Cacao

Întreaga mitologie care înconjoară cacaoa face referire la reconectarea inimii umane cu Mama Natură. Iată de exemplu o legendă care circulă în America de Sud: Khuno, zeul furtunilor, a distrus un sat cu ploaia torenţială și grindina pe care le-a aruncat asupra lui, fiind furios că sătenii au dat foc junglei pentru a desțeleni pământul în vederea culturilor lor agricole. După furtună,  oamenii au găsit un arbore de cacao. Așa au început şi cultive ei această specie. Cacaoa i-a ajutat pe săteni să trăiască din nou în armonie cu jungla.
Cacao se află la limita dintre alimentație și medicina naturistă. Boabele crude de cacao au un conținut lor bogat în minerale și alte substanțe valoroase, dar care din păcate sunt distruse prin procesele de procesare și rafinare sau prin gătitul la foc. 
Există posibilitatea ca anumite componente alimentare precum flavonolii din cacao să fie benefice pentru îmbunătățirea circulaţiei la nivel cerebral şi a funcțiilor creierului în cazul persoanelar vârstnice și al celor cu disfuncţii cognitive cauzate de oboseală sau privarea de somn.
Cacaoa este cea mai bună sursă alimentară pentru următoarele substanțe nutritive:
  • Antioxidanţi Cacaoa conține cea mai mare concentrație de antioxidanți dintre toate alimentele dm lume. Printre acești antioxidanți se numără: polifenoli, catecinele şi epicatecinele. Raportat la aceeaşi greutate, cacaua conține mai mulți antioxidanți decât vinul roşu, afinele, fructele acai, rodiile şi fructele goji la un loc.
  • Magneziu După toate aparențele, cacaoa este cea mai importantă sursa de magneziu din lume.
  • Fier Cacaoa conține 314% din doză zilnică recomandată de fier per uncie (28 grame).
  • Potasiu
  • Seleniu
  • Fosfor
  • Crom 
  • Mangan 
  • Zinc
  • Cupru 
  • Vitamina C O uncie (28 de grame) de cacao boabe furnizează 21% din doza zilnică recomandată de vitamina C, ceea ce înseamnă că 100 grame de cacao conţin 44 mg de vitamina C, o valoare extraordinar de ridicată pentru nuci şi semințe uscate. Cacaoa trebuie să fie însă crudă pentru a conține vitamina C. Ciocolata procesată nu mai conţine nicio urmă din această substanţă extrem de preţioasă.
  • Vitamine din complexul B: B2, B3, B8, B17
  • Acizii graşi Omega-6 Cacaoa conține acizi graşi omega-6. Din păcate, ciocolata procesată la foc nu mai conține decât acizi graşi râncezi (grăsimi trans) care pot genera reacţii inflamatorii. Aceasta este marea diferență între cacaoa crudă şi cea procesată. Indiferent de procesul de procesare, niciun producător nu poate evita contaminarea produselor sale cu acizi graşi esenţiali rânceziţi.
  • Feniletilamina (PEA) Feniletilaminele (PEA) sunt o clasă de componente care se găsesc din abundență în cacao. În mod regretabil, prăjirea boabelor de cacao distruge sau coagulează o bună parte din aceste substanţe, care sunt extrem de sensibile la căldură. De aceea, în marea lor majoritate, ele nu se regăsesc în ciocolata convențională (nici chiar în cea organică) procesată la foc.
  • PEA reprezintă o clasă importantă de substanțe chimice, pe care organismul le produce atunci când ne îndrăgostim. Cel mai probabil aşa se explică conexiunea profundă dintre iubire şi ciocolată. PEA joacă un rol important inclusiv în amplificarea lucidităţii şi a puterii de concentrare. Concentrația mai mare de 2,2% de PEA și cantitatea semificativă de magneziu pe care le conțin boabele de cacao suprimă în mod natural apetitul, contribuind astfel la procesul de slăbire. 
  • Anandamida Anandamida este o endorfină canabinoidă pe care corpul uman o produce în mod natural după exercițiile fizice. Singurul aliment în care a fost descoperită este cacaua. Anandamida mai este cunoscută și sub numele de ,,substanță chimică a fericirii", întrucât este secretată atunci când ne simțim euforici. Cacaoa conține inhibitori ai enzimelor care reduc capacitatea organismului nostru de a dizolva chimic anandamida, ceea ce înseamnă că atunci când consumăm cacao avem tendința de a ne simți mai bine o perioadă mai lungă de timp, atât datorită anandamidei produse de organismul nostru cât și datorită celei din cacao.
  • Triptofan Cacaoa conţine cantităţi semnificative din aminoacidul numit triptofan, o substanță nutritivă care îmbunătățește considerabil starea de spirit. Potrivit unui studiu făcut prin analizarea datelor oferite pe Internet, cacaoa măcinată conţine aproximativ 0,2-0,5% triptofan. Prezenţa triptofamului în dieta noastră alimentară este absolut esenţială pentru producerea serotoninei, cel mai important neurotransmițător. Odată ajuns în organismul nostru, triptofanul reacționează cu vitaminele B6 şi B3 în prezenţa magneziului şi produce serotonină. Amplificarea secreţiei de serotonină reduce anxietatea se îmbunătățește considerabil ,,scutul neurologic şi fiziologic de autoapărare împotriva stresului". Triptofanul este sensibil la căldură. De aceea, el este distrus prin procesul de gătire la foc. Aşa se explică de ce marea majoritate a alimentelor gătite sunt deficitare în triptofan, chiar dacă proteinele de origine animală sunt bogate în această proteină. Printre altele, aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile epidemiei de depresie care are loc la ora actuală. Din acest punct de vedere, consumul boabelor crude de cacao poate reprezentă o alternativă pentru obţinerea triptofanului alimentar de care avem nevoie.
