Algele verzi


Dat fiind că expunerea noastră la diferite substanţe chimice artificiale, pesticide şi materii radioactive tinde să crească în permanenţă, tot mai mulți oameni devin interesaţi de produsele alimentare aflate mai aproape de începutul lanţului trofic (spre deosebire de produsele de origine animală, care se situează la extrema opusă a lanţului trofic şi care sunt pline de toxine). Această tendinţă conduce la un consum din ce în ce mai mare de plante, dar mai ales de alge. Lipsa iodului provoacă mari deficienţe în corp, iar algele sunt cele mai mari furnizoare de iod dintre toate alimentele cunoscute.
Există alge albastre, verzi, roşii brune Şi toate sunt excepţionale - şi milioane de oameni le consumă ca atare. Algele verzi sunt bogate în clorofilă, care are un puternic efect de regenerare şi energizare imediată! De aceea, sunt nelipsite din hrana sportivilor de performanţă, a cosmonauţilor, piloţilor şi a tuturor celor care au mare nevoie de energie.
Nămolurile sapropelice ce provin din alge și bacterii sunt utilizate ca unguent în reumatism. Au efectul de irigare cu sânge, reducerea inflamației, reducerea durerii, recăpătarea mobilității articulare vertebrale; în exces, poate produce creșterea tensiunii articulare.

