Bolile psihice

Creierul nostru este un supercomputer. Avem peste 100 miliarde de neuroni, fiecare conectat cu altul într-o vastă rețea. Creierul este ca o uzină electrică de celule nervoase. Există centri nervoşi în creier care controlează funcţiile regulatoare sau automatice, cum ar fi respiraţia, bătăile inimii, circulaţia sângelui şi gândirea. Neuronii continuă să se formeze până la vârste înaintate, în special în hipocamp, o zonă care joacă un rol-cheie în memorare şi reglarea emoţiilor, dar şi în alte regiuni cerebrale. Acest proces, numit de oamenii de ştiinţă neurogeneza, ne permite să învăţăm lucruri noi întreaga viaţă. Cu condiţia să dorim şi să ne preocupe acest aspect. Fiecare mişcare şi fiecare gândire este guvernată de aceste celule nervoase din creier.

Stresul

Stresul pozitiv ne este folositor, chiar necesar, pentru că ne dă sentimentul că suntem utili, ceea de ne face să mergem mai departe. Stresul negativ este cel care generează o mulțime de boli care acidifică organismul. Mecanismul de supraviețuire a omului în fața unor situații extreme produce o acidifiere puternică.
Dar stresul cronic este un factor nociv. Acesta determină eliberarea unor cantități uriașe de hormoni de stres, substanțe ce inhibă alt hormon: vasopresina, substanță ce reglează cantitatea de apă din organism. Când este inhibat acest hormon, apare haosul intern, și mediul nostru alcalin devine acid. Atunci când suntem tineri, organismul reușește să-și mențină echilibrul acido-bazic prin mecanisme biochimice proprii, chiar în stare de stres, mecanisme elogiate pe bună dreptate de medicina alopată. Când trecem de 30-40 ani, când se adună toxinele pe care corpul nu reușește să le elimine, crește acidoza, deshidratarea devine cronică și atunci apar boli de tot felul și se generează procesul de îmbătrânire. Boala și suferințele omului se datorează în primul rând acumulării de reziduuri nemetabolizate și neeeliminate din corp pe parcursul vieții, substanțe toxice care în timp acidifică corpul, cu consecințe neplăcute, uneori chiar traumatizante sau mortale.
O a doua mare cauză a bolilor este un șoc emoțional puternic, apărut pe neașteptate. Starea de stres produce și ea reziduuri acide și sigur este o acidifiere a corpului mai periculoasă, mai devastatoare, mai ales când stresul este mental și organismul nu se poate odihni. Se știe că atuncă când avem un stil de viață activ organismul produce mai multe reziduuri acide decât atunci când este în stare de odihnă, perioară folosită pentru eliminarea acestora.
Dar există și avantajul că mișcarea crește temperatura internă a corpului, se mărește volumul vaselor capilare și sângele încălzit dizolvă reziduurile, chiar și pe cele vechi, ascunse în vasele capilare înfundate. Alimentația este primul factor ce trebuie analizat. Indiferent de ce mâncăm, hrană sănătoasă, vegetariană, lacto-vegetariană sau hiperproteică, oxidarea sau metabolizarea acesteia se face în celule. 
Din păcate 3% din compoziția alimentelor nu arde complet și se formează deșeuri organice acide: acid uric, lactic, acetic, carbonic sau colesterol; pe lângă acestea și deșeuri anorganice: sulf, fosfor, clor, care produc acizi toxici precum acid clorhidric, fosforic, sulfuric etc. Aceștia trebuie eliminați, dar înainte organismul îi neutralizează pentru a nu arde organele vitale, folosind substanțe tot din organism, și anume minerale alcaline (K, Na, Ca, Mg).

