Vaccinarea

Prima vaccinare modernă 
Vaccinul are rolul de a stimula antigenul să producă anticorpi specifici. Când un vaccin e administrat unui om sistemul imunitar recunoaşte antigenul ca fiind un intrus. Celulele sistemului imunitar sunt astfel activate să ucidă virusul sau bacteria ce cauzează boala.
Prima vaccinare modernă din lume a fost realizată împotriva unui virus înrudit cu variola. La sfârșitul secolului al XVIII, medicul Edward Jenner inventa noțiunea de vaccinare, și de atunci am ajuns la 26 de boli pentru care există vaccin, la care mai adăugăm şi variola pe care, prin anii '80, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat-o eradicată.
În ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății știe din februarie ce vaccin va face la sfârșitul anului. Cauza este la nivel planetar, se colectează din sute de locații probe de virus gripal, trimise de cele 5 laboratoare însărcinate cu evaluarea biologică în SUA, China, Japonia, Australia şi Marea Britanie. În urma analizei, se decide formula pentru emisfere, iar apoi companiile farmaceutice încep producția în baza indicațiilor OMS.
Un alt motiv pentru care decizia se ia atât de devreme este legată de producția vaccinurilor. Pentru ca acestea să apară în octombrie, se folosesc sute de milioane de ouă pentru mediul de cultură, pe care acestea sunt crescute tulpinile virale gripale, apoi câteva luni a durat procesarea și producția vaccinului, iar apoi câteva luni a durat transportul aerian, maritim sau rutier de la producător la distribuitor și apoi la farmacie.  
Există 2 formule compoziția unui vaccin antigripal pentru fiecare emisferă: nordică și sudică. Între cele două emisfere se află tropicele, o barieră importantă ce nu permite omogenizarea tulpinilor virale gripale, iar în plus intervine și o lege a fizicii numită efectul Coriolis. Acest efect ne apără de bolile exotice. 
O primă temere este că, în situația când vaccinul ne prinde ușor imunodeprimaţi, sau nu sunt păstrate în condiții necorespunzătoare, ne poate îmbolnăvi de boala pentru care a fost creat, deoarece acesta conține un virus viu atenuat. În realitate, singurul vaccin cu virus viu atenuat este vaccinul prin spray nazal.
Vaccinarea prin spray nazal prezintă multe alte avantaje. În primul rând, acest virus viu atenuat este o mare invenție, întrucât permite vaccinarea antigripală și cu efort financiar minim. Mai mult, are avantajul de a permite modificarea rapidă a compoziției, cât și a producției în masă. Singurele contraindicatii pentru acest tip de vaccin sunt pentru femeile însărcinate, precum și pentru persoanele care tocmai au efectuat un transplant.
Virusul HPV, la microscop
O altă temere e aceea că cancerul de col uterin ar putea fi declanșat de vaccinarea anti-HIV. Acest tip de vaccinare în rândul tinerelor fete a stârnit proteste din partea părinților, care reclamau temerea ca acest tip de vaccinare n-ar face decât sa stârnească virusul deja prezent în tot corpul. Mai mult, vaccinul ar produce efecte adverse precum riscul cancerului de col uterin, alături de teama că fetele și-ar începe viața sexuală mai devreme fiind protejate de bolile cu transmitere sexuală. Pentru a lămuri aceasta temere: la nivel mondial, cea mai răspândită infecție cu transmitere pe cale sexuală este HPV (Human Papilloma Virus, Virusul Papiloma Uman) și peste 80% din femeile de peste 50 ani îl au în organism. HPV prezintă una din cele mai mari varietăți de tulpini virale, în vreme ce majoritatea virusurilor au doar câte 2 variații, precum virusul HIV. Deși organismul face față infectării, 90% din contactele cu virusul sunt învinse de către corpul nostru, iar 80% din femei prezintă cel puțin o tulpină a acestui virus HPV în organism. Aceasta datorită varietății copleșitoare de peste 40 de tulpini virale, ce fac posibilă întâlnirea organismului uman cu zeci de varietăți virale. HPV deține recordul pentru cea mai transmisă boală pe cale sexuală.
Gravitatea infectării o HPV reiese în bolile pe care acest tip de virus le poate provoca. La cancerul anal, vezical şi de col uterin, se adaugă verucile, cancerul vulvar, vaginal, penian, orofaringian.  Conform unor cercetări - și bolile cardiovasculare, și multe alte tipuri de cancer.
Acum 11 ani, premiul Nobel pentru medicină a fost acordat medicului Harald zur Hausen pentru demonstratea legăturii dintre prezența HPV la femei și declanșarea cancerului de col uterin. Este în primele 4 cauze ale deceselor provocate de cancer la femei.
Vaccinul anti-HPV conține particule virale, ceea ce demonstrează că vaccinul nu duce la infectare cu HPV, deoarece nu conține virusul în sine, iar particulele cu caracter antigenic sunt considerate similare celor virale. Deci vaccinul produce imunizare adenocarcinom în 95% din vaccinați comparativ cu 90% pentru vaccinuri antigripale. În concluzie, vaccinarea antigripală nu poate declanşa gripa, deoarece conține doar particule virale, iar vaccinul antigripal cu virus viu atenuat este sigur întrucât autogenitatea virusului gripal a fost redusă. Iar vaccinarea anti-HPV conține particule asemănătoare virusului, prin urmare nu poate nu poate induce cancerul de col uterin, însă poate salva viața femeilor şi reduce decesele în urma acestor virusuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.