Litiaza renală

Rinichii sunt organe pereche, de foma unor boabe de fasole, cu lunginea de 12 cm.şi lăţimea de 6 cm., care cântăresc fiecare în jur de 150 g. Sunt situaţi la nivelul primelor vertebre lombare, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, şi îndeplinesc funcţii deosebit de importante. 

Funcțiile rinichilor

  • Fitrează sângele şi elimină substanţele care sunt fie toxice, fie în exces, rezultate în urma  metabolismului celular: clorura de sodiu, acidul uric, ureea, creatinina, deşeurile rămase după administrarea unor medicamente, apa. La trecerea prin rinichi, sângele e curăţat cu ajutorul unor mici unităţi de filtrare numite nefroni (cam un milion în fiecare rinichi). În urma procesului de purificare, rezultă urina, care ajunge în vezică prin uretere. Urina este un lichid galben, puternic. mirositor, ce conţine toate deşeurile toxice filtrate prin sânge, în special uree şi amoniac. În mod normal e uşor acidă, ph 5-7. regimul vegetarian o face alcalină (7-7,5).
  • Menţin balanţa hidrică
  • În fiecare zi, ei filtrează în jur de 180 l. de sânge, eliminând 1-2 l. de urină, în funcţie de cât de multe lichide bem.
  • Păstrează mineralele în echilibru
  • Elimină excesul de sodiu şi potasiu şi reglează cantitatea de calciu şi fosfor, în vederea menţinerii sănătăţii oaselor.
  • Produc hormoni, enzime şi vitamine, cum ar fi: eritropoietina, care stimulează măduva osoasă să producă globule roşii, şi renina, indispensabilă reglării tensiunii arteriale. Sintetizează vitamina D, care menţine absorbţia calciului în intestin şi fixarea lui în oase.

Disfuncţiile renale

Semne care pot trăda disfuncţiile renale: oboseala, nevoia de a urină des, pierderea poftei de mâncare. Cauzele cele mai frecvente sunt diabetul, hipertensiunea arterială, rigidizarea  vaselor de sânge inclusiv din rinichi). unele disfuncţii au la origine o inflamaţie a rinichilor (nefrita) cauzată de o infecţie ori reacţie autoimună (sistemul imunitar atacă rinichii şi îi distruge).
Infecţiile renale (glomerulonefrita, pielonefrita) se manifestă prin febră mare şi frisoane, dureri lombare, cantitate crescută de urină, nevoie frecventă de a urină, dureri la micţiune, cefalee, greţuri, lipsa poftei de mâncare.
Piatra la rinichi (litiaza renală) se manifestă prin dureri lombare şi greţuri.
Umflarea picioarelor sau pleoapelor înseamnă ci rinichii nu reuşesc să elimine surplusul de apă.

Litiaza renală

Calculii renali (pietrele la rinichi) sunt cristale formate de cele mai multe ori în interiorul rinichilor (în 90% din cazuri), dar se mai pot forma și în alte zone ale tractului urinar: vezică, uretere, uretră. Pietrele mai mici de 7 mm. sunt eliminate în primele 6 săptămâni de la formarea lor, dar cele mai mari rămân la nivel renal.
Se formează atunci când balanța între apă, săruri, mineralele  și alte substanțe din urina se modifică. Modul în care acest echilibru este afectat determină tipul de calculi ce se formează: urici, fosfatici, calcici (80% din pacienți).  Cea mai frecventă cauză este consumul insuficient de apă. Din cauza consumului insuficient de lichide, organismul se apără de infecțiile urinare prin golirea vezicii, fluxul de urină elimină bacteriile ce au ajuns în uretră, dar le împiedică să urce spre vezică şi rinichi. Când aportul de apă este insuficient, micțiunile sunt mai rare, aşa că bacteriile au timp să se înmulțească. 
Alte cauze: alimentație prea bogată în zaharuri, proteine sau oxalați, unele boli (diabet, gută, infecții urinare) sau tratamente, raporturile sexuale, diabetul, antibioticele, constipația cronică, modificările hormonale ale sarcinii și menopauzei.

Alimente de evitat

La unii oameni oxalaţii (spanac, rubarbă, căpşuni, ciocolată, migdale, tărâţe de grâu, grâu integral, sfeclă, ţelină) contribuie la formarea pietrelor întrucât aceştia se combină cu calciul. Şi sarea în exces (peste 8 g. pe zi), precum şi apă minerală. 
De evitat mai sunt și grăsimile omega 6 şi cele de proastă calitate care pun organismul într-o stare de inflamare, - şi înlocuirea acestora cu omega 3.
Fructele şi legumele sunt foarte indicate, deoarece protejează funcţiile renale şi menţin echilibrul acido-bazic, prin aportul de minerale alcalinizate.

Remedii

  • sport sărituri
  • baie fierbinte
  • bere (dilată vasele de sânge)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.