Sângele

Sângele reprezintă în jur de 7% din greutatea fiecăruia din noi. De exemplu, pentru un om cu greutatea de 80 kg., cantitatea de sânge este 5,5 kg., ceea ce înseamnă 5,2 litri.
Sângele este compus din patru elemente:
  • Plasmă, substanţă incoloră formată din apă în care plutesc celelalte elemente; 
  • Globule roşii (hematii), care transportă oxigenul către celule; 
  • Globule albe (leucocite), care distrug bacteriile si alte organisme producătoare de boli ale organismului
  • Trombocite, care sunt responsabile cu procesul de coagulare a sângelui. 
De asemenea, sângele poartă nutrienţi către celule și elimină impurităţile, transportă hormonii glandelor endocrine către alte părți ale organismului, ajută la reglarea canrității de acizi, baze, săruri și apă din celule şi la reglarea temperaturii corpului. Dacă una dintre aceste funcţii este afectată, consecinţele vor implica în mod direct sănătatea.
Deși sângele este compus în majoritate din apă, 92%, în componența sa intră multe alte elemente vitale.  Un litru de sânge conține 9 grame de sare (NaCl), precum și albumina serică, lipoproteine, hormoni, glucoză, celule stem etc.
Există câteva căi de a împiedica bunul mers al acestor funcţii. Mai întâi, sute de substanțe chimice - de la gaze precum monoxidul de carbon, metale toxice precum plumbul, la substanţe naturale precum grăsimile - își pot face loc în sânge şi pot afecta funcţiile sale. Aceste substanţe străine intră în organism prin aerul pe care îl respirăm, prin apa pe care o bem, prin mâncarea pe care o mâncăm şi prin piele din cauza suprafeţelor cu care intrăm în contact şi, pentru că aceste substanţe se manifestă diferit în sânge, efectele distructive por varia foarte mult.
În al doilea rând, eficienţa activităţii sangvine poare fi împiedicată printr-o lipsă de nutrienți specifici; de exemplu, carența de fier duce la anemie. În ultimul rând deficienţele genetice pot juca şi ele un rol însemnat în apariţia bolilor de sânge. Anemia cu celule în seceră și hemofilia sunt două exemple de boli ale  sângelui.

Boli ale sângelui

Anemia 

Apare atunci când scade numărul globulelor roșii iar cantitatea de sânge ce ajunge în țesuturi e insuficientă. 
Pe lângă alimentația bogată în fier, sunt utile ceaiurile:
                        ▪ păpădie (bogată în vitamine și minerale)
                        ▪ brusture (conține fier, întărește și curăță sângele)
                        ▪ ghințură galbenă (stimulează sistemul digestiv, ușurează absorbția fierului)

Porfiria

Porfirinele sunt niște substanțe implicate în transportul oxigenului către sânge. Ele absorb foarte bine radiația solară din spectrul vizibil. Prin urmare, în cazul acumulării acestora în piele, ele produc arsuri și bășici pe tegumentele atinse de soare. Aceasta se întâmplă atunci când există deficiențe la nivelul uneia din cele 8 enzime implicate în sintetizarea porfirinelor, ceea ce le face să se acumuleze aberant la nivelul pielii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.