Organisme modificate genetic

Organismele vii la care au fost transferate gene străine faţă de zestrea ereditară proprie pot fi considerate ca modificate genetic, cu menţiunea că gena străină se transmite la descendenţi.
Obţinerea de organisme presupune izolarea ADN-ului corespunzător genei care ne intereesează, apoi includerea lui într-un vector piramidial sau fagic şi transferul acestuia de la o specie la alta. Organismele modificate genetic devin de fapt din ce în ce mai puţin integrale, deoarece prin hipertrofierea unei singure calităţi se pierd treptat alte calităţi. Diferitele combinaţii transgenice oferă un potenţial infinit de denaturări.
Practic, toate alimentele procesate conţin ingrediente modificate genetic într-o etapă a producerii lor. De exemplu, grâul folosit pentru făina de grâu a fost modificat genetic, la fel și porumbul utilizat la amidon și așa mai departe. Produsele pot fi chiar etichetate „100% natural” și „bio” și să conţină alimente modificate genetic. Un alt exemplu: după ce s-a creat un soi de soia modificat genetic în scopul de a fi bogat în metionină, producţia a trebuit stopată din cauza alergiilor la acest soi.
Pe lângă efectele adverse, o consecinţă nefastă a organismelor modificate genetic este reducerea până la dispariţie a speciilor nemodificate genetic, deoarece speciile transgenice, în urma încrucişărilor cu speciile nemodificate, tind să le înlocuiască.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.