Despre poftele alimentare și carențele pe care le ascund

Uneori, ni se întâmplă să avem poftă de anumite alimente, fără ca organismul să aibă nevoie de ele. Aceasta poate însemna fie alergii, fie lipsa anumitor vitamine și minerale. Aceste pofte specifice se dezvoltă adesea atunci când starea generală este inadecvată.
Ce1e mai uzuale pofte sunt:
Acru
Această poftă indică deshidratare sau lipsă de fier.
Alune
Această poftă indică lipsa de proteine, vitamina B și grăsimi în alimentaţie. Dacă aveți poftă de alune sărate, s-ar putea să aveți lipsă de sodiu. Persoanele stresate tind să consume mai multe alune decât cele relaxate.
Apă minerală
Această poftă indică deshidratare sau lipsă de calciu.
Banane
Această poftă indică lipsa de potasiu. Cei care iau diuretice sau cortizon (care sărăcesc corpul de atât de necesarul potasiu) au adesea poftă de banane.
Bomboane
Înseamnă epuizare psihică (o bomboană crește imediat nivelul de zahăr din sânge și energizează pentru moment), sau carențe: de crom, carbon, fosfor, sulf. Se recomandă fructe de pădure, bune energizante; struguri, stafide, broccoli, cartofi dulci, brânză, pui, ficat.
Brânza
Este foarte probabil că aveți un deficit de calciu și fosfor. Puteți încerca să consumați mai mult broccoli. Este bogat în calciu și fosfor și mult mai sărac în calorii decât brânza.
Cafea
Înseamnă nevoia inconștientă de energie sau să stai cam prost cu nivelul de adrenalină, dar poate fi și din cauza unor carențe de fosfor, sulf și fier. Se recomandă cerealele integrale, legume, pui, vită, ouă, lactate.
Carne
Înseamnă nevoie de proteine sau o lipsă de fier. Se recomandă carnea slabă de porc sau vită, pește, ouă.
Cartofi prăjiți, burger
Această poftă indică nevoia de ceva care să stimuleze centrul plăcerii din creier. Cartofii prăjiți pot fi înlocuiți cu nuci, migdale, alune de pădure, sau fructe proaspete pentru a compensa nevoia de carbon.
Chipsuri săratele
Înseamnă carențe de calciu și potasiu ori de hipertensiune arterială. Alternativa sănătoasă ar fi pâine integrală; bogate in potasiu (banane, struguri) și de lactate, bogate în calciu.
Ceapă
Pofta de alimente condimentate poate indica uneori probleme cu plămânii sau sinusurile.
Ciocolată
Cu siguranţă una dintre cele mai întâlnite, dacă nu cea mai întâlnită. Ciocolata are efect ușor euforizant, crescând nivelul dopaminei și noradrenalinei din creier. Cei care au această poftă sunt dependenți atât de cofeină, cât și de zahăr. (Într-o ceașcă de cacao sunt 5-10 mg de cofeină.) Dacă vreți să scăpați de obiceiul de a consuma ciocolată, aceasta poate fi înlocuită cu roșcovele. (Roșcova, numită și „pâine St. John”, este obținută din păstăi comestibile de arbore mediteranean). Mai poate însemna  nevoia de ceva care să îmbunătățească starea de spirit, sau lipsa de magneziu, pentru care se recomandă nuci, semințe crude, legume, fructe. 
Cola
Pofta de cola este cel mai adesea o poftă de zahăr și arată dependența de cofeină. Băutura nu are valoare nutritivă.
Gheață
Nu numai în zilele călduroase, pofta de gheață poate indica o carență de fier, care poate fi compensată de alimente bogate în fier (ficat, piersici uscate, stridii, sparanghel, fulgi de ovăz).
Îngheţată
Pe cât este îngheţata de bogată în calciu, cei mai mulți o caută pentru conţinutul de zahăr. Persoanele cu hipoglicemie și diabeticii poftesc mult la îngheţată, ca și cele care caută siguranţa copilăriei.
