Goji

Este un arbust originar din deşerturile vestice din Mexic și America de Sud. Fructele goji au reprezentat o sursă alimentară importantă pentru triburile native americane din deşertul sud-vestic, inclusiv pentru indienii hopi, apache, supai, hohokam, pima, anasazi, navajo și alții.  Apașii se hrăneau preponderent cu goji, porumb, fructele cactusului saguaro, struguri sălbatici, vânat și pește, legume verzi, unele varietăți de fasole, plante medicinale și aromatice precum gheara diavolului și apă de izvor. Ei erau vestiţi pentru puterea, vitalitatea, longevitatea și capacitățile lor de supraviețuire remarcabile.
Goji este o plantă cu proprietăți terapeutice pentru corpul uman, care revigorează și întărește organismul, ajutându-l să facă mai ușor față stresului prin stimularea glandelor suprarenale.
Medicina chineză tradiţională consideră că fructele goji armonizează şi amplifică energia jing a glandelor suprarenale şi a rinichilor, conferind astfel corpului mai multă energie şi amplificându-i longevitatea şi puterea.La nivel global, fructele goji stimulează funcţia imună, amplifică alcalinitatea şi vitalitatea corpului, asigură protecția ficatului, îmbunătăţeşte vederea și calitatea sângelui, conţine elemente antiîmbătrânire şi au inclusiv alte calități de excepție. 

Deși sunt recomandate frecvent pentru diferite boli precum afecţiuni ale ficatului şi rinichilor, disfuncții ale încheieturilor și picioarelor, probleme Iombare, amețeală și ţiuit în urechi, migrene, insomii, hipertensiune, tuberculoză și impotență, fructele goji nu tratează direct aceste boli. Ele sunt recomandate îndeosebi pentru regenerarea și hrănirea corpului, astfel încât acesta să se poată vindeca singur. În acest scop, ele ne furnizează o gamă foarte largă de substanțe nutritive cu proprietăți excepționale. 
Fructele goji sunt foarte căutate pentru gustul lor delicios și compoziţia echilibrată, fiind potrivite pentru aproape toate tipurile de.corp și toate grupele de sânge şi categoriile metabolice. Foarte bogat în: minerale (Ca, Cu, Fe, Ge, P, Se, Zn), glucide, proteine, provitamina A, triptofan, vitamine (B1, B2, B6, E). Reprezintă o sursă completă de proteine şi conţin 19 aminoacizi diferiţi, inclusiv toţi cei opt aminoacizi esenţiali (printre care fenilalanina care stimulează glandele suprarenale şi triptofanul care stimulează secreţia de serotonină). 
Fructele goji mature conţin aproximativ 11 miligrame de fier la sută de grame (circa 2-3 mâini de fructe), la care se adaugă beta-sitosterolul (un antiinflamator), acidul linoleic (un acid gras esenţial), diferite seschiterpenoide cu efecte antiîmbătrânire (ciperona, solavetivona), betaina care vindecă ficatul (0,1%) şi tetraterpenoide cu valoare antioxidantă (zeaxantina, filazina). Fructele goji au un conținut dintre cele mai mari de antioxidanți din lume. Spre exemplu, ele conţin de 2-4 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele.
În plus, ele conțin zaharuri cu catenă lungă cunoscute sub numele de polizaharide, care întăresc sistemul imunitar.

