Consumul alimentelor sărace în pigmenţi vegetali

În botanică, pigmenţii vegetali cuprind: 

  • Pigmenţii carotenoizi cu largă răspândire în regnul vegetal (rădăcini, frunze, tulpini, flori, fructe, seminţe, polen), având rol fiziologic important în fotosinteză, prin absorbţia energiei luminoase şi prin protejarea clorofilei, a unor enzime şi vitamine; carotenoizii reprezintă cea mai importantă sursa de provitamina A, care în mucoasa intestinuiui subţire. sub acţiunea enzimei carotenaza, se transformă în vitamina A; 
  • Pigmenţii chinonici au rol important în oxidoreduoere; 
  • Pigmenţii clorofilieni au rolul cel mai important în fotosinteză; biosinteza pigmenţilor clorofilieni atrage participarea unor elemente chimice valoroase (magneziu, cupru, zinc); concentraţia scăzută de clorofilă înseamnă, implicit, sărăcia în aceste minerale;
  • Pigmenţii flavonici participa la colorarea florilor şi fructelor. 

Fotosinteza este, de fapt, un proces fiziologic prin care energia solară este preluată şi depozitată sub formă de energie chimică şi folosită de plantele verzi pentru sinteza substanţelor organice proprii. 
Plantele cultivate în sere, în ultimul secol, sunt sărace în pigmenţi vegetali deoarece, cu cât procesul fotosintezei este mai scăzut, cu atât planta este mai săracă în substanţe organice. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.