Usturoiul

Usturoiul este o altă plantă care merită tot respectul implicată în sănătatea minții și a inimii. Este o sursă foarte importantă de vitamine și microelemente, cum ar fi seleniul, cuprul, fierul şi zincul. Principiile active din plantă au proprietăți antiseptice, bacteriostatice, diuretice, afrodiziace, sedative și tonice (capilar, nervos, vascular și cardiac). 

Istoric

Usturoiul a fost recunoscut încă din antichitate pentru faptul că putea să vindece o mulțime de suferințe: febră, infecţiile pieptului, rănile infectate, infecțiile parazitare şi muşcăturile şerpilor veninoşi. Mai era utilizat și pentru rezolvarea problemelor renale și al ulcerelor gastrice. Istoricul roman Pliniu cel Bătrân a observat că medicii greci utilizau usturoiul. Cercetările modeme confirmă nu numai că utilizarea usturoiului de către antici se dovedeşte a fi fost corectă, ci şi faptul că este un medicament foarte puternic împotriva multora dintre afecțiunile care marchează lumea noastră poluată, toxică: bolile tiroidei, oboseala glandelor suprarenale, migrene, apnee, Lyme, artrita psoriazică, eczeme, psoriazis, herpes simplex 1 (HSV-l), herpes simplex 2 (HSV-2), HHV-6, infertilitate, boala inflamatoare pelviană, colita ulcercasă, bronşita cronică, dureri de cap, dureri în gât, dureri la nivelul sinusurilor, Candida, etc.

Principalele beneficii ale usturoiului

Pentru a ne pune la punct rezervele fizice şi ale sistemului imunitar, cu toţii avem nevoie de o perioadă în care să fim feriţi de poluare, agenţi patogeni, stres şi de oamenii care ne secătuiesc de energie. Astfel regeneraţi, noi devenim mai pregătiţi pentru sezonul creşterii. Foarte bogat în minerale: (F, I, K, S, Se).

Antibiotic

Este unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale, și un antimicrobian care luptă eficient cu viruşii, bacteriile, fungii şi viermii intestinali. Alicina, substanţa miraculoasă pe care o are usturoiul şi care luptă împotriva nenumăratelor boli se activează doar dacă nu este afectată de căldură. De vreme ce este un agent atât de puternic de curățire, detoxifică, elimină reziduurile medicamentelor și poluanţii din mediu. 

Fungicid

Medicii chinezi tratează cu usturoi meningita produsă de ciuperca Cryptococcus neoformans. 
Ca fungicid, este extrem de puternic. Chiar şi mirosul emanat de usturoiul proaspăt pisat poate să omoare o cultură de ciuperci dintr-un vas din laborator. Este bun şi pentru eliminarea urinii.  

Sistemul circulator

Actualmente s-a descoperit că usturoiul este deosebit de benefic şi pentru sistemul circulator. Are capacitatea de a relaxa muşchiul cardiac reducând aritmia cu peste 88% şi colesteolul rău cu 42% şi nu are nici un fel de toxicitate. Reduce tensiunea arterială la persoanele hipertensive, și fluidizează sângele.
Prin consumarea usturoiului, se produce o scădere a colesterolului din sânge, a trigliceridelor.

Aparatul digestiv

Usturoiul fiert şi răcit este diuretic şi relaxează stomacul. La nivelul intestinului, spre deosebire de antibiotice, elimină organismele  nocive, apără corpul uman de toxinele produse de acestea şi încurajează proliferarea organismelor benefice. Persoanele care suferă  de cistită cronică au descoperit că ingestia regulată a usturoiului le elimină simptomele şi atenuează necesitatea administrării antibioticelor.

Antioxidant

Usturoiul protejează celulele de radicalii liberi şi, astfel, întăreşte mecanismele de apărare imunitară ale organismului.

Protejează împotriva cancerului

Aliaceele conţinute în usturoi stau la originea mirosului lor caracteristic), se opun evoluţiei multor tumori (de esofag, ficat, colon). Printre aceste substanţe, disulfura de dialil prezintă proprietăţi anticarcinogene remarcabile. Acest compus previne dezvoltarea a două faze precoce ale cancerogenezei: iniţierea şi promovarea.
Activitatea antiiniţiatoare rezultă din două mecanisme complementare. Pe de o parte, disulfura de dialil împiedică activarea unor substanţe cancerigene. Pe de altă parte, ea stimulează enzimele capabile să neutralizeze activitatea substanţelor cancerigene. Aceste două mecanisme reduc toxicitatca substanţelor cancerigene ADN-ul celulelor. Disulfura de dialil este metabolizată în ficat într-un compus oxidat care ar putea sta la originea efectelor descrise.

Recomandări

Un bulb de usturoi conţine mai multe doze (căţeii) perfect sigilate şi ambalate, ca o cutie cu suplimente medicale perfect măsurate şi propune-ţi să consumi un căţel în fiecare zi. Căţeii cei mici au de regulă concentraţii mai mari de substanţe.
Utilizarea usturoiului în tratamentul problemelor de sănătate este recomandată cu căldură, cu excepția, desigur, a persoanelor care nu îl pot tolera. Ca să beneficiem de calităţile sale extraordinare, trebuie consumat mujdei sau pisat şi amestecat cu alte sosuri, pentru că proprietăţile sale se menţin doar în stare crudă.  Conținutul său crescut de sulf este probabil motivul pentru care unele persoane au probleme cu ingestia lui. 
Consumarea a 3 căţei de usturoi pe zi reduce cu 20% riscul de apariţie a numeroasc cancere, iar 6 căţei de usturoi pe zi duc la o diminuare cu cel puţin 30% a aceluiaşi risc.

Efecte adverse ale usturoiului

Diminuarea nivelului lipidelor din sânge este singurul dezavantaj al consumului de usturoi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.