Beneficii

Hormonii longevității şi al sănătății

Pe măsură ce îmbătrânim, organismul nostru produce o cantitate din ce în ce mai mică de hormon al Creşterii Umane (HGH8). Oamenii de știință au stabilit că există o conexiune între reducerea producţiei de HGH şi simptomele îmbătrânirii. Fructele goji sunt singurul aliment cunoscut care stimulează corpul uman să producă în mod natural o cantitate mai mare de HGH. De aceea, ele pot fi considerate probabil cel mai bun superaliment din lume cu proprietăţi anti-îmbătrânire. Nu întâmplător, el a fost supranumit ,,fructul longevității". 
Organismul unui om în vârstă de 70 de ani nu mai produce decât o zecime din cantitatea de Hormon al Creşterii Umane (HGH) produşi de organismul unui tânăr de 20 de ani. Acestui declin îi corespunde o deteriorare fizică permanentă care generează o energie din ce în ce mai redusă, pierderea masei musculare şi tendința de a depozita din ce în ce mai multe grăsimi. Invers, stimularea producţiei acestui hormon al creșterii ne face să ne simţim, să arătăm şi să fumcționăm într-o mai mare măsură ca un om tânăr. 
Fructele goji ajută corpul în această direcţie în mai multe maniere interesante. Există dovezi că fructele goji sporesc longevitatea datorită conţinutului lor bogat în seschiterpenoide. Aceste substanţe au proprietăţi antiinflamatorii recunoscute. Ele stimulează glanda pituitară şi cea pineală, sporind astfel producţia hormonului creşterii. HGH este un hormon-cheie, care influenţează secreţia tuturor celorlalţi hormoni ai corpului. Pe măsură ce îmbătrânim, producţia de HGH se reduce. De aceea, pentru a ne spori longevitatea, noi trebuie să ne menținem cu orice preţ producţia de HGH. Fructele goji sunt singurul aliment cunoscut care stimulează în mod natural producţia hormonului de creştere. Prezența anumitor aminoacizi în fructele goji ar putea promova de asemenea producţia de HGH. Fructele goji reprezintă o sursă bogată de l-glutamină şi de l-arginină. Aceşti doi aminoacizi colaborează pentru stimularea secreţiei de HGH, revitalizând astfel metabolismul şi conferind o aparență mai tinerească.

Îmbunătățirea libidoului și a funcției sexuale

În Asia, fructele goji sunt considerate în mod tradiţional un tonic sexual foarte puternic. De altfel, ele reprezintă un tonic general, care îmbunătăţeşte vitalitatea în ansamblul ei, buna dispoziție şi bunăstarea, reducând în schimb impactul stresului asupra organismului nostru. Împreună, toate aceste beneficii asigură o viaţă sexuală mai sănătoasă şi mai bogată.
Diminuarea funcţiei sexuale nu reprezintă un rezultat inevitabil al procesului de îmbătrânire. Reducerea libidoului la ambele sexe poate fi asociată cu scăderea producției de testosteron. Fructele goji stimulează producţia de HGH, care, aşa cum spuneam, influenţează producţia tuturor celorlalți hormoni, inclusiv a testosteronului.

Antioxidanții

Fructele goji reprezintă cea mai bogată sursă naturală de carotenoizi antioxidanți (cum ar fi beta-carotenul, pe care îl conţin într-o proporţie mai mare decât morcovii). Carotenoizii sunt pigmenţi antioxidanţi naturali, solubili în grăsime. 
Conţinutul de carotenoizi din ţesuturile mamare reprezintă un factor senmificativ din punct de vedere statistic pentru determinarea potenţialului maxim al duratei de viaţă (PMDV). Spre exemplu, un PMDV uman de aproximativ 90 de ani se corelează cu un nivel de caroten de 50-300 micrograme / decilitru, în timp ce alte primate (cum ar fl macacul) prezintă o corelaţie între un PMDV de aproximativ 34 de ani şi un nivel de caroten de 6-12 micrograme / decilitru. Pe scurt, se pare că cu cât mamiferele consumă o cantitate mai mare de carotenoizi, cu atât mai mult au ele şanse de a trăi.

Îmbunătăţirea vederii

Fructele goji conțin doi antioxidanţi cheie pentru o vedere sănătoasă: zeaxantina şi luteina. Radicalii liberi atacă ochii, în timp ce zeaxantina şi luteina îi protejează şi repară aceste leziuni. Acești antioxidanţi se concentrează în centrul retinei şi protejează ochii de cele mai comune cauze ale deteriorării vederii asociate cu procesul de îmbătrânire, printre care degenerarea maculară, cataracta şi retinopati diabetică.
Fructele goji conţin probabil cea mai mare concentrație de zeaxantină dintre toate superalimentele naturale sau celelalte produse aflate la ora actuală pe piaţă. Această substanţă vindecă membranele ochilor şi le conferă luciu şi tinerețe. Medicina chineză tradiţională recomandă de mii de ani fructele goji pentru îmbunătățirea vederii.

