Cromoterapia

.
Cromoterapia constă în proiectarea anumitor lumini colorate pe zona de trup afectată sau organul afectat, precum și din folosirea celor mai adecvate culori la domiciliu, la locul de muncă, ca și nu mai vorbim de policlinici și spitale. 
Nu toată lumina care pătrunde în ochi este pentru vedere; 20% din aceasta trece în spatele retinei și de la hipotalamus în creier. 
Hipotalamusul reglează în mod automat sistemul nervos, temperatura corpului, pofta de mâncare, setea, circulația sângelui, sentimentele și apetitul sexual, controlând și glanda pitulară. 
Efectele vindecătoare ale luminii solare sunt cunoscute de secole. Civilizațiile timpurii venerau soarele care era considerat sursă vieții, și era lesne de înțeles de ce. Lumina atinge planetă noastră cu o viteză de 300000 kilometri pe secundă, lăsând în urmă radiațiile solare. Această energie electromagnetică extraordinară ajunge pe Pământ în opt minute și jumătate, unde susține toate formele de viață. 
În secolul al XVII-lea, Isaac Newton a descoperit diferite frecvențe în lumina albă și anume culorile curcubeului, a căror ordine începe cu roșu și continuă cu oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet. Majoritatea terapeuților includ de asemenea și alte nuanțe ce rezultă din combinarea culorilor de bază. Fiecare culoare are un efect propriu asupra sistemelor, conținând sute de tonuri și de nuanțe, cu proprietăți incredibile de vindecare. Ținând seama de proprietățile terapeutice ale culorilor, în camera de dormit trebuie să predomine albastrul sau verdele foarte deschis (niciodată roșu, indiferent de nuanță), în camera de lucru oranjul sau galbenul (care îmbunătățește randamentul muncii intelectuale), în camera de baie albul. Pereții birourilor trebuie vopsiți în oranj sau galben (niciodată în alb, care scade ritmul oricărei activități), ca de altfel și coridoarele și scările. Pereții halelor trebuie vopsiți în crem, iar mașinile, utilajele și conductele în mod cât mai diferit (verde, albastru, galben, oranj), pentru mărirea vigilenței, și prin urmare scăderea accidentelor în muncă. În încăperile cu temperaturi înaltă nu va fi folosită culoarea roșie, ci numai culori reci (albastru, verde sau violet-închis), care dau iluzia de răceală. În sălile de operație, cât și în saloanele bolnavilor trebuie să predomine culorile sedative și calde. Din saloanele copiilor bolnavi nu trebuie să lipsească culoarea roz și,  dacă este posibil, desenele colorate, mai ales scene de basm, atât de binefăcătoare lor. Cafeaua ambalată în pungi galbene sugerează un produs „slab”, în pungi negre sugerează un produs „tare”, iar în pungi roșii sugerează un produs „foarte aromat”. Ținând seama de influența culorilor asupra psihicului  bolnavilor, unele fabrici de medicamente au colorat ambalajele medicamentelor în culoarea care are efect asupra bolii pe care o tratează.

CuloareOrganul unde are efectEfectul asupra psihiculuiAfecțiuni tratate prin această culoare
ROȘUSacrum, gonade, ovareSupraviețuire, încredereEste o culoare care declanşează sentimente profunde, nu întâmplător este considerat un simbol al iubirii. Are darul de a incalzi şi a stimula circulaţia sângelui si implicit puterea de aparare a organismului. Stimulează sistemul imunitar. Ameliorează metabolismul și stimulează funcțiile ficatului; stimulează sistemul sexual masculin; crește frecvența bătăilor inimii și tensiunea arterială.Ulcerul varicus poate fi tratat cu lumina roșie care favorizează circulația sângelui, curăță și vindecă zonele afectate. Lumina intermitentă de culoare roșie e folosită în sindromul premenstrual, iar lumina continuă ameliorează durerile cauzate de arsurile grave.
ROZSacrum, gonade, ovareCuloare calmantă; are un puternic efect tonic asupra psihicului copiilorAmeliorează durerile de cap
ORANJSplinaSentimente, plăcereEnergizant. Este culoanea apusului de soare după o zi luminoasă. Culoarea e folosită pentru a combate neliniştea interioară şi a reduce stresul. 
GALBENPancreasul și glandele adrenaleInteligență, control, voințăEnergizant. Inveseleste și binedispune.
VERDEInima și timusulIubire, acceptareFoarte puternic efect tonic asupra psihicului
ALBASTRUGlanda tiroidăExprimare, receptivitateCuloarea somnului. Fiind o culoare a cerului, albastrul ne transmite în primul rând liniste, profunzime si calm. Lumina albastră e folosită în mod obișnuit în tratarea icterului neonatal. Mai mult de 60% din copiii născuți prematur suferă de această afecțiune cauzată din dezvoltarea unei substanțe gălbui în vezică biliara numită bilirubină. Lumina albastră distruge bilirubină, iar bebelușul o poate astfel elimina în siguranță.
INDIGOGlanda pitualarăConștiință, înțelegere
VIOLETGlanda pinealăOrientare, autoritateLumina ultravioletă (UV) e folosită în sindromul acneei și psoriazisului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.