Grupele sanguine

Oamenii de știință au demonstrat că grupele de sânge au și alte semnificații în afara celor legate de transfuzii. Potrivit acestei teorii, alimentația sănătoasă în care intră și hidratarea, metabolismul, sănătatea și personalitatea fiecărui om, diferă în funcție de grupa de sânge. Medicii americani Peter și James D'Adamo au emis teoria potrivit căreia sângele nostru și implicit grupele de sânge sunt responsabilr de modul cum, când și de ce ne îmbolnăvim. Ei au demonstrat că fiecare individ este unic, cu nevoi diferite și modalități deosebite de a gestiona funcțiile de bază ale organismului, printre care și hidratarea, - caracteristici induse de grupa sanguină a fiecărui individ.
Grupa   Caracteristici Probleme de sănătate caracteristice grupei Alimentație recomandatăAlimentație indicată în curele de slăbire
01 Se caracterizează în general prin tract digestiv robust, sistem imunitar puternic și metabolism eficient în valorificarea nutrienților, dar intolerant la condiții noi de dietă și de mediu. Sistemul digestiv este bine echipat cu acid gastric și fermenți eficienți în digerarea cărnii și grăsimilor animale, din care cauză sunt protejați de bolile vasculare precum ateroscleroza, infarct de miocard sau accident vascular cerebral. Sunt însă intoleranți la glutenul din cereale și pâine, cu laptele produc reacții alergice, boli inflamatorii, ulcere gastrice.
  • Ulcer gastric,
  • Ulcer intestinal,
  • Alergii (rinite alergice),
  • Boli autoimmune,
  • Hipertensiune,
  • Hemoroizi,
  • Hipotiroidism (nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului)
  • Colelitiază,
  • Probleme de coagulare,
  • Dureri articulare ,
  • Acid gastric crescut,
  • Helicobacter pylori
Purtătorii acestei grupe sanguine fiind, de fapt, carnivori, au nevoie de cantități mai mari de vitamina B, precum și de lichide și vegetale cu efecte antiinflamatoare și depurative, pentru a contracara efectele negative ale consumului de carne, spre exemplu bolile articulare.
Pătrunjelul și yucca pot fi extrem de benefice în acest sens. Glanda tiroidă a persoanelor din grupa 0 este predispusă la instabilitate, organismul având nevoie de o mare cantitate de iod. Tulburările de coagulare pot fi diminuate prin consumul de plante cu conținut crescut de vitamina K cum ar fi broccoli și spanac.
Având o aciditate gastrică crescută, posesorii acestei grupe sanguine trebuie să consume alimente și plante cu efect protector și întăritor asupra stomacului (pătrunjel, mentă, prune, ardei roșu). De asemenea, merele, coacăzele, smochinele, socul, mango-ul, contribuie la menținerea sănătății organismului posesorilor acestei grupe sanguine.
Factorul principal al creșterii în greutate este glutenul care se găsește în toate produsele pe baza de grâu. Și efectele hipotiroidismului sunt: creșterea în greutate, retenție de lichide, scăderea masei musculare și oboseală.
Urmând dieta grupei 0 prin reducerea consumului de cereale,  pâine și paste făinoase se constată scăderea în greutate.
Alimentele care favorizează creșterea în greutate pentru grupa 0: grâul, porumbul, fasolea uscată, lintea, varza, conopida, muștarul.
Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa 0: sarea iodată, peștele, ficatul, carnea roșie (vită), spanacul și toate legumele verzi.
A2 Este caracterizată ca fiind grupa de sânge a vegetarienilor, cu tract digestiv sensibil, datorită nivelului scăzut al fermenților gastrici, imprimând o digestie lentă a cărnii și a grăsimilor animale. Când nu se respectă dieta lacto-vegetariană, contractează mai devreme sau mai târziu, tot felul de afecțiuni cardiovasculare, diabet, vor avea metabolism lent, cu depuneri de resturi parțial digerate, mai ales de colesterol, ioni de calciu sau alte minerale pe vasele de sânge, rinichi sau în zone mai puțin irigate, cunoscute sub denumirea de plăci de aterom sau litiază biliară sau renală.
  • Imunitate precară,
  • Hipotensiv
  • Circulație proastă
  • Digestie proastă(proteinele)
  • Boli cardiovasculare
  • Infecții
Persoanele cu grupa A au un sistem imunitar foarte sensibil și trebuie să elimine alimentele suprapreparate și rafinate specifice epocii moderne și să consume alimente cât mai naturale (proaspete, ecologice)
Alimentația vegetariană este cea mai benefica pentru grupa A . Se recomandă proteinele vegetale. Sistemul digestiv al celor care au grupa A prelucrează mai greu carnea roșie și grăsimile animale. Prezența în cantitate redusă a acidului gastric îi fac mai adaptabili la alimentele agrariene.
Alimentele de origine animală nu sunt benefice și au un efect diferit față de grupa O făcându-i pe oamenii cu grupa A moleșiți, și lipsiți de energie. Pentru a obtine cele mai mari beneficii ar trebui redusă carnea din alimentație.
