Sarea de bucătărie este denumirea populară a unui amestec mineral alcătuit în majoritate din clorură de sodiu (NaCl). La obținerea sării de bucătărie, aceasta poate să conțină până la 3 % sare marină și 15 % alte săruri. În comerț se poate găsi sarea rafinată care conține și alte substanțe pentru îmbunătățirea calităților sării în afară de sarea propriu zisă.
Sarea este folosită curent în alimentația noastră zilnică. Se întâlnește și în principalele alimente pe care le consumăm. Astfel:
Aliment | Conținut în sare (mg/100 g) |
Măsline în saramură | 2400 |
Sardine în ulei | 760 |
Varză acră | 600 |
Pâine albă | 500 |
Fasole verde | 410 |
Fasole albă | 310 |
Biscuiți | 300 |
Unt | 200 |
Ou | 130 |
Țelină rădăcini | 110 |
Spanac | 100 |
Carne de pui | 75 |
Carne de vițel | 90 |
Morcov | 50 |
Iaurt | 50 |
Lapte dulce | 140 |
Mazăre uscată | 40 |
Struguri uscați | 22 |
Pepene galben | 20 |
Varză | 15 |
Ridichi | 14 |
Ceapă | 10 |
Orez | 4 |
După cum se știe, sodiul este parte activă în absorbția intestinală a glucozei. În prezent se consumă o cantitate excesivă de clorură de sodiu, care atinge, în unele colectivităţi, până la 16-20 g/zi, ceea ce reprezintă un aport de 4-5 ori mai mare decât necesarul zilnic. Prin urmare, un consum excesiv de sare duce la creșterea glicemiei, cu consecințe negative cum ar fi obezitatea.
Din păcate, sarea existentă în comerț este tratată cu aditivi, piezându-și calitățile nutritive. Cele mai frecvent se utilizează sarea iodată, cât și și cea extrafină.
Din păcate, sarea existentă în comerț este tratată cu aditivi, piezându-și calitățile nutritive. Cele mai frecvent se utilizează sarea iodată, cât și și cea extrafină.
Iodul din sare, în ciuda reclamelor difuzate prin mass-media, are efecte negative asupra noastră:
Sarea extrafină este de 30 de ori mai săracă în magneziu decât sarea gema (integrală). De asemenea, aarea extrafină are marele dezavantaj ca este tratată cu E535, adică ferocianura de sodiu. De aceea, este preferabil să utilizăm sarea integrală, obținută direct din zăcământ. Evitați produsele alimentare care conțin mai multă sare decât par: suc de roșii, mezeluri, conserve, bere (75 mg./litru).
- Hipertiroidii
- Sporirea volumului glandei tiroide de la 4,8 ml la 8,6 ml
- Creşterea constantă a Basedow-ului autoimun
- Favorizează tiroidita Hashimoto
- Induce fenomenul numit Tiroid cell necrosis (necroza celulelor tiroidiene)
- Determină creşterea numărului de cazuri cu hipotiroidism subclinic la copii şi adolescenţi
- Consumul excesiv duce la sporirea cazurilor de alergie la iod, uneori chiar și a şocului anafilactic
- Creşterea alarmantă a cancerelor tiroidiene.
Sarea extrafină este de 30 de ori mai săracă în magneziu decât sarea gema (integrală). De asemenea, aarea extrafină are marele dezavantaj ca este tratată cu E535, adică ferocianura de sodiu. De aceea, este preferabil să utilizăm sarea integrală, obținută direct din zăcământ. Evitați produsele alimentare care conțin mai multă sare decât par: suc de roșii, mezeluri, conserve, bere (75 mg./litru).
Conform Institutului de Medicină al S.U.A., depășirea cantității de 2300 mg. de sare pe zi la persoanele care au peste 14 ani poate duce la probleme de sănătate:
Atunci când cumpărați sos de soia, alegeți întotdeauna varianta cu conținut redus de sare. Nu este nici o diferență de gust, dar veți reduce sarea consumată la jumătate. De regulă, sosul de soia tradițional conține aproximativ 1100 mg. de sare per lingură (15 ml), în vreme ce sosul de soia cu conținut redus de soia.
- Iritanția stomacului
- Cancerului gastric
- Hipertensiune arterială.
Atunci când cumpărați sos de soia, alegeți întotdeauna varianta cu conținut redus de sare. Nu este nici o diferență de gust, dar veți reduce sarea consumată la jumătate. De regulă, sosul de soia tradițional conține aproximativ 1100 mg. de sare per lingură (15 ml), în vreme ce sosul de soia cu conținut redus de soia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu