Cafeaua și cofeina

Cafeaua este stimulentul cel mai apreciat, fiind băutura care ne trezeşte şi cu care ne începem ziua. Aproape imediat, conferă o senzație de gândire mai clară și diminuează oboseala.
Componenta de bază a cafelei, care îi conferă calitățile de stimulare a sistemului central, este cofeina. De asemenea, aceasta stimulează eliberarea zaharurilor de la nivelul ficatului, ceea ce duce la stimularea oferită de cafea, cola și ciocolată (cele trei mari produse pe bază de cofeină).
Cu toate acestea, excesul de cafea și cofeină ar trebui evitat, pentru că:
  • nu oferă energie;
  • maschează oboseala;
  • impurifică sângele;
  • cofeina poate să fie foarte toxică (doza letală este estimată undeva la 10 g). Mai mult de 100 mg.pe zi poate cauza anxietate, tensiune, insomnie, grețuri, vomă, crampe, diaree. Cercetări recente arată că aproape un litru de cafea, consumat în trei ore, poate să distrugă mare parte din tiamina din organism. La persoanele care beau zilnic cinci cești de cafea au o probabilitate cu 50% mai mare de a face atac de cord decât persoanele care nu consumă cafea. Dozele foarte mari de cofeină (șapte cești pe zi sau mai mult) pot produce tulburări senzoriale și chiar și halucinații;
  • suprastimulează sistemul nervos, agresându-l tocmai atunci când ar trebui să se odihnească;
  • poate secătui organismul de vitamine în special vitaminele B, C, zinc, potasiu și alte minerale;
  • poate contribui la apariţia cancerului;
  • s-a dovedit că în general cofeina intervine în replicarea ADN-uIui;
  • femeile care beau mai mult de o ceașcă de cafea pe zi au șanse cu 50% mai scăzute să rămână însărcinate decât cele care nu beau cafea;
  • în sarcină poate provoca malformaţii ale fătului;
  • Dr. John Minton, profesor în chirurgie la Ohio State University și specialist în oncologie, a descoperit modul în care excesul de metilxantine (substanțe chimice active din cofeină) poate provoca afecțuni benigne ale sânului și probleme de prostată. Jurnalul medical britanic Lancet a evidențiat o legătură strânsă între consumul de cofeină și cancerul vezicii urinare și al tractului urinar inferior;
  • dozele zilnice se adună de-a lungul unui an, iar cofeina se acumulează în țesutul adipos,  și accelerează retenția de apă, - de unde nu se elimină atât de ușor;
  • anihilează acţiunea remediilor naturiste;
  • în prezent, cafeaua și sortimentele de ceai comercializate pe piață sunt băuturi care irită și stimulează ficatul, tractul gastrointestinal, inima, sistemul endocrin (tiroida, suprarenalele, hipofiza, timusul și restul) și rinichii..
În exces, cafeaua creşte: colesterolemia - boli cardio/vasculare; glicemia – diabet; deshidratarea, pentru că este un diuretic puternic; acidul clorhidric din stomac – ulcer; oboseala şi excitaţia nervoasă – stres; vasoconstricția, ceea ce poate determina să ai extremitățile reci.
Cafeaua este un drog, pentru că: afectează funcţiile creierului, denaturând şi percepţia spaţio-temporală; scade randamentul cerebral, atenţia şi memoria; dependenţii de cafea sunt predispuşi la tristeţe; atunci când nu primesc cafea, dependenţii sunt predispuşi la durere de cap.

Cofeina

Este prezentă în cafea, ceaiul negru, ciocolată și sucurile de tip cola. Este un stimulent nervos. Chiar și doze reduse de cofeină administrate regulat pe o perioadă mai lungă pot produce un anumit grad de dependență.
Cofeina irită rinichii crescând diureza (producția de urină). Are ca efect și cancerul tractului urinar, precum și crizele de astm și reacțiile alergice. 

