Culoarea alimentelor


Culoarea alimentelor are o importanță mai mare decât ceea ce știm de la cromoterapie. Fiecare aliment din farfurie contribuie, prin culoarea sa, la menținerea sănătății.
CuloareaCe conferăCalități nutritive Alimente Cantitatea ideală zilnică
PortocaliuStrălucire Alimentele portocalii au această culoare datorită unei mari concentrații de betacaroten, al cărui efect antioxidant e amplificat de vitamina C. Cu cât mai intens e oranjul, cu atât leguma conține o mai mare cantitate de betacaroten, cu efect protector asupra pielii și mucoaselorCaise, piersici, pepene galben, morcovi, roșii, ardei gras100-200 g
RoșuDrenaj Nuanțele de roșu sunt date de flavonidele din alimente, antioxidanți puternici ce fluidifică sângele, înlesnesc circulația sangvină și întăresc rețeaua vasculară. Alimentele roșii conțin vitamina P, îmbunătățesc permeabilitatea vaselor capilare, și potasiu, elimină retenția de apăCăpșune, zmeură, afine, coacăze, sfeclă 200 g
VerdeDetoxifiere Minerale, apă, fibre. Clorofila este cel mai abundent pigment din plante și e folosită terapeutic în detoxifiere, în vindecarea rănilor, are și rol de antioxidantbroccoli, varză, spanac, ștevie, salată, ceapă, mazăre, praz200 g
AlbSațietate ProteineLapte, iaurt, pește, brânză de vaci, carne de pui150-200 g
GalbenEnergie Au mai multe calorii, grăsimi și carbohidrați, dar oferă energie și tonusUleiuri vegetale, unt, cereale, cartofi, paste, pâine100 g
Dieta-curcubeu este o dietă care se bazează pe combinarea alimentelor din mai multe culori, respectând cantitățile recomandate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.