Glutationul

Glutationul este cel mai mare detoxifiant din organism. Fiecare celulă conţine puţin din această substanță vitală, dar cea mai mare concentraţie se găsește în celulele ficatului. Este produs de către organism dacă  are suficient acid folic, vitamine B6 şi B12, seleniu, vitamina C şi E.
Nivelul glutationului din sânge scade aproximativ 20% între 40 şi 60 de ani, iar odată cu vârsta acesta scade suntem mai predispuşi cu 30% la boli cronice şi moarte timpurie. S-a făcut un studiu: s-a măsurat nivelul de glutation la persoanele spitalizate cu boli cronice, şi s-a constatat o deficienţă a acestui antioxidant la peste 80% dintre persoane. Cele mai multe tipuri de glutation nu sunt bine absorbite în intestin, deoarece se descompun înainte de a pătrunde în celule.

Rolul glutationului în organism

Glutationul ajută la eliminarea toxinetor din corp prin faptul că se leagă de moleculele radicalilor liberi care distrug ţesutul. El protejeaziă toate ţesuturile şi organele, determină ritmul în care vom îmbătrâni şi gradul de expunere la boli. De asemenea, curăţă grăsimile oxidate sau râncede din tractul intestinal, prevenind atacul radicalilor liberi asupra celulelor. Prin faptul că ne păstrează sistemul imunitar sănătos, întinereşte sistemele imunitare bătrâne şi slăbite, ne fereşte de cancer, previne îmbătrânirea plămânilor, fereşte colesterolul din sânge de oxidare şi anulează toxicitatatea acestuia, ajută la vindecarea unor forme ale diabetului de tip 2 şi ajută la prevenirea degenerării retinei. Dacă nu avem suficient glutation, toxinele rămân în corp mai mult timp sau sunt stocate în celulele tale adipoase, de unde ar putea declanşa ravagii în sistemul imunitar.

Glutationul în alimentaţie

Avocado crud are cea mai mare cantitate şi anume 31 mg, urmat de pepene verde cu 28 şi sparanghel proaspăt preparat cu 26. Pentru aportul de glutation nu trebuie să lipsească legumele crucifere bogate în sulf precum: broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles, dar şi Aloe Vera, turmeric, mazăre, usturoi, ceapă, ardei. Legumele şi fructele proaspete şi congelate care conţin cam de 8 ori mai mult glutation decât cele conservate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.