Spirulina

Spirulina face parte din clasa algelor albastru-verzui spiralate, o categorie de alge unicelulare care există pe pământ din cele mai vechi timpuri. Există cel puţin 35 de varietăți de spirulină rămase, care pot fi găsită în diferite lacuri şi râuri de pe pământ.
Spirulina crește în apă dulce, într-un mediu alcalin. Aceste alge microscopice există pe planeta noastră încă de la apariția vieții pe pământ. Ele formează şiruri elicoidale spiralate, prea mici pentru a putea fi văzute cu ochiul liber; Forma lor spiralată explică numele generic dat acestor alge. Culoarea verde a spirulinei este dată de clorofilă, iar cea albăstruie de un pigment exotic numit ficocianină.
Fiind una dintre cele mai simple forme de viață, spirulina are un istoric extraordinar de lung în susținerea şi dezvoltarea lanțului trofic. În mod evident, algele şi planctonul din lacuri şi oceane asigură substanțele nutntive necesare tuturor formelor de viață, întrucât reprezintă însuşi începutul lanțului trofic. Hawaiienii din trecut obişnuiau să consume spirulină. aceasta se combină la modul ideal cu alte superalimente hawaiiene precum nucile de cocos, noni şi șofranul, fapt care arată că între aceste alimente tropicale şi spirulină există o veritabilă sinergie. Populalțiile africane din regiunea Lacului Chad consumă spirulină încă de când s-au stabilit în această zonă. 
Beneficii 
Spirulina este definită de citre Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept sursă a 49 de substanţe bioactive şi ca supliment alimentar cu acţiune terapeutică în peste 70% din maladii. Spirulina conține o gamă uimitoare de substanțe nutritive, printre care se numără: clorofila, proteinele, vitaminele, principalele minerale, oligoelemente, acizi graşi esențiali, acizi nucleici (ARN şi ADN), polizaharide şi o gamă foarte largă de antioxidanți. Spirulina este atât de bogată în substanțe nutritive încât unii oameni consideră că se poate trăi numai cu ea o perioadă foarte lungă de timp.
Iată câteva date interesante legate de spirulină:
  • Este o algă alcătuită din 65-71% proteine (cea mai mare concentrație de proteine câte există în produsele alimentare de pe pământ).
  • Este o sursă completă de proteine. Conține toți cei opt aminoacizi esențiali, la care se adaugă încă 10 neesențiali.
  • Este foarte bogată în vitaminele A (beta-caroten), B1, B2, B6, E, K
  • Este o sursă naturală foarte abundentă de clorofilă, săruri minerale, fitonutrienți şi enzime.
  • Este cea mai bună sursă de acid gama-linoleic (GLA), un acid gras esențial cu proprietăți antiinflamatorii necesar pentru buna funcționare a sistemului nervos.
  • Conține ficocianină, un pigment cu efecte terapeutice deosebite care îi dă spirulinei culoarea sa albastră.
Proteinele nu sunt utile doar pentru construcţia muşchilor şi pentru vigoare, ci şi pentru rezistenţă, echilibrarea zahărului din sânge, a secrețiilor cerebrale, pentru menţinerea sănătăţii sistemului neurologic, pentru o vindecare rapidă, pentru oase putemice şi pentru aproape orice alt aspect al unei vieţi sănătoase.
Dieta alimentară bogată în proteine de origine animală prezintă mai multe dezavantaje: uciderea animalelor, creşterea acestora în conditii dezastruoase pentru mediu, folosirea de pesticide, substanţe chimice, hormoni şi antibiotice, a programelor orwelliene de modificare genetică, necesitatea acordării de subvenţii guvenamentale etc. Toate aceste alimente trebuie gătite îndelung pentru a ucide microorganismele patogene E. coli şi Salmonella, care contaminează frecvent astfel de produse.
În cartea sa, Bucătăria vie pe bază de produse verzi şi în culorile curcubeului, dr. Gabriel Cousens citează studiile referitoare la proteine făcute de Institutul Max Planck, care demonstrează că 50% din proteinele prezente în alimente se pierd prin gătirea la foc a acestora. În aceste condiţii, toate valorile indicate pentru proteinele din alimentele de origine animală trebuie corectate, căci o bună parte din ele se pierde.
Spre deosebire de alimentele de origine animală, spirulina este o sursă pură şi organică (crudă) de proteine complete pentru organismul uman. Ea nu este gătită la foc şi nici nu are nevoie de aşa ceva pentru a putea fi asimilată uşor! Spirulina convertește lumina solară în proteine mult mai eficient decât orice alt organism viu de pe pământ. Trecerea de la o dietă bazată pe proteine de origine animală la una bazată pe spirulină este una dintre cele mai eficiente modalităţi de conservare a resurselor naturale şi de îmbunătățire a mediului înconjurător. Peste toate, proteinele din spirulină sunt mult mai ușor absorbite de organismul uman decât cele de origine animală, întrucât pot fi amestecate cu apa, cu diferite băuturi şi shake-uri, fără să ne cesite coagularea prin gătitul la foc. Fiecare gram de proteină din spirulină este de 4 ori mai ușor absorbabil decât aceeași cantitate de proteine din carnea de vită.
Spirulina are cea mai înaltă concentrație de proteine (raportat la greutate) dintre toate alimentele cunoscute, între 65-71%, în funcție de varietate.
Spirulina produce de 200 de ori mai multe proteine per acru decât creșterea vitelor. În plus, ea nu secătuieşte solul, ba chiar îl îmbogăţeşte dacă este folosită ca fertilizant (,,compost vegan"). Un singur kilogram de proteine din carnea de vită determina secătuirea a 145 de kilograme de sol. În ceea ce priveşte economisirea apei, spirulina nu necesită decât 2% din ape necesară pentru producerea proteinelor din carnea de vită. Producerea unei portii de 10 grame de spirulina necesita aproximativ 23 de litri de apă, în timp ce o vacă are nevoie de 246 de litri de apă pentru producerea laptelui său, iar găinile au nevoie de 36 de litri de apă pentru producerea ouălor. În sfârşit, o vacă necesită nu mai puţin de 360 de litri de apă pentru a produce o porție de numai 10 grame de carne.
