Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentrată odată. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată. Fiecare aliment este digerat diferit şi cu viteze diferite datorită înaltei specificaţii a enzimelor digestive. Asociind greşit alimentele incompatibile, digestia se blochează cu consecinţe negative asupra sănătăţii. Un factor important pentru o digestie optimă a alimentelor este modul în care acestea se asociază în funcţie de compoziţia lor.
Principii de combinare
- Corpul nostru digeră în moduri diferite alimentele;
- Dacă se amestecă un acid cu o bază ele se neutralizează reciproc. Același lucru se întîmplă în stomac. Atunci cînd enzimele alcaline și cele acide sunt amestecate, ele se neutalizează reciproc și rezultatul este o digestie îngreunată sau oprită în totalitate;
- Dacă în stomac nu există enzime digestive, atunci alimentele stau acolo 6, 8, 12 ore sau mai mult și fermentează, putrezesc, până când sunt forțate de următoarele alimente ingerate să treacă în intestinul subțire. Iar ca rezultat obținem: arsuri,crampe, diaree, balonare, meteorism etc., combinate cu epuizare;
- Proteinele combinate cu produsele cu mult amidon nu fi digerate de stomac in același timp;
- În momentul pregătirii sucurilor din legume și fructe, folosim doar surse de origine, principiile combinării ceva simple. În acest caz, trebuie să ținem seamă de: conținutul de amidon din legume, conținutul de apă din fructe, conținutul de zaharuri din fructe, categoria din care fac parte fructele (acide, semi-acide, dulci). În cazul de față, categoria proteinelor nu ne preocupă, deoarece ca sursă de proteine avem doar avocado, pe care nu-l putem stoarce într-un suc și verdețurile, care conțin toate o anumită cantitate de proteine. Însă ele se pot combina cu orice (atât cu fructe, cât și cu legume cu un conținut ridicat de amidon). Deci ar trebui să reducem consumul sucurilor exclusiv din fructe și să-l creștem pe cel din legume, putem combina sucurile din fructele cu un conținut scăzut de zaharuri cu legumele fără amidon. Legumele bogate în amidon și fructele bogate în zaharuri înseamnă dublarea zahărului. Alimentele bogate în amidon se descompun în organism în zaharuri simple, astfel că, venind cu un adaos de suc din fructe foarte dulci, practic se adaugă zahăr peste zahăr și acid peste acid.
Combinaţii alimentare nesănătoase
- Alimente ce conţin proteine de origine diferită
Una din cele mai indigeste combinaţii de proteine este asocierea cărnii cu laptele şi unele produse lactate. În contact cu aciditatea sucului gastric, proteina cazeinica din lapte precipita, formând un înveliş izolator pe bucăţelele de carne, aceasta neputând fi digerată.
Nu se adaugă lapte în cafea, efectul fiind scăderea efectului stimulant al cafelei şi creşterea duratei de digestie; la fel şi în ceai.
- Alimente ce conţin proteine de origine animală cu alimente amidonoase (ca de exemplu: friptură din carne cu cartofi prăjiţi; carne cu paste făinoase; produse de patiserie cu umplutură de carne). Proteinele animale necesită un tip de enzime, amidonul - alt tip de enzime. Această contradicţie duce la blocarea digestiei ambilor cu declanşarea fenomenelor nocive de putrefacție-fermentație. Şi șunca presată se obţine pe baza unei mari cantități de amidon injectate în carne.
- Asocierea alimentelor proteice cu alimente acide acre
- Alimente amidonoase cu băuturi şi alimente acide
Băuturile acide (vin, cidru, oţet) şi fructele acide (lămâi, cireşe, căpşuni) se vor consumă la mare distanţă (2-4 ore) de alimentele amidonoase (pâine, făinoase, orez, mămăligă, cartofi, prăjituri, patiserie).
- Fructe şi zaharuri cu alimente amidonoase
Fructele se consuma numai între mese separat de alte alimente în felul acesta dobândind toate beneficiile pentru sănătate iar digestia lor va fi uşoară şi rapidă. Ele parcurg rapid tractusul digestiv până la intestinul subţire unde zaharurile simple sunt absorbite direct iar fibrele alimentare trec în colon cu efecte benefice dacă fructele şi legumele crude se consumă împreună cu grăsimi sau amidonoase aceasta combinaţie determina intrarea în puterfactie a fructelor şi legumelor implicând intrarea în puterfactie şi a celorlalte alimente.