Tulburarea bipolară

Reputatul cercetător dr. Andrew Stoll, specialist în neurologie în cartea sa "Factorul Omega 3", se ocupa de una dintre cele mai complexe, periculoase și fascinante boli de sănătate și anume tulburarea bipolară. Cele mai multe dintre cele mai mari personalități ale lumii, de la Winston Churchill și până la Van Gogh, au suferit de această disfuncție! 
Cum se manifestă boala? Acum ești melancolic și depresiv, acum ești euforic și maniac! În stadiul avansat pacienții pot avea o euforie ieșită din comun, iritabilitate, energie debordantă, insomnii, comportamente impulsive, etc. Din păcate, între 10-20% dintre pacienții cu tulburare bipolară mor, de obicei prin sinucidere. Mulți oameni, dar mai ales femeile devin deficiente în serotonină, iar dacă nu avem serotonină nu producem melatonină, iar fără melatonină ne va fi greu să adormim și să menținem somnul. 
De aceea trebuie să consumăm alimente cu conținut ridicat de triptofan cum ar fi: carnea de pasăre, brânza, tofu, ouăle, nucile, semințele, laptele, salată verde, ovăzul. Persoanele cu probleme de somn trebuie să fie sigure că au suficient calciu și magneziu în organism. Sunt multe tehnici, dar există și remedii naturale, la îndemâna oricui. De pildă să ne culcăm în fiecare zi la aceeași oră, de preferință înainte de ora 22, deoarece între 22-04 apare producția de melatonină, acesta fiind un hormon ce controlează nu numai somnul, ci și tinerețea și longevitatea noastră, prin urmare este extrem de important. Camera de dormit să fie mai degrabă răcoroasă și foarte întunecoasă ca să poată fi secretată în natural melatonina.

Autismul

Autismul este o afecțiune neurologică, dar care are și manifestări imunologice, digestive, relaționale, senzoriale, - aflate în strânsă legătură cu dificultățile lor sociale.

Alzheimer

Alzheimer este o boală degenerativă care afectează zone ale creierului responsabile nu numai cu memoria, ci și cu inteligența sau comportamentul. Persoanele afectate au o tulburare de gândire sau personalitate care le împiedică să îndeplinească activități banale.

Rolul nutriției în bolile psihice

Pentru a ne putea servi și a ne ajuta să supraviețuim zilnic - de la găsirea soluțiilor pentru problemele cotidiene, și până la găsirea motivației de fiecare zi, creierul absoarbe și folosește cantități enorme de energie. Neuronii sunt centrii cu cea mai mare energie din organism.
Pentru ca acest sublim computer să funcționeze, are în permanență nevoie de 5 categorii de substanțe esențiale: glucoză, acizi grași esențiali, fosfolipide, aminoacizi și factori de hrănire inteligenți, între care vitamine și minerale.

Antioxidanți

Pe lângă toxine, care pot provoca daune foarte mari, radicalii liberi fac ravagii în organism, deteriorând celulele şi accelerând procesul de îmbătrânire. Oxidarea metalelor grele toxice din creier este cu deosebire nocivă, fiind adeseori principala cauză a ceţii mentale, pierderilor de memorie, demenţei senile și bolii Alzheimer. Aici intervine rolul antioxidanților.

Vitamina B

Deficienţa vitaminelor din complexul B dezvolta diverse anomalii in celulele nervoase si când celulele n-au primit hrana necesară într-o zonă, pot cauza unele tulburări în altă parte a corpului. Dacă forţa vitală este epuizată foarte repede (de exemplu, prin creşterea solicitării de vitamine din complexul B pe care alimentele rafinate și  zahărul alb le cer) sistemul nervos împrumută putere pentru nevoile curente din resursele sale de energie.