Echilibrarea secreţiilor cerebrale
Sursele bogate în gama completă de proteine cum este spirulină sunt vestite pentru importanța lor în echilibrarea secrețiilor cerebrale. Absența anumitor aminoacizi (compuși ai proteinelor pe care corpul îi folosește pentru a-şi construi ţesuturile) poate crea o veritabilă avalanşă de probleme. Spre exemplu, absența triptofanului din dieta alimentară conduce automat la un deficit de serotonină (pe care organismului creează din triptofan). Serotonina este absolut esențială pentru crearea sentimentului de bunăstare interioară, dar și a scutului de apărare împotriva stresului care ne ajută să facem față în perioadele dificile. Deficitul de serotonină este asociat depresia, cu problemele cronice ale stomacului și cu afecțiunile neurologice.
Crearea și îmbunătățirea calității sângelui
Spirulina reduce anemia, crește cantitatea de hemoglobină, îmbunătățește calitatea sângelui și contribuie la formarea celulelor roșii , deoarece:
  • Spirulina contme tot atât fier cât carnea.
  • Spirulina are un conţinut foarte bogat în clorofilă, o substanţă vestită pentru efectele ei benetice asupra sângelui.
  • Spirulina este foarte bogată într-o polipeptidă de culoare albastră strălucitor numită ficocianină, care induce producerea unui număr mai mare de celule stem de către măduva spinării. Celulele stem sunt celule rudimentare care se pot transforma în celule albe sau roșii din sânge. Există oameni de ştiinţă chinezi care au demonstrat prin experimentele lor ca ficocianina din spirulina stimulează crearea sângelui, proces cunoscut sub numele de hematopoieză.
Antioxidanții
La începuturile vieţii pe pământ, când atmosfera terestră era mult mai subţire decât la ora actuală, iar plantele erau în marea lor majoritate albastre, nu verzi, din cauza diferenţelor dintre radiaţia solară de atunci (epoca precambriana) și cea de astăzi, antioxidanţii din spirulină trebuiau să protejeze alga și ADN-ul ei de radiaţiile ultraviolete extrem de puternice. De câte ori consumăm spirulină, pigmenţii ei albastru-verzui cu efect de antioxidanți ajung în celulele noastre,protejându-ne mult mai eficient de radiaţiile; ultraviolete la nivel celular.
Spirulina este singurul aliment verde bogat în acidul gras esențial gama-linoleic (GLA). Mai există doar un singur superaliment la fel de bogat în această substanță , şi anume semințele de cânepă. Fiind un acid gras esențial, GLA face ca pielea şi părul să devină strălucitoare şi ferme, dar în acelaşi timp catifelate. Studiile ştiinţifice au arătat că GLA inhibă formarea prostaglandinelor inflamatorii şi a metaboliților de tip arahidonat.
Spirulina este un superaliment excelent pentru alinarea simptomelor inflamatorii ale artritei. Studiile au indicat că 270 de copii care trăiau într-o zonă puteric radioactivă de lângă Cernobâl au făcut boli cronice asociate cu radiaţiile şi au avut un nivel ridicat de imunoglobulină E (IgE), un indicator care arată o sensibilitate foarte mare la alergii. Cercetătorii au administrat câte 20 de tablete cu spirulină (aproximativ 5 grame) unui număr de 35 de preşcolari, timp de 45 de zile. Consumul de spirulină a scăzut nivelul de IgE din sânge, normalizând astfel sensibilitatea la alergii a organismului copiilor.
În studiile făcute pe cobai, spirulina a inhibat reacțiile alergice prin reducerea secretării de histamină, fapt care a sugerat că GLA ar putea fi principalul factor care contribuie la combaterea alergiilor din spirulină.
Sulful
Spirulina conține de asemenea mai multe forme biologice de sulf mineral. Acesta poate îi detectat în uşorul gust de ,,ou clocit" pc care îl are spirulina. Orice sursă de sulf alimentar (cum este spirulina) îmbunătățește sistemul imunitar, puterea fizică, flexibilitatea, agilitatea, tenul, luciul părului, viteza procesului de vindecare şi buna funcționare a ficatului şi a pancreasului. În plus, sulful contribuie la eliminarea toxinelor din corp. Tipurile de sulf din spirulină includ aminoacizii care conțin sulf, sulfoglicolipidelc şi spirulanul de calciu. Aminoacizii care conțin sulf (cum sunt cisteina şi metionina) ajută ficatul şi sistemul nervos să îşi elimine toxinele. Majoritatea cercetătorilor consideră că spirulina are proprietăţi de detoxificare foarte valoroase. Spirulina poate ajuta în cazurile de ADHD prin eliminarea aluminiului, a tetraclorurii de carbon şi a altor toxine din organism.
Spirulanul de calciu este o moleculă de zahăr polimerizat specifica exclusiv spiruliuei, care conţine nu doar calciu, ci şi sulf Hamsterii trataţi cu extract de spirulan de calciu s-au vindecat mai rapid de un virus letal al herpesului cu care au fost infectaţi. Atunci când atacă o celulă, virusul herpesului începe prin a se ataşa de membrane celularĂ. Spirulanul de calciu are capacitatea de a împiedica virusul să pătrundă în interiorul celulei. El rămâne blocat la nivelul membranei şi nu se mai poate replica. ln cele din urmă, sistemul imunitar îl elimina.
Vitamina B12 
Spirulina conține vitamina B12, dar nu conduce la creşterea cantităţii de vitamină B12 din sÂnge. De aceea, concluzia doctorului Gabriel Cousens (care a efectuat cercetări clinice în această direcţie) a fost că deşi spirulina conţine vitamina B12, ea nu completează necesarul organismului uman şi nu vindecă deficitul pe care îl are acesta. ln schimb, ea poate vindeca multe simptome asociate cu deficitul de B12, cum ar fi anemia.