Stimularea sistemului imunitar

Se pare că există trei componente principale ale fructelor goji care stimulează sistemul imunitar: polizaharidele din lycium barbarum sau LBP şi mineralul numit germaniu.
Polizaharidele din goji (LBP I, LBP II, LBP III, LBP IV), care fac parte integrantă din grupa carbohidraţilor, sunt renumite în întreaga lume pentru capacitatea lor de a stimula sistemul imunitar al organismului uman şi de a proteja celulele de mutaţii genetice.
Beta-carotenul stimulează timusul şi amplifică acțiunea interferonului. Interferonul este una dintre cele mai importante componente ale sistemului care joacă un rol esențial în protejarea corpului de infecţiile virale.
Deasemeni, cercetările au arătat că fructele goji conţin germaniu organic (potrivit cercetărilor de pe lnternet, aceste fructe conţin 124 de părţi de germaniu per milion). Germaniul este un mineral cu proprietăți anti-cancerigene recunoscute. Studiile făcute de japonezi arată că germaniul organic tratează eficient cancerul cervical, cel de ficat, la plămâni, cel testicular şi cel uterin. Ca şi beta-carotenul, germaniul stimulează producţia de interferon.

Hidratarea 

Fructele goji, îndeosebi cele sălbatice şi proaspete, care cresc în soluri aluvionale alcaline şi bogate, conţin o cantitate enormă de hidrogen. Acest element contribuie decisiv la aşa-numita ,,hidratare" a corpului. Cu alte cuvinte, hidratarea reprezintă o funcție a unui consum ridicat de hidrogen. 
Băștinașii care trăiesc în regiuni deşertice sărace în apă consideră consumul fructelor goji o parte esențială a supraviețuirii.

Susţinerea creierului şi a sănătății neurologice

Fructele goji ajută organismul în producerea de colină, o substanţă nutritivă esențială care combate leziunile produse de radicali liberi asociate cu degenerarea neurologică şi cu boala Alzheimer.

Susținerea stării de sănătate a sistemului cardiovascular

Fructele goji împiedică îngustarea arterelor care transportă oxigenul şi substanțele nutritive către celulele corpului. Ele au capacitatea de a combate unul din principalii factori care generează boli cardiace: colesterolul oxidat.
Colesterolul devine cu deosebire periculos atunci când se oxidează din cauza radicalilor liberi. Grăsimile oxidate din sânge se ataşează de pereţii arteriali, ajutări de anumite nanobacterii care produc calciu, şi formează plăci arteriale. Corpul nostru dispune de un mecanism de autoapărare inerent împotriva acestui proces, care are în centru o enzimă numită superoxid dismutaza (SOD), un superantioxidant care împiedică oxidarea colesterolului. Studiile chineze au arătat că fructele goji pot amplifica producția de SOD.

Susținerea stării de sănătate a organelor vitale

Fructele goji sunt un tonic adaptogen, ceea ce înseamnă că mențin starea de sănătate a organelor noastre vitale prin echilibrarea zahărului din sânge şi îmbunătățirea funcțiilor ficatului, sistemului digestiv şi ale pielii.
Ceaiul din fructe goji este folosit în Asia pentru tratamentul diabetului şi pentru reglarea nivelului excesiv de zahăr din sânge, precursor al diabetului şi al bolilor de inimă.
Fructele goji conţin mai multe tipuri de fitonutrienți care îmbunătățesc capacitatea ficatului de a detoxifica şi de a feri organismul de carcinogeni şi de virusul hepatitei. Printre aceşti fitonutrienți se număra betaina, polizaharidele şi pigmenţii antioxidanți. Betaina curăţă ficatul şi reduce homocisteina (un aminoacid toxic, produs secundar al nanobacteriilor) din sistemul cardiovascular. Betaina şi alţi fitonutrienți din fructele goji ar putea justifica printre altele proprietățile antiinflamatorii ale acestor alimente.
Ceaiul din fructe goji este extrem de util pentru toate tipurile de probleme digestive şi poate contribui la vindecarea ulcerelor şi sindromului intestinului iritabil. Cercetările științifice arată că polizaharidele din fructele goji calmează digestia. în plus, aceste fructe conţin acizi graşi (printre care acidul hexadecanoic, cel linoleic, beta-elemenul, acidul miristic şi hexadecanoutul de etil) precum şi polizaharide care pot stimula producţia de colagen şi pot reţine umezeala, fapt care contribuie la o înfăţişare mai tânără a pielii.