Dacă totuși nu poți renunța la carne alege peștele și carnea de pasăre. Carnea trebuie preparată mai ales la grătar (teflon).
Produsele lactate sunt greu digerabile pentru persoanele cu grupa A. Fiind bogate în grăsimi saturate ele sunt contraindicate deoarece acest tip de grăsimi afectează inima și predispun la obezitate și diabet. Se recomandă evitarea laptelui integral. Este preferabil să consumi iaurt, kefir, sana, lapte de soia, brânză de soia.
Legumele sunt vitale pentru grupa A. Este preferabil să le consumati în stare cât mai naturală(crude sau puțin înăbușite) pentru a păstra conținutul lor nutritiv : vitamine, minerale, enzime, antioxidanți. Evitați roșiile, cartofii și varza.
Fructele ar trebui consumate de 3-4 ori pe zi. Majoritatea fructelor sunt admisibile. Evitați totuși portocalele, bananele, mango și nuca de cocos.
Cei care au grupa A ar trebui să înceapă fiecare dimineață cu un pahar de apă caldă în care se stoarce sucul de la o lămâie, Vor fi evitate ; berea, ceaiul negru, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice
Odată cu înaintarea în vârstă scade capacitatea de asimilare a vitaminelor liposolubile de aceea se recomandă o suplimentare a alimentației cu Vitamina A pentru creșterea imunității și a puterii de adaptare la stres.
Dacă ești obișnuit să mănânci carne vei slăbi foarte ușor eliminând alimentele toxice din dietă și reducând carnea.
Din punct de vedere al metabolismului, grupa A este exact opusul grupei O. Persoanele cu grupa A au tendința de a reține apa și depozitează în final carnea sub forma de grăsime. Cauza este, nivelul scăzut al acidului gastric care nu favorizează digestia cărnii.
Alimentele care favorizează creșterea în greutate pentru grupa A: carnea, grăsimile animale, produsele lactate, fasolea mare, produsele fainoase consumate in cantități mari
Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa A: alimentele pe bază de soia, legumele și fructele care conțin o cantitate mare de vitamina C, uleiurile vegetale.
B3 Este cea mai echilibrată și armonioasă grupă sanguină, cu cel mai puternic sistem imunitar și cu o alimentație variată, cu foarte puține restricții. Pot depăși orice boală dacă respectă dieta recomandată pentru grupa lor sanguină. Sunt persoane rezistente și agere.
  • Sistem nervos sensibil
  • Boli legat de căile  respiratorii
  • Boli autoimmune
  • Boli ale ficatului și a colecistului
  • Dureri articulare
  • Drenaj limfatic slab
  • Tulburări circulație
  • Balonări
  • Răspunde cel mai bine la stres prin creativitate
  • Necesită un echilibru între activitatea fizică și mentală pentru a se menține suplu și activ
Există asemănări între Grupa B și Grupa O în privința reacției la glutenul din grâu care determină încetinirea metabolismului. Dacă mâncarea nu este eficient digerată și nu este folosită drept “combustibil” pentru nevoile energetice ea se depozitează sub formă de grăsime. Pesoanele cu grupa B își pot controla cu ușurință greutatea aplicând dieta specifică acestei grupe deoarece nu întâmpină nici o barieră fiziologică cum ar fi problemele homonale sau digestive(așa cum se întâmplă cu grupa O) .
Persoanele aparținând acestei grupe sanguine trebuie să aibă o alimentație mixtă, care să conțină totuși o cantitate mai mare de carne decât în cazul grupei A. Trebuie să se țină cont și în cazul lor de efectele unei alimentații necorespunzătoare.
"Punctele slabe" ale persoanelor cu grupa sanguină B sunt sensibilitatea crescută la infecții virale, predispoziția pentru așa numitul sidrom al oboselii cronice, pentru depresii și diverse alte tulburări ale sistemului nervos. Spanacul, o importantă sursă de clorofilă, ajută la creșterea rezistenței organismului, prevenind și instalarea simptomelor oboselii cronice și a tulburărilor sistemului nervos central. Magneziul, cromul și zincul joacă un rol important în reglarea nivelului sanguin al glucozei, prevenind astfel diabetul zaharat. De asemenea, lecitina din soia are efect stimulator asupra imunității. Ca și în cazul celorlalte grupe trebuie consumate săruri minerale și flavonoide precum și vitamine din fructe ca: ananas, banane, papaya, pere, prune și struguri, care ajută la menținerea sănătății.
O alimentație sănătoasă pentru grupa B trebuie să includă: carne roșie, pește, lactate, legume și fructe.
Pentru grupa B se recomandă în special evitarea cărnii de pui. Este preferabil să consumi carne roșie mai ales miel și iepure. Carnea de vită sau de curcan poate fi consumată în cantitati moderate. Este bine sa eviți carnea de porc.
