Sistemul imunitar

Imunitatea este capacitatea organismulu de a se apăra contra bolilor cauzate de microorganismelor cu care intră în contact zilnic. 
Virusurile suferă mutaţii într-un ritm ameţior la ora actuală, iar imunologii trebuie să preîntâmpine tulpini noi şi mai agresive decât cele din trecut. Cum se explică faptul că unii răcesc stând în casă, iar alţii nu răcesc deşi se află într-o mare de persoane contaminate? Se explică prin faptul că unii au un sistem imunitar înnăscut, o sursă naturală de vigoare şi sănătate cu care vin la viaţă. 
Fiecare om dispune de un sistem de vindecare miraculos, care poate trata orice problemă de natură fizică sau de alt fel. Este vorba de sistemul imunitar. Rolul sistemului imunitar este de a lupta cu virusurile, bacteriile, micozele, celulele canceroase (pe care le repară). În momentul când se dă alarma, de la creier pleacă un semnal direct către sistemul imunitar, trecând prin celulele care sunt conectate nemijlocit la terminaţiile nervoase numite dendrite. El utilizează cantităţi uriaşe de energie.
De regulă, sistemul imunitar devine mai puternic după expunerea la alți agenți patogeni; odată ce organismul produce un anticorp, păstrează o copie, care îl ajută să facă față mai rapid la apariția aceluiași antigen.

Descriere

Sistemul imunitar nu este un organ, ci mai degrabă o reţea, prima poartă pe care o forţează invadatorii străini care atacă organismul uman. 
Sistemul imunitar este compus din mai multe componente: globulele albe (leucocitele), splina, măduva osoasă, sistemul limfatic, timusul, amigdalele, adenoidele și apendicele.
Calitatea majoră a sistemului imunitar este aceea de a fi capabil să recunoască orice este străin şi toxic pentru corpul omenesc, indiferent că este vorba de o bacterie, virus sau celulă bolnavă, şi să o distrugă. Un sistem imunitar complet funcțțional poate distinge țesutul sănătos de substanțele nedorite. Dacă detectează o astfel de substanță, se declanșează un răspuns imun, un atac complex pentru a proteja organismul, și de asemenea îndepărtează și celulele moarte.
De aceea, a avea o sănătate bună înseamnă de fapt, a avea un sistem imunitar inteligent care să recunoască invadatorii, să-i atace şi să-i distrugă. Astfel, sistemul imunitar este în mod permanent expus tuturor bolilor; de aceea trebuie să fie puternic.

Globulele albe (leucocitele)

Acestea circulă în sânge și în vasele limfatice. Pot fi:

Fagocite

Aceste celule înconjoară sursa de încredere și absorb agenții patogeni, mâncându-i.
Se clasifică în:
Neutrofile (granulocite) oferă un răspuns timpuriu la inflamație, ucid agenții patogeni apoi mor.
Macrofage se curăță după un răspuns.
Celule dendritice activează răspunsul imunitar și ajută la înghițirea microbilor și altor invadatori.

Limfocite

Ajută organismul să-și amintească invadatorii anteriori și să îi recunoască dacă revin în organism. 
Aceste celule apar inițial în măduva osoasă și, ulterior, se diferențiază astfel:
Limfocite B rămân în măduvă și produc anticorpi care ajută la alerta limfocitelor T. 
Limfocite T ajung în timus, distrug celulele moarte din organism și ajută la alertarea altor limfocite.

Funcționare

Pentru a funcționa eficient, sistemul imunitar trebuie să distingă între celulelesănătoase și cele nesănătoase. 
Un antigen este o substanță ce poate declanșa răspuns imun: bacterie, ciupercă, virus, celulă moartă sau corp străin. 
Sistemul imunitar se ocupă cu detctarea modelelor moleculare în antigen. Atunci, diverse părți ale sistemului recunosc antigenul ca invadator și lansează un atac.

Tulburări ale sistemului imunitar

Imunodeficiențele

Apar atunci când una sau mai multe părți ale sistemului nu funcționează.

Autoimunitatea

Atunci când sistemul imunitar este incapcbil să facă distincția între celulele sănătoase și nesănătoase; de obicei în pancreas. Distrugerea celulelor pancreasului înseamnă că organismul nu produce suficientă insulină. 

Hipersensibilitatea

Sistemul imunitar reacționează exagerat, chiar și la substanțe banale cum ar fi praful. Se întâmplă cu astmul, alergiile, sensibilitățile alimentare și eczemele atopice. Într-o formă extremă este șocul anafilactic, în care răspunsul sistemului imunitar este atât de puternic încât pune viața în pericol. 

Îmbătrânirea sistemului imunitar

„Îmbătrânirea” sistemului imunitar indiferent de vârstă este cauzat de agresivitatea radicalilor liberi. Aceasta se manifestă prin următoarele simptome:
  • Ticuri şi probleme de concentrare;
  • Balonări şi dureri abdominale;
  • Senzaţie de ochi uscaţi sau lăcrimarea ochilor;
  • Hemoroizi dureroşi şi respiraţie urât mirositoare;
  • Prolaps de organe abdominale; 
  • Gânduri negative, depresive; 
  • Hipertensiune şi hipotensiune; 
  • Chisturi ovariene; 
  • Riduri, furunculi, acnee, probleme ale tenului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.