Tratamentul cu saramură

Dr. Fereydoon Batmanghelidj (1931, Teheran, Iran - 15 noiembrie 2004, Fairfax, Virginia, SUA), numit de americani „Batman” și-a dobândit o faimă mondială datorită cercetărilor întreprinse în domeniul apei ca element vital pentru organismul omenesc. A studiat medicina la Londra și apoi s-a întors medic în țara sa natală, Iran. După revoluția din 1979 a fost închis, apoi condamnat la moarte. Dar când s-a observat că era în stare să acorde asistență medicală celorlalți deținuți, execuția sa a fost amânată.
Într-o noapte, întâmplător, a descoperit valoarea medicală a apei în ulcerul gastric: dat fiind ca nu dispunea de nici un fel de medicamente, i-a dat unui alt deținut, chinuit de dureri violente de stomac, să bea două pahare cu apă. După numai câteva minute, durerile au dispărut. În următoarele luni, Batmanghelidj și-a continuat observațiile în materie. Astfel, a ajuns să atragă atenția întregii lumi: articolele sale legate de acest subiect au fost publicate de numeroase reviste cunoscute de specialitate. În cele din urmă, datorită acestei munci, să scape definitiv de execuție.
În 1983 a pus bazele „Foundation for the Simple în Medicine” (Fundația pentru Simplul în Medicină), care se ocupă cu rezolvarea anumitor probleme de sănătate cu ajutorul apei.
Cartea lui Batmanghelidj intitulată „Apa, soluția sănătoasă” a devenit de mulți ani o sursă fundamentală de informații. Unul din subcapitolele acestui volum se numește „Despre inutilitatea dietelor hiposodice”. Aici se afirmă că oxigenul, apa, sarea și potasiul-sunt elementele cele mai importante pentru supraviețuirea organismului. În sprijinul acestor aserțiuni este citat Plinius care, încă din anul 75 i. Hr. afirma că sarea este „cel mai important mijloc de vindecare pentru oameni” și, fără îndoială, spusele sale s-au adeverit. „Aproximativ 27% din cantitatea de sare aflată în organism se înmagazinează în oase, sub formă de cristale. Se spune că aceste cristale de sare ar întări oasele. În cazul acesta, putem admite şi că o carență de sare poate fi unul din factorii responsabili de apariția osteoporozei. În această situație, pentru a păstra sarea din sânge la un nivel corespunzător, organismul își extrage necesarul din oase", scrie dr. Batmanghelidj.
Autorul mai insistă asupra unui alt aspect, pe care îl consideră foarte important: foamea și setea, cele două necesități care, în general asociate de noi din obișnuință, dar ar trebui satisfăcute separat. Deasemeni unul din motivele excesului în greutate e că în timpul mesei beau prea multe lichide în loc de a trata mâncatul și băutul separat. Mulți oameni și-au pierdut sensibilitatea pentru sete, abia când li se usucă gura constată setea. Alții nu mai fac distincția între „lichide” și „apă”. Unele băuturi alcoolice sau răcoritoare mai mult deshidratează decât hidratează. Dacă, așa cum era tradiția cândva și cum se mai obișnuiește azi în cafenelele din Austria, odată cu o ceașcă de cafea e servit și un pahar de apă. 
Batmanghelidj mai spunea că „omul are nevoie de 1,5 -2 litri de apă zilnic (cantități mai mari nu sunt în nici un caz nocive)”. Cel mai indicat mod de a consuma această cantitate este a bea câte o cană (un pahar) de 250 ml de apă cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă și încă o dată aceeași cantitate la aproximativ 2 ore și jumătate după fiecare masă. În acest scop, autorul recomandă apa obișnuită de la robinet de preferință filtrată.