Alimentele marine sunt foarte benefice , în special peștii oceanici de apa adâncă(codul și somonul) precum și peștii cu carne albă. Alimentele marine reprezintă surse excelente de proteine de calitate și uleiuri nutritive. Evitați toate crustaceele; crabi, homari, creveți
Grupa B este singura grupă sanguină pentru care produsele lactate sunt foarte benefice.
Uleiul de măsline se recomandă pentru digestie și eliminarea toxinelor din organism.
Alimentele care trebuie evitate deoarece favorizează creșterea în greutate pentru grupa B : porumb, grâu, linte, arahide, semințele de susan. Aceste alimente afectează buna funcționare a metabolismului ducând la oboseală, retenție hidrică și hipoglicemie. Deci persoanele care au grupa B și doresc să slăbească trebuie să evite cu siguranță grâul și produsele derivate.
Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa B : legume verzi, carne slabă, ficat, produse lactate(cu conținut mic de grăsimi), ouă, ceai de lemn dulce.
AB4 Este grupa sanguină mai puțin reprezentantă, pentru că doar 5-6% din oameni o poartă. Este cea mai nouă grupă, este modernă și foarte bine adaptată la condițiile stresante de viață. Deși genetic sunt programați pentru consum de carne, nu consumă carne decât moderat, pentru că fermenții lor digestivi nu permit digerarea hranei hiperproteice. De aceea, atunci când nu respectă  dieta lacto-vegetariană, dezvoltă tot felul de afecțiuni cardiovasculare, mai ales femeile. Hidratarea persoanelor AB-sanguine este genetic deficitară, componenta A din grupul AB-sanguin, inducând un consum redus de apă, - fapt ce se reflectă în sistemul imunitar hipertolerant.
  • Răspuns de tip cameleonic la condiții schimbătoare de mediu și de dietă
  • Tract digestiv sensibil
  • Răspunde optim la stres în plan spiritual, fizic și la nivel de energie creatoare
  • Foarte sensibil
Grupa sanguină AB are mai puțin de 1000 de ani vechime, este foarte rară (2-5% din populație) și complexă din punct de vedere biologic, reprezentând o fuziune a caracteristicilor grupelor A și B.
A rezultat din combinația grupelor A și B. De aceea, dispun de suficiente vitamine și minerale, însă, datorită unui nivel destul de scăzut de acid gastric, necesită suplimentarea cu vitamina C, similar persoanelor din grupa A.
Aceste două grupe sanguine, destul de similare din punct de vedere genetic, se caracterizează în primul rând printr-un sistem imunitar slab și predispoziția la boli de circulație și apariția de tumori.
Din acest motiv, un rol important în compoziția produsului îl au substanțele antioxidante, oligoelementele și cele care stimulează imunitatea (vitamina C, zincul, seleniul, usturoiul, ceaiul verde, cimbrul). Acestea protejează organismul de infecții, împiedică deteriorarea vaselor sanguine, previn afecțiunile respiratorii și cardiace, precum și bolile canceroase. Alicina din compoziția usturoiului apară organismul ca un veritabil antibiotic natural, scăzând nivelul sanguin al colesterolului și trigliceridelor și ajutând la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Persoanele cu grupa A sunt predispuse la diabet zaharat de tipul II, au o nevoie crescută de crom, care stimulează secrețiile insulinei și care, alături de zinc, au efect benefic în prevenirea bolii. Necesare unei sănătăți optime sunt și vitaminele ce provin din mere, afine, smochine, prune, struguri și kiwi precum și sărurile minerale și flavonoidele.
Se recomandă reducerea cantității de carne de pui și a cărnii de vită. Este preferabil să consumi carne de miel, curcan, oaie, iepure. Este bine să eviți produsele din carne afumată sau conservată.
Alimentele marine se pot consumă cât mai des reprezentând o sursă excelentă de proteine. Foarte benefice sunt: cod, macrou, știucă, sturion, sardine, păstrăv, scrumbie, melci.
Legumele trebuie consumate zilnic deoarece sunt o sursă importantă de substanțe nutritive având un rol esențial în prevenirea cancerului, a afecțiunilor cardiace și îmbunătățirea sistemului imunitar. Evită totuși: măslinele, ardeii, porumbul, avocado, și anghinarea.
Cerealele sunt bine tolerate în special : orezul, secara și soia. Se recomandă totuși limitarea consumului de produse pe bază de grâu și porumb mai ales dacă ai probleme cu greutatea. Prin urmare, din fiecare aliment câte puțin.
În privința creșterii în greutate cei cu grupa AB reflectă moștenirea mixtă a genelor grupelor A și B. Pentru scăderea în greutate este recomandată reducerea cantității de carne și suplimentarea alimentației cu legume, deoarece datorită cantității insuficiente de acid gastric carnea nu este digerată eficient și tinde să se depoziteze sub forma de grăsime. De asemenea se recomandă reducerea consumului de grâu, porumb, fasole și susan.
Alimentele care trebuie evitate deoarece favorizează creșterea în greutate pentru grupa AB : carne roșie, fasole, semințe, porumb, grâu.
Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa AB: alimente marine, produse lactate, legume verzi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.