Tipuri de produse care conțin spirulină

Spirulina se găseşte de regulă sub forma unei pulberi uscate de alge măcinate de culoare albastru-verzuie (culoarea verde este foarte închisă, iar nuanța albastră este moderată). Gustul ei aminteşte în egală măsură de clorofilă și de pește, iar cel ulterior (care rămâne la sfÂrşit) aminteşte de sulf.
Atunci când cumperi spirulină uscată, caută următoarele caracteristici:
  • Spirulina certificată organic este de regulă (deşi nu întotdeauna) superioară calitativ celorlalte tipuri de spirulină. 
  • Selectează întotdeauna spirulina care miroase ,,a proaspăt". Atunci când începe să se strice, spirulina capătă un miros de rânced şi de acru.
  • Evită mărcile de spirulină care conțin agenți meniți să împiedice sfărâmarea tabletelor (agenți de tabletizare). Spirulina are tendința de a se compacta în mod natural.

Produse ce conțin spirulină: 

  • Spirulina pulbere (uscată)
  • Spirulina pulbere (cu lecitină)
  • Produse care conţin proteine din spirulina (pulbere)
  • Extracte care conţin pigmentul albastru din spirulina
  • Batoane de ciocolată organică şi energetice care conțin spirulină

Cum trebuie folosită spirulina

Spirulina are o natură ,,umedă", care ,,răcește". De aceea, dacă ai un metabolism uscat şi fierbinte, spirulina este un aliment ideal pentru tine, întrucât tinde să contracareze tendința de a te deshidrata sau de a face febră. Din aceleaşi motiv, ea reprezintă alimentul ideal în regiunile cu un climat fierbinte şi uscat. 
Spirulina poate fi adăugată cu ușurință la orice băutură naturistă, la sucuri de fructe, la ciocolată lichidă, la sosurile pentru salată preparate acasă, şi poate fi chiar presărată deasupra salatelor. Dacă vei face experimente cu spirulină timp de câteva săptămâni, vei constata rapid cât de puternice sunt efectele acestei superproteine prin comparatie cu proteinele de crigine animală şi { sau cu cele dimralte legume şi fructe.

Dozaje recomandate

  • Începătorii şi copiii cu vârsta cuprinsă intra 2-9 ani: 3-5 grame pe zi 
  • Adulţi şi copii cu vârsta cuprinsă între 10-18 ani: 6-10 gmme pe zi
  • Doza terepeutică: 11-20 de grame pe zi
  • Doza recomandată sportivilor şi celor care fac eforturi fizice mari: 30 de grame: pe zi (sau mai mult).

