NU DA DA
DA
NEUTRU
NUCI, SEMINȚE
NU NU NU NU NU NU NU NEUTRU
FRUCTE
NU NU NU
DA
NU NU NU NU
Și în acest tabel, se pot vedea combinațiile recomandate și cele nerecomandate.
AȘA DA!


  • Toate fructele se pot combina cu verdețuri. Verdețurile nu conțin amidon, în timp ce majoritatea legumelor conțin;
  • Fructele se combină doar dacă fac parte din aceeași grupă;
  • Cele mai benefice fructe gata oricând să fie combinate sunt: lămâia, limeta, roșiile, avocado, ardeiul roșu, galben sau portocaliu, grapefruit-ul, castraveții;
  • Este indicat să amestecăm doar fructe din aceeași categorie, să combinăm fructe dulci cu cele semi-acide sau fructe semi-acide cu fructe acide;
  • Putem combina și fructele cu indice glicemic redus cu legume fără amidon: fructele de pădure, citricele, merele, vișinele, prunele, strugurii, mango, rodia, ananasul;
  • Verdețurile se pot combina cu legumele bogate în amidon;
  • Legumele proaspete (fără amidon), cu un conținut mare de apă sunt neutre și trec prin stomac rapid, fără să fie nevoie de enzime sau numai de puține enzime;
  • Semințele, nucile, avocado și verdeturile-proteinele vegetale-pot fi combinate cu legume bogate în amidon sau chiar cu fructe mai bogate în zaharuri.
  • AȘA NU!


  • Nu se combină fructe din grupe diferite între ele (acid cu dulce, de exemplu);
  • Fructele foarte dulci nu se combină cu nimic. Nu combinați fructele foarte dulci cu legume cu amidon;
  • Legumele bogate în amidon combinate cu fructele / legumele acre produc fermentație. Deci combinația trebuie evitată;
  • Legumele ca: morcovii, sfecla roșie, broccoli, dovleceii, ridichile, conopidă, varza, varza de Bruxelles, vinetele, dovleacul, bamele, mazărea, porumbul, fasolea verde, cartoful, cartoful dulce etc. nu se combină bine cu fructele, din cauza conținutului ridicat de amidon. Deși aceste legume sunt extrem de hrănitoare și benefice, conținutul bogat în amidon nu le face cele mai bune partenere în combinarea lor cu fructele. Excepții
  • Avocado este sărac în zaharuri și bogat în proteine vegetale. Deci poate fi combinat cu legume, chiar și cu cele cu amidon.
  • Roșia (tot fruct), deși este acidă, are un efect alcalin în organism datorită conținutului scăzut de zahăr. Poate fi combinată cu orice legumă.
  • Castravetele are un efect alcalin și un conținut ridicat de apa. Poate fi combinat cu legumele cu amidon.
  • Morcovii și merele sunt o excepție de la regulă deoarece se combină bine atât cu fructele cât și cu legumele.
  • Pepenele roșu și galben nu se combină cu nimic.
  • Lămâile și lămâile verzi, deși sunt considerate a fi acide, au un efect alcalin în organism. Deci nu au contraindicații de a se combină cu acizi și pot fi folosite împreună cu amidonul, proteinele și uleiurile.
    • Consecințe ale combinării greșite a alimentelor

      • Oboseală cronică;
      • Absorbție slabă a nutrienților;
      • Probleme digestive: arsuri la stomac, constipație, balonare, hemoroizi, colite 
      • Fermentația și putrefacția dau naștere unor produse toxice care direct sânge sistemele de eliminare toxinelor din organism. Astfel, corpul nostru este forțat consume mult energie, generând o îmbătrânire din interior spre exterior. 
      • Rezultate de toxicitate la așa-numitele alergii sub form de: erupții, urticarie, dureri de cap, alte simptome. 

      Alte recomandări privind mesele zilnice

      • Luați masa la ore fixe, într-o ambianţă de relaxare şi confort psihic;
      • Mâncaţi numai când vă e foame;
      • Nu săriţi peste un mic dejun consistent;
      • Mestecaţi bine alimentele, până la fluidizare;
      • Nu se bea apă înainte/în timpul/după, pentru a nu dilua sucul gastric;
      • Consumaţi cu moderaţie băuturile alcoolice (max.1 pahar bărbaţi, 2 - femei);
      • Nu consumaţi produse de origine animală de 2 ori pe săptămână;
      • Preferaţi mâncărurile simple, fără sosuri complicate preparate în casă;
      • Ridicaţi-vă de la masă când încă va mai este puţin foame;
      • Evitaţi alimentele mai reci de 10 grade şi mai calde de 30 grade;
      • După masă, evitaţi sedentarismul.

      Niciun comentariu:

      Trimiteți un comentariu

      Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.