Tipuri de fructe goji

Fructele goji au culoarea roşu închis şi sunt uscate, fiind de mărimea stafidelor, au un gust între cel de merişoare şi cel de cireşe, iar la sfârşit lasă un uşor gust de plantă medicinală.
Atunci când cumperi fructe goji, caută următoarele caracteristici:
  • Fructele goji organice sunt superioare din punct de vedere calitativ, nutriţional şi al gustului prin comparaţie cu cele neorganice.
  • Fructele goji trebuie să fie rezonabil de moi şi uşor umede; fructele foarte moi ar putea fi ţinute în apă cu zahăr şi apoi uscate din nou.
  • În funcție de mărimea lor, fructele goji sunt clasificate în patru categorii: supreme, de categoria întâi, a doua şi a treia. Cele „supreme” sunt cele mai mari, dar ele nu conţin neapărat şi cele mai multe substanţe nutritive.
  • Alegeți fructele care au o culoare roşie foarte vie, dar nu în nuanţe neobişnuite, căci acestea ar putea fi tratate cu substanțe chimice. Fructele goji prea deschise la culoare pot fi vechi sau cu un conţinut redus de antioxidanţi. 
Iată o listă cu produsele pe bază de goji pe care merită să le cauţi pe Internet sau în magazinele de produse naturiste:
  • Fructe goji uscate
  • Extract de fructe goji sub formă de pulbere (vrac sau presat sub formă de capsule)
  • Suc de fructe goji (preparat din concentrat de fructe)
  • Tincturi și extracte lichide de goji (de preferinţă, preparate din fructe sălbatice proaspete, nu din cele uscate)
  • Fructe proaspăt culese
  • Seminţe de fructe goji (pentru aplicaţii cosmetice)
  • Batoane de ciocolată și energetice cu fructe goji

Cum trebuie folosite fructele goji

Dat fiind că sunt recunoscute ca tonic adaptogen și superaliment, fructele goji și produsele care le conţin pot fi consumate zilnic. O cantitate rezonabilă ce poate fi consumată într-o zi este de aproximativ 14-15 grame (o mână de fructe). De regulă, un gram conţine 4-6 bobițe uscate de goji.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit fructele goji pentru a-şi prepara ceaiuri, supe și vin, sau le-au consumat ca atare, la fel ca pe stafide. 
Medicina chineză tradiţională afirmă pe bună dreptate că atunci când sunt amestecate cu alte ingrediente alimentare, fructele goji îmbunătăţesc digestia prin stimularea secreţiei de sucuri digestive în stomac şi în intestine.
Dr. Iichiroh Ohhira, un savant japonez care a studiat timp de aproape 40 de ani bacteriile, a ajuns la concluzia că fructele goji stimulează bacteriile prietenoase din intestine şi recomandă aceste fructe în faimoasele sale formule probiotice.
Fructele goji organice pot fi mixate cu boabe de cacao şi / sau cu numeroase alte superalimente, cu alte fructe uscate, nuci şi seminţe, pentru prepararea unor amestecuri cu efecte revitalizante. Îndeosebi amestecul de goji şi cacao are un gust extrem de bun. Dat fiind conţinutul lor antioxidant, cele două superalimente alcătuiesc împreună o gustare excelentă pentru călătoriile cu avionul.
Fructele goji pot fi înmuiate în apă şi rehidratate. Apa folosită nu trebuie aruncată în final, întrucât are efecte de hidratare deosebite şi reprezintă o bază excelentă pentru supă. 
Fructele goji uscate trebuie păstrate în pungi sau în recipiente uscate şi sigilabile. Dacă sunt ţinute în aer liber, ele absorb foarte multă umiditate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.