  • Serotonină Cacaua este foarte bogată în serotonină triptaminică. Această substanță este neurotransmiţător al corpului uman şi al marii majorități a celorlalte orgamisme vii. Serotonina are o compoziţie chimică asemănătoare celei a triptofanului, melatoninei şi DMT-ului, contribuind lu întinerirea ,,scutului anti-stress”. Dacă am avea un nivel foarte ridicat de serotonină în corpul nostru, noi am continua să ne simţim bine chiar dacă întreaga lume s-ar prăbuși în jurul nostru. Invers, dacă nu dispunem de suficientă serotonină, noi ne simţim îngrozitor chiar dacă nu avem nici cel mai mic motiv sub care să ne simţim astfel.
  • Fibrele alimentare Cacaua conține un tip extraordinar de fibre solubile. Acestea sunt atât de perfecte pentru digestia umană încât contribuie la curăţarea imestinelor şi la stimularea mişcărilor intestinale peristaltice indiferent dacă boabele de cacao sunt zdrobite, măcinate sau chiar micronizate.
  • Metilxantinele: cafeina şi teobromina Contrar opiniei populare, ea reprezintă o sursă foarte săracă în cafeină. O doză obişnuită de boabe de cacao conţine între 0-1.000 de părţi de cafeină la un milion (mai puţin de a 20-a parte din cafeina prezentă în cafeaua convenţională). La ora actuală se ştie că boabele de cacao reprezintă una dintre cele mai bogate surse de teobromină, o substanţă chimică extrem de interesantă şi un metabolit al cafeinei. Ca şi cafeina sau metilxantina teoiilina (o substanţă care reduce crizele de astm), teobromina aparţine unei grupe de substanţe chimice numite alcaloizi xantine. Produsele din ciocolată conţin o cantitate infimă de cafeină, dar nici pe departe suficientă pentru a justifica atracţia, fascinaţia şi dependența pe care le produce ciocolata. În mod obişnuit, cacaoa conţine aproximativ 1% teobromină, un bactericid eficient care ucide streptococci mutans (principalul microorganism care produce carii dentare). Teobromina este înrudită chimic cu cafeina, dar nu stimulează sistemul nervos. în schimb, ea dilată vasele de sânge, uşurând astfel activitatea. Acesta este unul din principalele motive pentru care cacaoa reprezintă un aliment atât de important pentru bolnavii de inimă.
  • Boabele de cacao nu conțin zahăr. În funcție de varietate și de condițiile de creștere, ele conțin aproximativ 50% grăsimi, ceea ce nu reprezintă foarte mult prin comparație cu alte nuci și alune. Până acum, oamenii de știință nu au putut stabili vreo corelație între cacao și creșterea obezității. Dimpotrivă, cacaoa este considerată unul din alimentele care contribuie la reducerea obezității, întrucât conține minerale și PEA, care taie pofta de mâncare. În luna februarie a anului 2008, dr. Gabriel Cousens a descoperit în urma testelor clinice făcute pe oameni sănătoşi ca produsele ce conţin cacao nu amplifică nivelul zahărului din sânge, aşa cum fac băuturile ce conţin cafeină. Mai mult, dr. Cousens a descoperit că produsele ce conţin cacao au un efect mai redus asupra creşterii zahărului din sânge decât aproape orice alt aliment din lume, respectiv de aproximativ 6-10%, spre deosebire de alimentele care conţin stimulente, care pot creşte nivelul zahărului din sânge cu mai mult de 30%.
  • Cacaoa crudă conține 0,15-0,50 g / 100 g, având așadar cel mult jumătate din dăunătorul acid oxalic al spanacului și mult mai puțin decât amarantul, pătrunjelul și iarba grasă.
  • Substanțe care curăță sistemul cardiovascular Ca și fructele goji, cacaoa conține: N-cafeoildopamină şi N-cumaroil-dopdamină, precum şi alte substanțe chimice analoage, care suprimă în mod semnificativ P-selectina, o moleculă adezivă care lipește trombocitele de globulele albe din sânge și de pereții vaselor de sânge, amplificând astfel inflamaţiile. Nu întâmplător, nivelele ridicate de P-selectină din sânge sunt asociate cu un pericol crescut de cheaguri cardiovasculare (tromboza).

Tipuri de produse ce conțin cacao

  • Ciocolata neagră (cacao peste 70%)
  • Boabe de cacao
  • Cacao cu fruct (păstaia nefermentată conţine încă fructul dulce, deşi uscat, de cacao)
  • Pulbere de cacao
  • Unt de cacao (Este nevoie de aproximativ 1 kilogram de boabe sau păstăi de cacao pentru a produce jumătate de kilogram de unt de cacao)
  • Pastă de cacao
  • Batoane de ciocolată (bucură-te de recenta revoluție a batoanelor de ciocolată din cacao crudă, care trimite unde de şoc în întreaga industrie a ciocolatei)
  • Băutură cu cacao
  • Amestecuri cu cacao
  • Ceaiuri din plante medicinale şi cacao
  • Combinaţii de superalimeute măcinate cu pulbere de cacao

Ciocolata neagră

Ciocolata se digeră repede dacă nu este consumată în cantitate mare și în combinație cu alte alimente care conțin grăsimi. Nu numai că nu îngrașă și nu alterează funcția hepatică, dar ciocolata neagră are chiar un efect antiobezitate, inhibând absorbția grăsimilor, diminuând sintetizarea acizilor grași și inducând senzația de sațietate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.