Chlorella

Chlorella, ”pigmentul verde al imaginației”, este o algă unicelulară alcătuită dintr-un nucleu şi o cantitate mare de clorofilă, foarte uşor absorbabilă, o substanță absolut necesară pentru sănătatea corpului nostru. Chlorella este un aliment integral, fiind extrem de bogată în vitamine, minerale, aminoacizi, acizi graşi esenţiali, polizaharide şi numeroase alte substanţe benefice. Ea susţine funcţiile creierului şi ficatului, îmbunătățește digestia şi eliminarea, regenerează corpul (în special atunci când acesta este afectat de bolile degenerative), îl detoxifică, îl protejează împotriva radiaţiilor, reduce inflamatiile, sustine scăderea naturală în greutate, stimulează sistemul imunitar, şi peste toate, accelereaza procesul de vindecare.
Studiile ştiinţifice şi relatările oamenilor obişnuiţi confirmă faptul că această algă este eficientă în reducerea simptomelor foarte multor tipuri de cancer, ale diabetului, hipoglicemiei, artritei, SlDA-ei, candidei, pancreatitei,cirozei, hepatitei, ulcerului stomacal, infectiilor virale si bacteriene, anemiei si sclerozei.
Chlorella îşi trage numele de la cantitatea foarte mare de clorofilă pe care o conţine. Cu alte cuvinte, ea este alcătuită din ceea mai mare cantitate de clorofilă per gram din întregul regat vegetal. Clorofila este una din substanţele nutritive ideale pentru regenerarea sângelui, pentru curăţarea intestinelor şi pentru îmbunătăţirea sistemului de eliminare al organismului (inclusiv a funcţiilor ficatului).
Micro-algele verzi reprezintă cea mai bună sursă de clorofilă de pe planetă, iar între toate, chlorella are cel mai înalt conţinut în această substanţă, fiind alcătuită în proporţie de 3-5 % din clorofila pură.
Alga accelerează recuperarea celulelor sistemului imunitar şi restabileşte populaţia celulelor albe mature din sânge. Din câte se ştie la ora actuală, aceste celule stem se formează din celulele stem produse de măduva spinării. Ele continuă să se multiplice apoi până când formează o ,,colonie", în cadrul căreia se maturizează şi se specializează. În cadrul studiilor, chlorella a accelerat procesul de recuperare a celulelor din colonii şi a restabilit populaţia de celule albe mature.
Chlorella conţine o cantitate mare din pigmentul albastru ficocianină, care ajută organismul şi producă mai multe celule stem; ajută sistemul imunitar să distrugă bacteriile, viruşii şi bolile alimentare.
Studiile au arătat că alga chlorella poate creşte rezistenţa organismului la infecţiile virale şi capacitatea sa de a distruge bacteriile. Spre exemplu, superoxidul este o armă puternică de care celulele albe se folosesc pentru a distruge bacteriile. La acelaşi număr de celule albe, nivelul superoxidului secretat de celulele albe ale cobailor a fost de 1,5 ori mai mare în prezenţa chlorellei, fapt care a amplificat capacitatea celulelor de a ucide microorganismele.
Să luăm un alt exemplu: citomegalovirusul este un virus de tip herpes care poate face ravagii în cazul persoanelor cu sistemul imunitar suprimat din cauza medicamentelor. Cobaii trataţi cu extract de chlorella chiar inaintea acestui virus au rezistat unor doze considerate în mod normal letale. Extrasul de chlorella a redus capacimtea de replicate a viruşilor în organele cobailor cu 58-65% şi a amplificat activitatea interferonului gama, stimulând astfel celulele albe să ucidă virusul.
Chlorella conţine enzime precum clorofilaza şi pepsina, care joacă un rol digestiv. În organismul uman, enzimele sunt substanţe care îndeplinesc diferite funcţii, majoritatea având legătură cu procesul digestiv. Chlorella uscată prin congelare sau pasteurizată nu oferă însă acest beneficiu al enzimelor vii.
Chlorella stimulează proliferarea „bacteriilor bune”. Într-adevăr, chlorella stimulează proliferarea de patru ori mai rapidă decât în mod normal a lactobacililor din stomac. Dacă este consumată în timpul mesei, se ajută enorm procesul digestiv şi asimilarea substanţelor nutritive.
Chlorella are un conţinut ridicat de proteine de foarte bună calitate. Cu cele 60 de procente proteine pure şi uşor digerabile, chlorella este una din cele mai bune surse de proteine de pe planetă, depășind cu mult în această privință sursele alimentare precum carnea de vită, de porc şi de pește (care conţin doar 18-30% proteine).
Chlorella este extrem de bogată în vitamine şi minerale. 
Chlorella este un aliment integral. Ea conține vitaminele C şi E, toate B-urile (inclusiv B12, deşi nu se știe dacă această vitamină este asimilabilă. Chlorella conține o cantitate mai mare de acizi grași decât spirulina și algele verzi-albăstrui, 20% din aceștia sunt reprezentați de acidul alfa-linoleic (omega-3), foarte util pentru curățarea arterelor, de unde eficacitatea în reducerea colesterolului și prevenirea aterosclerozei. 

