Autismul

Autismul este o afecțiune neurologică, dar care are și manifestări imunologice, digestive, relaționale, senzoriale, - aflate în strânsă legătură cu dificultățile lor sociale.

Simptomele autismului

Neuronii oglindă

Există dovezi care susțin că atât copiii, cât și adulții care suferă de tulburări din spectrul autist au dificultăți în ceea ce privește activarea neuronilor oglindă. Aceștia reprezintă un grup special de neuroni prezenți în creierul fiecărei persoane, care ne permit să ne identificăm, să empatizăm și să stabilim legături cu alte persoane. Se activează în creier atunci când vedem sau auzim despre alte persoane care fac ceva sau au o anumită experiență. Dacă neuronii oglindă ai unei persoane nu se activează, atunci acea persoana va avea dificultăți în a se identifica cu alte persoane și în a fi interesată de ele, va avea dificultăți să fie motivată de aspectele sociale, să se uite în ochii altor persoane, să știe la ce să fie atentă în situații sociale, să imite și să învețe de la alții, și așa mai departe. 
Una dintre modalitățile principale prin care neuronii oglindă încep să se activeze în creierul în plină dezvoltare este să ne alăturăm copiilor. De fapt, chiar și bebelușii devin imediat mai interesați de acele persoane care fac același lucru ca ei. Simpla acțiune de a trece podul spre lumea copiilor noștri poate ajuta acele părți din creier care pare a avea un rol important.

Niveluri ridicate de ACTH

Aceste niveluri în regiuni situate în afara creierului, - deși se crede că acest hormon e eliberat doar de hipotalamus în interiorul creierului, - și se extinde inflamația în tot organismul. Prezența ACTH este alt semn cheie al modului de supraviețuire „luptă-și-fugi”
Învățarea și interacțiunea socială sunt extrem de dificile pentru copiii aflați în modul de supraviețuire luptă-și-fugi.  E afectată durata atenției, interferând cu învățarea. Iar copilul e într-o continuă stare de autoprotecție, reducându-și capacitatea de interacțiune socială.

Candidoza

Un alt aspect este că unii copii din spectrul autist au candida. Înseamnă că în unele cazuri copiii au în intestine un număr mai mare de ciuperci candida decât normal. Această situație poate exacerba problema intestinului permeabil și acea „ceață pe creier”.

Alimente contraindicate copiilor cu autism

Copiii din spectrul autist nu prezintă cantitatea și calitatea normală a enzimelor digestive, ceea ce duce la diaree, constipație, balonare etc.

Glutenul și cazeina

Unora din copiii din spectrul autist le lipsesc enzimele ce degradează glutenul și cazeina (o proteină complexă, întâlnită în lapte și produsele lactate). În plus, acești copii suferă și de sindromul intestinului permeabil

Zahărul

Mecanismul biologic care transformă zahărul într-o problemă este diferit de cel pentru gluten și cazeină. Un alt aspect este că pofta de zahăr este într-o strânsă legătură cu candidoza.
Unii copii din spectrul autist secretă o cantitate prea mare de insulină ca reacție la cantități relativ mici de zahăr.  Consecința este scăderea glicemiei, astfel devin moleșiți, iritabili și au o mare poftă de zahăr. Atunci, copiii consumă și mai mult zahăr, glicemia crește brusc, iar prin urmare este secretată prea multă insulină, ceea ce conduce la altă scădere a glicemiei și o poftă și mai mare. 

Cofeina

Prezentă în ciocolată și în sucurile de tip cola, care atrag copiii, deși sunt foarte periculoase pentru noi toți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.