Medicina holistică

Medicina holistică (din limba greacă holos - întreg) reprezintă un set de practici, tehnici și terapii care au ca scop restaurarea echilibrului energetic al unei persoane în mod natural și vindecarea diverselor afecțiuni. Ea era aplicată încă de pe vremea lui Hipocrate, dar de-a lungul timpului a intrat într-un con de umbră și abia în ultimele decenii e redescoperită din cauza provocărilor timpurilor moderne. Marea majoritate a oamenilor trăiesc un stil de viață nesănătos. De aceea, ei suferă de anumite "boli ale secolului": obezitate, depresie, îmbătrânire prematură, dar mai ales cele mai morbide boli: cancerul, diabetul și bolile de inimă.
În concepția holistică, omul este privit ca un tot, ca un întreg indivizibil. Ființa umană nu este doar suma organelor sale, ci este un sistem integrat, un ansamblu de elemente care interacționează permanent unele cu altele, în timp ce întreg sistemul interacționează cu mediul înconjurător. 

Prinipiile medicinei holistice

Rolul pacientului este unul activ, de a participa in mod responsabil la procesul de vindecare.
De multe ori, pacienții cu suferințe cronice au tendința de a se raporta la trecut (amintiri dureroase), la prezent (schimbări fizice, psihice și sociale) sau la viitor (separarea de lume). Tratamentul holistic se bazează pe circuitele cerebrale sănătoase, cu rolul de a atenua sau vindeca durerea, prin autocontrol și printr-o atitudine puternică, pozitivă, deschisă către cunoaștere.

Metodele de prevenire a bolilor

Metodele de prevenire a bolilor sunt multiple: o gândire corectă, alimentația echilibrată, exercițiul fizic, viață ordonată etc. Ele sunt metode excelente de menținere a sănătății, dar insuficiente când e vorba de reechilibrarea organismului după declanșarea bolii. Pentru această e nevoie de acțiuni mai energice, care să se adreseze forței vitale, pe care să o întărească, să o ajute să aducă organismul într-o stare de sănătate cât mai apropiată de normal. Acest lucru se poate realiza prin metode naturale, energetice, informaționale, lipsite de toxicitatea și efectele secundare pe care le au medicamentele chimice folosite de medicină clasică. Cultivarea pasiunilor, dăruirea în activitatea profesională, folosirea virtuților artelor, eliberează zonele cerebrale de durere și măresc cantitatea de neurotransmițători endorfina, serotonina, dopamina, care nu numai că micșorează durerea, dar și readuc bucuria de a trăi, toată ființa poate contribui la amplificarea fluxului energiei vitale vindecătoare.

Modificarea stilului de viaţă

Printre primele recomadări pentru pacient se află modificarea stilului de viaţă, care va include în primul rând ajustarea dietei, deoarece 8 din 10 cauze ale deceselor din prezent sunt cauzate de dietă. În funcţie de starea generală a pacientului, se recomandă o dietă care să corespundă nevoilor nutriţionale zilnice. La fel ca și temperatura, și pH-ul trebuie menţinut între nişte limite. În cazul corpului uman, pH-ul trebuie menținut la un nivel ușor alcalin (7,35-7,45). După cum se vede din articolele referitoare la nutriţie, hiperaciditatea este cauza tuturor bolilor, iar pentru a o preveni este recomandat ca 80% din dietă să fie formată din alimente alcaline, în special alimentele naturale, fără aditivi. Deși natura ne oferă substanțe nutritive esențiale pentru funcționarea normală a organismului, nu întotdeauna știm să combinăm corect aceste substanțe, pentru a ne hrăni echilibrat. Dieta vine la pachet şi cu activitatea fizică, psihoterapie, consiliere spirituală şi orice este necesar în funcţie de dezechilibrele identificate. 

Un comentariu:

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.