Cei mai agresivi dușmani ai sănătății adolescentului

Un adolescent sănătos care ar fi pragul ruinării sănătății prin consum de  alcool sau tutun. Alcoolul este prohibit la această vârstă pentru că celula nervoasă este foarte sensibilă chiar la cantități mici, ca să nu mai vorbim de cantitățile mari. Este un distrugător al celulelor nervoase, hepatice etc. Desigur, aceleași rezistență se impune și în fața așa-numitelor droguri „etnobotanice”, care scurtează rapid și fără drum de întoarcere viața atâtor tineri.

Păstrarea sănătății prin igienă și alimentație echilibrată

Punctul forte al păstrării sănătății îl prezintă alimentația echilibrată. Se observă multe abateri pe această linie, unele neglijențe sau dezechilibre. Igiena corporală riguroasă este motivată și de creșterea în această etapă a secreției glandelor sudoripare și sebacee. 

Clasificarea produselor alimentare pentru adolescenţi

Necesităţile nutritive în grame

Denumire produsAport nutriţionalCalorii necesare pentru 24 ore
10 - 12
Băieţi 13-18Fete 13-18
2300
3000
2500
Lapte şi preparate (iaurt, lapte bătut, sana)proteine de calitate, calciu, fosfor, vitamine A, D, B
500
400
400
Brânzeturiproteine de calitate, calciu, fosfor, vitamine A, D, B
30
40
40
Carne şi preparate din carne, inclusiv peşteproteine de calitate, fier, fluor, iod, vitamine; B, PP, acid folic
140
225
225
Ouăproteine de calitate, fier, fosfor, vitamine; A, B, D, E, acid pantotenic
50
50
50
Cartofiproteine vegetale, calciu, fier, vitamine; A, C, P, K, fibre (hemiceluloză şi pectine)
200
250
250
Morcovi, ceapă, sfeclă, mazăre, fasole verdeproteine vegetale, calciu, fier, vitamine; A, C, P, K, fibre (hemiceluloză şi pectine)
150
200
200
Legume – frunzeproteine vegetale, calciu, fier, vitamine; A, C, P, K, fibre (hemiceluloză şi pectine)
50
100
100
Fructeproteine vegetale, calciu, fier, vitamine; A, C, P, K, fibre (hemiceluloză şi pectine)
300
350
300
PâinePrincipala sursă de calorii, acoperind 25-50% din nevoile energetoce ale omului; proteine vegetale, vitamine din grupa B
300
450
50
Paste făinoase, orez, griş, mălaiPrincipala sursă de calorii, acoperind 25-50% din nevoile energetoce ale omului; proteine vegetale, vitamine din grupa B
50
60
50
Fasole uscată, mazărePrincipala sursă de calorii, acoperind 25-50% din nevoile energetice ale omului; proteine vegetale, vitamine din grupa B
10
20
15
Bomboane, ciocolată, dulceaţă
50
70
60
Unt, untură, smântânăvitamine; A, D, E
40
50
40
Grăsimi vegetalevitamine; A, D, E
25
30
25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.