Lapte
În cazul în care, ca adult, încă ai poftă de lapte, ai nevoie de un supliment de calciu. Din nou, poate ar fi vorba de aminoacizi - precum triptofan, leucină şi lizină, de care are nevoie organismul tău. Persoanele nervoase caută triptofanul în lapte, întrucât are un puternic efect calmant.
Maioneză
Întrucât este un aliment gras, este poftit adesea de vegetarieni și de persoanele care au eliminat alte grăsimi.
Mâncare chinezească
Bineînţeles că este delicioasă, dar glutamatul de monosodiu este acela care hrănește pofta. Cei cu deficiențe de sare caută de obicei mâncarea chinezească. La amumiți indivizi, glutamatul de monosodiu poate cauza o reacție histamică. Pot apărea dureri de cap și înroșirea feței. La cerere, majoritatea restaurantelor chinezești. îţi vor prepara mâncarea fără glutamat de monosodiu.)
Măsline
Indiferent dacă ţi-e poftă de măsline verzi sau negre, este probabil să-ţi fie pofta de sare. Persoanele cu glanda tiroidă mai puţin activă sunt cel mai adesea primele care vor măsline.
Mere
Un măr pe zi nu ţine neapărat doctorul departe, dar îţi oferă o mulţime de lucruri bune pe care s-ar putea să nu le găsești în alte alimente: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, - și este o sursă excelentă de pectină, cea care scade colesterolul! Dacă ai tendința de a consuma multe grăsimi saturate, aceasta răspunde de pofta ta de mere.
Murături Această poftă indică lipsa de sodiu și de potasiu.
Ouă
În afară de proteine (două ouă îţi oferă 13g.) sulf, aminoacizi și seleniu, cei cărora le plac ouăle ar putea căuta și grăsimea din gălbenuș sau, paradoxal, colina, care dizolvă colesterolul și grăsimea.
Pepene galben
Doar gustul s-ar putea să nu fie singurul motiv pentru care această poftă. Pepenele galben este bogat în potasiu și vitamina A. De fapt, un sfert de pepene are 3400 UI de vitamina A. Întrucât îți oferă și vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, biotină și inozitol, nu este o poftă căreia să fie ușor să-i cedezi. O jumătate de pepene galben are numai vreo 60 de calorii.
Prăjituri
Această poftă indică nevoia de carbohidrați și de... confort emoțional, sau lipsă de crom.  Se recomandă fructele uscate (caise, prune); cartofi dulci, orez brun sau broccoli ca surse bune de carbohidrați.
Sare
Nici nu e greu de ghicit, cauţi sodiul. Cei care poftesc au probabil o deficiență tiroidiană de iod sau boala lui Addison. Persoanele hipertensive au adesea pofta de sărat, deși nu ar trebui.
Slănină
Pofta de slănină se datorează de obicei grăsimilor. Persoanele cu diete restrictive sunt cele susceptibile de această poftă. Din păcate, grăsimile saturate nu sunt singurul dezavantaj al slăninii; ea este foarte bogată în nitriți cancerigeni.
Tarte cu fructe
O poftă persistentă pentru tartele cu fructe trădează probleme cu vezica biliară sau ficatul.
Unt
Cel mai adesea, vegetarienii au poftă de unt, datorită consumului scăzut de grăsimi saturate. Pe de altă parte, de unt cu sare îţi poate fi pofta numai pentru sare.
Unt de arahide
Acesta se află printre primele cele mai răspândite pofte, ceea ce nu este deloc surprinzător. Untul de arahide este o sursă bogată de vitamina B.
ZahărMare parte din pofta de zahăr provine de la candidoză. Ciupercii îi e poftă de zahăr și pe măsură ce moare în lipsa acesteia îi dă corpului acea imensă senzație de poftă. 
Zugrăveală și gunoaie
Copiii au tendința de a mânca zugrăveală și gunoaie; aceasta indică o deficiență de calciu și vitamina D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.