Un adolescent sănătos care ar fi pragul ruinării sănătății prin consum de alcool sau tutun. Alcoolul este prohibit la această vârstă pentru că celula nervoasă este foarte sensibilă chiar la cantități mici, ca să nu mai vorbim de cantitățile mari. Este un distrugător al celulelor nervoase, hepatice etc. Desigur, aceleași rezistență se impune și în fața așa-numitelor droguri „etnobotanice”, care scurtează rapid și fără drum de întoarcere viața atâtor tineri.
Păstrarea sănătății prin igienă și alimentație echilibrată
Punctul forte al păstrării sănătății îl prezintă alimentația echilibrată. Se observă multe abateri pe această linie, unele neglijențe sau dezechilibre. Igiena corporală riguroasă este motivată și de creșterea în această etapă a secreției glandelor sudoripare și sebacee.
Clasificarea produselor alimentare pentru adolescenţi
Necesităţile nutritive în grame
Denumire produs | Aport nutriţional | Calorii necesare pentru 24 ore |
10 - 12
| Băieţi 13-18 | Fete 13-18 |
2300
|
3000
|
2500
|
Lapte şi preparate (iaurt, lapte bătut, sana) | proteine de calitate, calciu, fosfor, vitamine A, D, B |
500
|
400
|
400
|
Brânzeturi | proteine de calitate, calciu, fosfor, vitamine A, D, B |
30
|
40
|
40
|
Carne şi preparate din carne, inclusiv peşte | proteine de calitate, fier, fluor, iod, vitamine; B, PP, acid folic |
140
|
225
|
225
|
Ouă | proteine de calitate, fier, fosfor, vitamine; A, B, D, E, acid pantotenic |
50
|
50
|
50
|
Cartofi | proteine vegetale, calciu, fier, vitamine; A, C, P, K, fibre (hemiceluloză şi pectine) |
200
|
250
|
250
|
Morcovi, ceapă, sfeclă, mazăre, fasole verde | proteine vegetale, calciu, fier, vitamine; A, C, P, K, fibre (hemiceluloză şi pectine) |
150
|
200
|
200
|
Legume – frunze | proteine vegetale, calciu, fier, vitamine; A, C, P, K, fibre (hemiceluloză şi pectine) |
50
|
100
|
100
|
Fructe | proteine vegetale, calciu, fier, vitamine; A, C, P, K, fibre (hemiceluloză şi pectine) |
300
|
350
|
300
|
Pâine | Principala sursă de calorii, acoperind 25-50% din nevoile energetoce ale omului; proteine vegetale, vitamine din grupa B |
300
|
450
|
50
|
Paste făinoase, orez, griş, mălai | Principala sursă de calorii, acoperind 25-50% din nevoile energetoce ale omului; proteine vegetale, vitamine din grupa B |
50
|
60
|
50
|
Fasole uscată, mazăre | Principala sursă de calorii, acoperind 25-50% din nevoile energetice ale omului; proteine vegetale, vitamine din grupa B |
10
|
20
|
15
|
Bomboane, ciocolată, dulceaţă |
50
|
70
|
60
| |
Unt, untură, smântână | vitamine; A, D, E |
40
|
50
|
40
|
Grăsimi vegetale | vitamine; A, D, E |
25
|
30
|
25
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu