Sarea

Sarea de bucătărie este denumirea populară a unui amestec mineral alcătuit în majoritate din clorură de sodiu (NaCl). La obținerea sării de bucătărie, aceasta poate să conțină până la 3 % sare marină și 15 % alte săruri. În comerț se poate găsi sarea rafinată care conține și alte substanțe pentru îmbunătățirea calităților sării în afară de sarea propriu zisă.
Sarea este folosită curent în alimentația noastră zilnică. Se întâlnește și în principalele alimente pe care le consumăm. Astfel:
Aliment Conținut în sare (mg/100 g)
Măsline în saramură 2400
Sardine în ulei 760
Varză acră 600
Pâine albă 500
Fasole verde 410
Fasole albă 310
Biscuiți 300
Unt 200
Ou 130
Țelină rădăcini 110
Spanac 100
Carne de pui 75
Carne de vițel 90
Morcov 50
Iaurt 50
Lapte dulce 140
Mazăre uscată 40
Struguri uscați 22
Pepene galben 20
Varză 15
Ridichi 14
Ceapă 10
Orez 4
După cum se știe, sodiul este parte activă în absorbția intestinală a glucozei. În prezent se consumă o cantitate excesivă de clorură de sodiu, care atinge, în unele colectivităţi, până la 16-20 g/zi, ceea ce reprezintă un aport de 4-5 ori mai mare decât necesarul zilnic. Prin urmare, un consum excesiv de sare duce la creșterea glicemiei, cu consecințe negative cum ar fi obezitatea.
Din păcate, sarea existentă în comerț este tratată cu aditivi, piezându-și calitățile nutritive. Cele mai frecvent se utilizează sarea iodată, cât și și cea extrafină.
Iodul din sare, în ciuda reclamelor difuzate prin mass-media, are efecte negative asupra noastră:
  • Hipertiroidii
  • Sporirea volumului glandei tiroide de la 4,8 ml la 8,6 ml
  • Creşterea constantă a Basedow-ului autoimun
  • Favorizează tiroidita Hashimoto
  • Induce fenomenul numit Tiroid cell necrosis (necroza celulelor tiroidiene)
  • Determină creşterea numărului de cazuri cu hipotiroidism subclinic la copii şi adolescenţi
  • Consumul excesiv duce la sporirea cazurilor de alergie la iod, uneori chiar și a şocului anafilactic
  • Creşterea alarmantă a cancerelor tiroidiene. 
Într-un studiu de dată relativ recenta efectuat în Tasmania, după iodarea alimentelor s-a constatat că rata cancerului a crescut, în ultima vreme, la persoanele de peste 49 ani.
Sarea extrafină este de 30 de ori mai săracă în magneziu decât sarea gema (integrală). De asemenea, aarea extrafină are marele dezavantaj ca este tratată cu E535, adică ferocianura de sodiu. De aceea, este preferabil să utilizăm sarea integrală, obținută direct din zăcământ. Evitați produsele alimentare care conțin mai multă sare decât par: suc de roșii, mezeluri, conserve, bere (75 mg./litru).
Conform Institutului de Medicină al S.U.A., depășirea cantității de 2300 mg. de sare pe zi la persoanele care au peste 14 ani poate duce la probleme de sănătate:
  • Iritanția stomacului
  • Cancerului gastric
  • Hipertensiune arterială.
Exemple
Atunci când cumpărați sos de soia, alegeți întotdeauna varianta cu conținut redus de sare. Nu este nici o diferență de gust, dar veți reduce sarea consumată la jumătate. De regulă, sosul de soia tradițional conține aproximativ 1100 mg. de sare per lingură (15 ml), în vreme ce  sosul de soia cu conținut redus de soia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.