Glucoza

Creierul consumă mai multă glucoză decât oricare alt organ. Din acest motiv ne simțim permanent ,,morți de foame" în perioadele când învățăm intens, dăm examene și simțim nevoia extremă de dulce. Dat fiind ritmul vieții moderne, creierul nostru muncește mai mult ca oricând, generând foarte multă activitate electrică. Și cum metalele grele toxice sunt conductoare foarte bune de căldură, atunci când sunt prezente în creier, temperatura în interiorul acestuia crește și mai mult. Pentru a contracara acest lucru, creierul are nevoie de o cantitate de 2-3 ori mai mare de zahăr natural decât în mod normal. 
Când apare oboseala, iritabilitatea, insomnia, setea intensă, scade concentrarea, depresia începe să-și facă simțită prezența, apar tulburările digestive și de vedere, creierul, de fapt, ne trimite semnale puternice că nu îi dăm toate substanțele de care are nevoie. În primul rând, trebuie să-i dăm carbohidrați în mod regulat. Copiii care pleacă la școală fără să ia micul dejun au probleme de hipoglicemie, ceea ce le afectează atenția, memoria și îi face să devină agresivi. Intelectul copiilor și al adulților nu poate fi folosit la maximum dacă la orele dimineții nu se consumă carbohidrați de bună calitate pentru ca să funcționeze optim din punct de vedere mental și intelectual toată ziua. Și aprovizionarea cu colină a creierului este esențială în crearea unui creier bun și sănătos și în prevenirea deteriorării acestuia. Când o femeie gravidă nu se hrănește bine, i se poate micșora dimensiunea creierului în timpul gravidității pentru că fătul o jefuiește de grăsimi esențiale și fosfolipide pentru a-și construi propriul creier. Este motivul pentru care unele gravide se plâng de episoade de amnezie.

Fructoza

Fructoza conţine cea mai mare concentraţie energetică, adică zahărul simplu, care îşi transferă energia, fără efort, direct la celule. Acest adevăr este valabil în cazul multor afecţiuni neurologice, printre care scleroza multiplă, boala Parkinson, paralizia Hall, chiar şi astmul. De remarcat este faptul că toate aceste probleme neurologice sunt precedate de o epuizare funcţională a glandelor suprarenale.
Forţa pe care o au fructele crude pentru revitalizarea corpului fizic este practic nelimitată. Dieta formată preponderent din fructe este esenţială în menţinerea reactivităţii nervoase.

Fosfolipidele

Chiar dacă organismul nostru produce fosfolipide, totuși nu sunt suficiente și ar trebui să le suplimentăm prin dietă. Cea mai bogată sursă de fosfolipide este colina aflată din abundență în gălbenușul de ou și în organele de animal. Boabele de soia și fructele oleaginoase sunt de asemenea surse excelente.

Acizii grași de tip omega 3

Acizii grași de tip omega 3 sau mai bine zis absența lor, au un impact profund asupra sănătății la toate nivelurile și mai ales în ceea ce privește creierul. Nașterea prematură și complicațiile neurologice pot fi cauzate de un deficit de omega 3. Copiilor care sunt hrăniți cu biberonul sau care s-au născut din mame cu deficit de omega-3 vor lipsi acești acizi, importanți pentru dezvoltarea bună a creierului și a vederii.

Sărurile minerale

Pentru că organismul nostru să poată funcţiona optim, este important ca alimentele pe care le consumi să conţină suficiente săruri minerale, în special lămâi, apă de cocos, ţelină , spanac etc.

Hidratarea

Și hidratarea este vitală pentru buna funcționare a creierului! Contrar părerii generale, principala cauză a depresiei o reprezintă deshidratarea. Pentru că e un organ care conține o proporție foarte mare apă, 85%, creierul are nevoie de apă mai mult decât orice altă parte a corpului pentru o bună funcționare. Fără apă, este tăiată aprovizionarea cu energie a creierului, ceea ce duce la sistarea funcțiilor sale vitale. De aici vine cuvântul ,,depresie", sindromul de oboseală cronică cu care se confruntă milioane de oameni în fiecare zi, chiar de la prima oră a dimineții și chiar dacă au dormit suficient este de cele mai multe ori un simptom al deshidratării progresive a creierului. Când simți o ,,ceață pe creier" descrii, de fapt, congestia apărută ca urmare a deshidratării.

Importanța glandelor suprarenale în menținerea psihicului

La fel de importantă este şi intensificarea funcţiei suprarenalelor. Fiindcă la acest nivel sunt produşi majoritatea transmiţătorilor neuronali şi a steroizilor din organism.
Un alt element de care trebuie ţinut cont în tulburările şi leziunile neurologice este glanda tiroidă/paratiroidă. Hormonul eliberat de paratiroidă este necesar în procesul de utilizare corectă a calciului vă puteţi da singuri seama cât de bine funcţionează organismul, efectuând analiza temperaturii bazale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.