Modalităţi pentru a înlocui cafeaua

Există mai multe modalităţi pentru a înlocui cafeaua:
  • cafeaua de cicoare, năut sau inka (cereale prăjite) - întăresc sistemul nervos, sistemul imunitar, produc limpezime mentală şi rezistenţa la efort. Cicoarea conține inulină (o fibră solubilă ce se găsește în ceapă, usturoi, praz, hrean, anghinare și multe fructe), care contribuie la dezvoltarea bacteriilor bune în intestin și înlesnește diureza, fiind eficientă în constipație și cure de slăbire;
  • ceaiuri din plante medicinale, cu efect tonic asupra sistemului nervos: busuioc, mentă, salvie, obligeana;
  • ginsengul ne remontează perfect, fără efectele negative ale cofeinei.
Cafeaua decofeinizată nu este o alternativă sănătoasă la cafea, întrucât tricloretilena, prima substanță utilizată pentru îndepărtarea cofeinei determină incidența mare a cancerului. Nici alte substanțe care înlocuiesc tricloretilena, cum ar fi clorura de metilen, nu sunt prea sănătoase.
Ceaiul obișnuit (negru) tinde să fie utilizat din ce în ce mai mult ca înlocuitor al cafelei, dar acesta conține aproape la fel de multă cofeină.
De asemeni, încercați unele obiceiuri sănătoase care să vă facă să nu simțiți nevoia de cofeină. Dimineața la sculare după un duș cald faceți un duș rece. După fiecare oră de lucru - în special sedentar - luați o mică pauză. Păstrați curățenia la locul de muncă. Beți numai apă de calitate.

Ciocolata


Ciocolata este un alt excitant, iar bărbaților, femeilor și copiilor le place să mănânce multă ciocolată. Ciocolata este extrem de acidă și are un conținut ridicat de acid oxalic. Dacă organismul este preponderent acid și mai consumați și alimente cu conținut ridicat de oxalați, acești oxalați vor stabili legături cu calciul ionic, provocând formarea pietrelor de oxalat de calciu, cum sunt calculii renali.

Conținutul de cofeină din băuturi, medicamente și gustări

Tabelul următor arată cantitatea de cofeină (în mg.) consumată prin intermediul anumitor băuturi, medicamente și gustări.

Băuturi: 330 ml., la cutie sau la sticlă

Coca-Cola64 7 mg
DrPeper60,9 mg
Montain Dew54,7 mg
Dr Peper dietetică54,2 mg
Tab49,4 mg
Pepsi-Cola43,1 mg
RC Cola33,7 mg
RC Cola dietetică33,0 mg

Gustări

Iaurt cu aromă de cafea36 mg
Înghețată 1/2 cupă28 mg
Înghețată haagen 1/2 cupă24 mg
Bomboane de ciocolată cu lapte16 mg
Sirop de ciocolată 2 linguri5 mg

Băuturi de 220 ml la cutie sau sticlă

Coffee FraPPuccino de la Starbucks83,0 mg
AMP, băutură energizantă74,0 mg
Red Bull, băutură energizantă80,0 mg
Red Fusion80,0 mg
Rock Star, băutură energizantă80,0 mg
SoBe Essential Energy48,0 mg
Sunkist, suc de portocale24,0 mg

Cafea:140 ml

Instant40-108 mg
Cafea la ibric64-124 mg
Cafea la filtru110-150 mg
Cafea light12-35 mg
Decofeinizată2-5 mg
Cafea instant decofeinizată2 mg

Ceai:140 ml

Negru-infuzat 5 min20-50 mg
Negru - infuzat 1 min9-33 mg
Verde-infuzat 5 min35 mg
Instant12-28 mg
Ice Tea22-36 mg
Decofeinizat10-41 mg
Cacao13 mg

Ciocolată

Ciocolată cu lapte, 30 g6 mg
Ciocolată neagră, 30 g20 mg

Medicamente/pastilă

Actamin super65,4 mg
Alka seltzer65,0 mg

Tablete

Anacin (disponibil și fără cofeină)32,0 mg
Excedrin fără aspirină65,0 mg
Bayer select65,4 mg

Dureri de cap

B.C.pulbere65,0 mg
Cafergot100,0 mg
Darvon40,0 mg
Dexatrim (disponibil și fără cofeină)200,0 mg
Dristan capsule16,0 mg
Excedrin (disponibil și fără cofeină, dar are antihistaminic)65,0 mg
Fiorinal130,0 mg
Midol32,4 mg
No-doz100,0 mg
Norgestic fort60,0 mg
Norphadrine forte60,0 mg
Soma CMPD32,0 mg
Triamincin30,0 mg
Vanquish33,0 mg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.