Despre tratamentul cu saramură

Cantitatea de saramură diluată într-un pahar de apă trebuie băută în reprize mici, de-a lungul întregii zile, odată cu reprizele de apă pe care le bem în fiecare zi. Se începe cu cantități mici, altfel vă simtiti atât de energizați, încât seara să nu mai puteți adormi sau să adormiți, dar să vă treziți din somn în toiul nopții, constatând că v-a pierit somnul. 
Totodată anticorpii, forțele tămăduitoare sunt în autoapărarare organică, spirituală şi psihică se vor întări, fără ca întărirea aceasta să constatați o reducere a sensibilității personale. Veți fi înarmați mai eficient pentru a combate efectele nocive, de orice natură ar fi ele. Constatând cât v-a crescut totodată disponibilitatea pentru tot ce este constructiv.
Cura intensă cu saramură poate dura mai multe săptămâni sau mai multe luni. Dar e la fel de posibil ca acel pahar băut dimineața pe stomacul gol să fie inclus în dieta cotidiană. Este foarte util să conștientizați iar şi iar ce este de fapt această materie - esența mării, uscată de soare și de vânt, completată tocmai cu acele substanțe, de care organismul are nevoie pentru a putea funcționa corespunzător.
Un rol important revine apei şi sării în prevenirea bolii canceroase. Atunci când în organism apare un deficit de sare, în unele celule se formează acizi. La rândul său, aciditatea mărită poate avea drept urmare o modificare negativă a structurii ADN, ceea ce poate declanșa apariția cancerului. „Studiile efectuate până în prezent au relevat că mulți dintre bolnavii de cancer prezintă un nivel scăzut de sare în organism, iar spasmele musculare (crampe cârcei) nocturne pot fi un indiciu al deficitului de sare. La fel și pentru spasmele la solicitarea mușchilor neantrenați, și senzațiile de slăbiciune și amețeală. 
O altă virtute a curei interne cu saramură ar fi aceea că ea poate ajuta la eliberarea de anumite vicii  și dependențe cum sunt consumul de stupefiante, excesul de alcool, fumatul și consumul excesiv de zahăr, în mod cu totul special, băutul de saramură dimineața, pe stomacul gol (și apoi încă o doză, împărțită de-a lungul zilei) se recomandă  în:
  • probleme dermatologice (acnee, ten „încărcat”, eczeme, neurodermită, psoriazis - care, de altfel, poate apărea şi sub unghii – herpes sau erupții veziculare în zona buzelor, micoze ale picioarelor; în bolile de piele, foarte bune rezultate deși spălarea.porțiunilor afectate cu saramură, fără însă a le clăti apoi cu apă limpede, asttel încât sarea să rămână pe piele);
  • alergii (astmă, „febra fânului" sau alergia la polenuri, iritații oculare);
  • boli din categoria răcelilor (infecții gripale, dureri de gât, otite medii, guturai și infecții ale sinusurilor, bronșite);
  • afecțiuni ale aparatului locomotor (gută și artrită, artroză și osteoporoză, fracturi osoase, entorse, contuzii și întinderi musculare, de ligamente sau tendoane);
  • afecțiuni digestive și tulburări metabolice;
  • boli renale și vezicale;
  • boli cardiovasculare;
  • nervozitate, tulburări ale capacității de concentrare, tulburări de somn;
  • boli canceroase;
  • boli ginecologice;
  • intoxicații cu metale grele.
Saramura foarte concentrată se păstrează practic oricât, fără ca în ea să se strângă sau să prolifereze bacili sau alți germeni patogeni. Există mulți oameni care nu manifestă nici un fel de aversiune față de băutul de saramură. Tot din această saramură puteți folosi o parte şi pentru a vă spăla pe dinți.

Apele muriatice (izvoare sărate)

Apele muriatice sunt izvoare care conțin sare de bucătărie, adică în principal ioni de sodiu şi de clor (termenul de muriatic provine din latinescul muria = saramură, soluție de sare). Aceste ape sunt indicate pentru tratarea bolilor gastrică, intestinale și hepatice. Atunci când conținutul de bioxid de carbon depășește 1 gram la 1 litru de apă. se vorbește despre ape clorurate-sodice. Apele sărate sunt cu o concentrație de sare mai mare de 1,5 %. Acele izvoare de apă conțin, pe lângă clorură de sodiu, şi litiu, se recomandă în formele de gută și în alte boli articutare, precum şi în litiazele căilor urinare, datorită capacității lor de a dizolva acidul uric. Izvoarele sărate care conțin și iod sau/și brom (ape iodurate și, respectiv, bromurate) stimulează activitatea ganglionilor limfatici și a organelor glandulare. Izvoarele sărate (minerale) folosite în cure internă sau externă sunt clasificate după mai multe criterii diferite: temperatură, grad de mineralizare (concentrație de săruri minerale/l litru de apă), proprietăți fizico-chimice ș.a.
În România, ape clorurate-sodice pentru cura externă se găsesc la: Sărata Monteoru, Ocna Mureș, Telega, Bazna, Ocnele Mari, Ocna Sibiului, iar cele pentru cură internă se găsesc la: Băile Herculane (izvorul Hygeea), Someșeni (izvorul 1), Ocna Sibiului (izvorul Horia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.