Kelp

Kelpul este o iarbă de mare. La fel ca şi cacaoa, este extraordinar de bogat în substanţe minerale, inclusiv în minerale alcaline precum calciul şi magneziul. 
Kelpul este cu deosebire o sursă extrem de bogată de potasiu, fier, iod, vitamna B6, riboflavina şi fibre alimentare. În plus, conţine acid glutamic, care sporeşte savoarea şi înmoaie alimentele prea fibroase. Fitochimicalele din kelp absorb şi elimină elementele radioactive şi metalele grele, detoxificând astfel organismul.
Kelpul este cea mai hrănitoare iarbă de mare, fiind extrem de bogat în iod. Acesta îmbunătățește activitatea glandei tiroide, stimulând metabolismul şi reducând dramatic greutatea în exces a organismului. Împreună cu celelalte elemente din kelp, el îmbunătățește conţinutul mineral al organelor, permițându-le să funcționeze mai eficient. Cu cât organele noastre funcționează mai bine, cu atât mai uşor le este să îşi elimine toxinele şi să se regenereze. În plus, kelpul ajută la înlocuirea mineralelor toxice cu minerale sănătoase (de pildă, a iodului radioactiv cu cel obişnuit), fiind ideal pentru înlocuirea sării de bucătărie (clorurii de sodiu).
Kelpul conține de asemenea o polizaharidă esenţială numită xiloză, cu puternice proprietăţi  antibacteriene şi antifungice, prevenind îmbolnăvirea de cancer a sistemului digestiv.
O altă glucida esenţială pe care o conţine kelpul este fucoza, un antiviral care stimulează memoria pe termen lung, combate alergiile şi tratează afecțiunile plămânilor. În plus, combate fibrozele chistice, diabetul, cancerul și este o sursă excelentă de galactoză, o altă glucidă esențială care
îmbunătățește memoria, absorbirea calciului bun şi vindecarea rapidă a rănilor.
Iodul Pentru a produce hormoni tiroidieni, glanda tiroidă are nevoie de iod, element conţinut în forma sa ideală în kelp. Glanda tiroidă colectează iodul şi îl prelucrează, integrându-l în hormonii săi. Pe măsură ce aceştia sunt folosiți de organism, o parte din iodul conţinut de ei este readus de sânge la tiroidă, care îl reciclează.

Alga calcaroasă (Lithothammnium calcareum).

Această algă reglează activitatea paratiroidelor, normalizează asimilarea calciului şi aduce în organism un aport semnificativ din acest mineral constitutiv. Rezultatul este că, după o succesiune de 9 luni de cure cu acest produs marin natural, la peste 70% dintre pacienţi (în majoritate  femei), se constată o ameliorare a osteoporozei. Tratează durerile articulare.

Ficocianina

Este un pigment de un albastru intens, secretat de alga spirulină (Spirulina platensis). Aceasta este un organism unicelular care crește în apele dulci şi calde din regiunile subtropicale şi tropicale. Ajunsă în organismul uman, stimulează măduva spinării să producă hemoglobina în cantităţile și proporţiile normale.

Fucus (Fucus vesiculosus)

Este o algă marină extrem de bogată în iod. Un alt compus al ei, numit fucoidan, este unul din cele mai puternice antitumorale cunoscute. În cazul dat, extractul de fucus, din care se iau 600 miligrame. Zilnic, este un ajutor prețios contra nodulilor tiroidieni, fiind şi un excelent preventiv pentru cancerul de tiroidă.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.