Ulcerul de decubit (escara)

Apare ca rezultat al tulburărilor circulatorii la nivelul pielii și al țesuturilor de sub piele ca urmare a compresiei ce determină necroze a țesutului muscular și osos.
În fazele ușoare, se manifestă prin înroșirea pielii, și se tratează prin comprese cu apă fiartă și răcită, se recomandă și extractul de gălbenele. În fazele avansate, se elimină infecția și țesutul necrotic prin irigarea zonei cu soluție salină 0,9% la temperatura corpului, iar în cazul lichidului în exces, comprese din alginat de calciu puternic absorbante, în funcție de gravitatea rănii, pansamentul se prelungește până la 7 zile.
Prevenirea escarelor se face prin igienă corporală, mișcare fizică, ameliorarea hidratării și a nutriției.
Toată lumea crede că stresul provoacă ulcer, dar cu toate acestea s-a descoperit că bacteria Helicobacter Pylori (care i-a adus lui Barry Marshall „Premiul Nobel pentru Medicină” în 2005), se știe că această infecție bacterială este de departe principala cauză a ulcerelor gastrice sau duodenale. 50% din populație este infectată cu această bacterie care se transmite pe cale orală, dar numai 20% dintre purtători dezvoltă ulcer. Alterarea în principal din cauza acestei bacterii a producției de mucus, cu rol în protejarea pereților stomacului împotriva hiperacidității celulelor gastrice, duce la apariția ulcerului. În acest caz se impune administrarea de antibiotice.
În afară de bacteria Helicobacter pylori, ulcerele sunt provocate de administrarea de medicamente antiinflamatoare sau de aspirină. Ulcerul poate apărea în cazuri speciale la persoane cu boli cardiovasculare. Aceste boli sensibilizează celulele pererelui gastric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.