Fructele sunt foarte indicate pentru o hidratare naturală. Se recomandă consumarea unui fruct înainte de culocare şi dimineaţă imediat după trezire. Pe lângă faptul că asigură necesarul de apă, minerale, vitamine, enzime - efectul este revigorant, energizant.
- O altă combinaţie indigestă este dintre fructe şi brânză, cu excepţia combinaţiei dintre o masă cu fructe şi un cubuleţ de caşcaval în scopul de a preveni aciditatea orală şi apariţia cariilor dentare
- Amidonoase cu zaharuri rafinate, sare şi grăsimi ce în majoritatea produselor fast-food, patiserie, cofetărie, snacks, chips
Combinaţii alimentare sănătoase
- Leguminoasele (fasole, soia, mazăre, naut, linte) sunt complementare cu amidonoasele (pâine, făinoase, orez, mămăligă, cartofi, prăjituri, patiserie) împreună crescând valoarea biologică a proteinelor;
- Legumele bogate în săruri minerale, vitamine, antioxidanţi (fasole teci, salată, varza, morcov, ceapă, usturoi, pătrunjel, ţelină) se asociază cu mâncărurile proteice;
- Asocierea grăsimilor cu verdeţurile este favoravabila, sărurile minerale din verdeţuri uşurează digestia lipidelor
- Laptele este un aliment greu de asociat cu alte alimente, cu excepţia pâinii. Se recomandă consumat ca atare şi nu mai mult de jumătate de litru pe zi. Având o compoziţie complexă, face dificilă asocierea sa cu alte alimente. Excepţie face pâinea dospită care a suferit un proces de fermentaţie cu drojdii complexe.
PEȘTE |
OUĂ |
CARNE |
BRÂNZETURI |
OREZ/PASTE |
LEGUME |
LEGUMINOASE |
NUCI, SEMINȚE |
|
PEȘTE
|
DA
|
NU
|
NU | NU | DA | NU | NU |
NEUTRU
|
OUĂ
|
NU | DA | NU | NEUTRU | NEUTRU |
DA
|
NU | NEUTRU |
CARNE
|
NU | NU |
DA
|
NU | NU | DA | NU |
NEUTRU
|
BRÂNZETURI
|
NU | NEUTRU | NU |
DA
|
DA | DA | NU | DA |
OREZ/PASTE
|
NEUTRU
|
NEUTRU | NU | DA | DA | DA | DA | DA |
LEGUME
|
DA | DA | DA | DA | DA | DA | DA | DA |
LEGUMINOASE
|
NU | NU | NU | NU | DA | DA |
DA
|
NEUTRU |
NUCI,
SEMINȚE
|
NU | NU | NU | NU | NU | NU | NU | NEUTRU |
FRUCTE
|
NU | NU | NU |
DA
|
NU | NU | NU | NU |
Și în acest tabel, se pot vedea combinațiile recomandate și cele nerecomandate.
AȘA DA! |
AȘA NU! |
Consecințe ale combinării greșite a alimentelor
- Oboseală cronică;
- Absorbție slabă a nutrienților;
- Probleme digestive: arsuri la stomac, constipație, balonare, hemoroizi, colite
- Fermentația și putrefacția dau naștere unor produse toxice care direct sânge sistemele de eliminare toxinelor din organism. Astfel, corpul nostru este forțat consume mult energie, generând o îmbătrânire din interior spre exterior.
- Rezultate de toxicitate la așa-numitele alergii sub form de: erupții, urticarie, dureri de cap, alte simptome.
Alte recomandări privind mesele zilnice
- Luați masa la ore fixe, într-o ambianţă de relaxare şi confort psihic;
- Mâncaţi numai când vă e foame;
- Nu săriţi peste un mic dejun consistent;
- Mestecaţi bine alimentele, până la fluidizare;
- Nu se bea apă înainte/în timpul/după, pentru a nu dilua sucul gastric;
- Consumaţi cu moderaţie băuturile alcoolice (max.1 pahar bărbaţi, 2 - femei);
- Nu consumaţi produse de origine animală de 2 ori pe săptămână;
- Preferaţi mâncărurile simple, fără sosuri complicate preparate în casă;
- Ridicaţi-vă de la masă când încă va mai este puţin foame;
- Evitaţi alimentele mai reci de 10 grade şi mai calde de 30 grade;
- După masă, evitaţi sedentarismul.
Vedeti si Timpul de digestie al alimentelor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu