Terapia florală Bach

Terapia florală Bach este o metodă de tratament complementară, naturală, lipsită de reacții adverse, care ajută la restabilirea echilibrului emoțional.
Ea poartă numele medicului englez Dr. Eduard Bach (24.09.1886 - 27.11.1936) cel care i-a pus bazele dedicându-și întreaga sa viață descoperii ei la începutul secolului XX. După ce a devenit medic și apoi homeopat de succes, a considerat că Divinitatea, în înțelepciunea Sa, a lăsat la îndemâna tuturor celor aflați în suferință remedii simple, naturale și ușor de preparat, așa că a renunțat la cariera de medic și într-un sătuc in mijlocul naturii, la Mount Vernon în apropiere de Oxford. După moartea sa, a fost creată la Mount Vernon, fundația ce-i poartă numele și unde se prepară încă baza esențelor florale din aceleași plante, respectând întru totul indicațiile sale.

Principiile terapiei florale Bach

Doctorul Bach considera că nu există boli, ci bolnavi, împărtășind convingerea că starea de sănătate și cea de boală au vibrații diferite.
Metoda se bazează pe ideea ca esența florii păstrează amprenta energetică a plantei din care a fost extrasă, iar vibrația se află în rezonanță cu cea a celulelor corpului uman, tratând în special emoțiile negative, nu afecțiunile fizice. Principiul este ca energia pozitivă a florilor neutralizează energia negativă umană, restabilind echilibrul sufletesc.
Remediile florale se prepară în apă prin impregnarea acesteia cu informația emanată din plante și fixată cu ajutorul energiei solare. Conservarea se face în alcool. Pentru persoanele hipersensibile sau pentru cele care au interdicţii la cantităţi infime de alcool există remedii florale Bach fără alcool, care conţin aproape în întregime remediu apos
Principalele indicații ale terapiei florale Bach sunt:
  • frici și fobii, îngrijorare și gânduri obsesive
  • anxietate, atacuri de panică, coșmaruri
  • depresie, oboseala cronică, insomnie
  • nehotărare, lipsa de concentrare, dificultăți de învățare
  • crize de furie și de gelozie, atașamente emoționale puternice
  • recuperarea după un șoc sau o traumă fizică sau psihică
Aplicată în stări de disconfort, metoda a dat următoarele rezultate:
  • sentimente de calm, armonie
  • gânduri noi, pozitive
  • încredere în propria persoană
  • dorința de dezvoltare
  • nivel crescut de energie
  • vindecare rapidă
  • somn odihnitor
  • îmbunătățirea puterii de decizie

Mod de administrare

Se poate folosi un singur remediu sau un amestec de până la 6 remedii, iar  în situaţii extreme se pot amesteca până la 9 remedii.
Se iau cate 4 picături de 4 ori pe zi. Durata tratamentului variază în funcție de severitatea simptomelor și de reacția de răspuns individuală.

Principalele remedii florale

Dr. Bach spunea în cartea sa "Heal Thyself" (Vindecă-te singur) că toate bolile sunt provocate de  perturbările emoționale sau defectele de personalitate, care au o influență nefavorabilă asupra forței de apărare a organismului. De asemenea, a descoperit și perfecționat un sistem terapeutic format din 38 de esențe florale.
Denumirea (engleză)Denumirea (latină)Denumirea (română)Simtomele pentru care se recomandă
Red ChestnutAesculus carneaCastan roșuTeama si preocupare exagerată pentru bunăstarea si siguranta celorlalti. Îngrijorare sinceră, deoarece aceste persoane nu se gândesc la ele, ci numai la binele celor dragi.
White ChestnutAesculus HippocastanumCastan albGânduri repetitive, nedorite, obsesive, care nu pot fi alungate. Îngrijorare excesivă. Conversatii mentale cu diferite persoane. Hiperactivitate mentală motiv pentru care în viata de zi cu zi se concentrează foarte greu, iar noaptea au de multe ori insomnii.
Chestnut BudAesculus HippocastanumMugure de castan sălbaticNeputinta de a învăța din greșeli anterioare sau din experiență. Erori repetitive. Încearcă să uite cat mai repede posibil experientele neplăcute. Pot părea naivi sau neatenti. De obicei se grăbesc, fiind persoane care întâi acționează si apoi gândesc.
AgrimonyAgrimonia EupatoriaAgrimonia sau Turtiță mareÎngrijorări, probleme si suferință mentală ascunse în spatele unei înfățișări vesele sau zâmbitoare. Persoane sociabile, cu simtul umorului, fiind adeseori o companie plăcută pentru cei din jur. Pentru a mentine starea de veselie pot recurge la băutură, droguri, alimentatie excesivă. Iubesc pacea, fiind deranjati de conflicte sau neînțelegeri, iar pentru a le evita sunt dispusi să lase mult de la ei.
Rock waterAqua PetraApă de izvorEste singurul remediu care nu se prepară din flori. Persoanele care au nevoie de acest remediu, își propun standarde înalte, sunt perfectioniste, dorind de multe ori să fie un exemplu pentru cei din jur. Atunci când nu le pot atinge suferă de negare de sine și se autoreprimă. În stadii mai avansate poate fi vorba de gândire rigidă sau fanatism
Wild OatBromus ramosusOvăz sălbaticIncertitudine cu privire la drumul corect în viață. Persoane talentate, care au dorința de a face ceva semnificativ.
HeatherCalluna vulgarisIarbă neagrăGânduri si preocupări centrate pe propria persoană. Persoane care în general vorbesc mult, mai ales despre propriile probleme sau interese. Au nevoie de auditoriu, depind de afectiunea si atentia celor din jur. Sentiment de singurătate interioară. Adeseori provin dintr-o familie în care au fost lipsiti de afectiune părintească.
HornbeamCarpinus betulusCarpenSentimentul de "luni dimineata", letargie, lehamite. Oboseala datorată unei cauze emoționale. Amână lucrurile importante pe care le are de făcut. Dimineata se poate trezi mai obosit decât la culcare. Consideră că nu poate începe lucrul fără un stimulent precum cafea, ceai sau ceva tonic.
Sweet ChestnutCastanea sativaCastan comestibilDisperare extremă, inimă zdrobită. Persoane care au sentimentul că au atins limita suferinței și au abandonat orice speranță,  și cred că se află într-o situaţie fără ieşire. Pe cat posibil, prefera insa sa îndure această agonie mentală în sinea lor, fara a se lamenta. Nu au gânduri de sinucidere. Remediu indicat de cele mai multe ori după dispariția cuiva drag.
CentauryCentaurium umbellatumȚintaurăVoință slabă, serviabilitate. Persoane foarte amabile, plăcute și bune la suflet, care din neputinta de a refuza, ofera mai mult decât pot si se epuizează. Uneori în mod inconstient adopta gesturi sau păreri ale unor personalități mai puternice. Fiind permanent în slujba celorlalți, își neglijează propria persoană și menire în viață.
CeratoCeratostigma willmottianumCornuţÎndoială. Când sunt confruntate cu luarea unei hotărâri, aceste persoane au nevoie de sfaturi si confirmare din partea celorlalti, desi în potential au o intuitie foarte dezvoltată. Vorbesc mult, pun întrebări, sunt dornici de informatii si cunoastere, dar pe care nu le folosesc, din lipsa de încredere în propriile decizii.
ChicoryCichorum intybusCicoarePosesivitate. Santaj emotional. Atitudine dominatoare. Tendinta de a controla viata celor dragi si de a-i tine prin preajma. Așteaptă atenție sau răsplată în schimbul dragostei sau al serviciilor pe care le ofera, fie doar și un simplu mulțumesc. Se pot simți răniți cu ușurință, reușind să uite sau să ierte destul de greu. În potential au o mare capacitate de a iubi si de a se devota sincer si dezinteresat celor din jur.
ClematisClematis vitalbaClopoţelMinte absentă si visătoare. Lipsa interesului pentru prezent. Persoane care trăiesc într-un viitor imaginar si iluzoriu, sperând ca totul va fi bine cândva. Privire îndepărtată, de visător pierdut în gânduri. Au nevoie de mult somn. Pot avea memorie slabă sau pot lesina cu usurinta. Toate acestea dintr-o dorinta inconstienta de a evada din lumea aceasta, în care nu se simt ca acasa.
BeechFagus SylvaticaFag comunIntoleranta si criticism. Remediu indicat pentru persoane care pretind precizie si ordine in viata lor, dar si în viata celor din jur. De multe ori sunt deranjati sau iritati de gesturi marunte, de felul de a vorbi sau a se comporta al celorlalti. Acuitate mentala si spirit de observatie dezvoltat, dar canalizat pe observarea partilor negative.
GentianGentiana amarellaGențiana de toamnăDezamagire sau descurajare datorate unui esec. Persoane care se descurajeaza usor si ar dori sa renunte, desi în final nu fac acest lucru.
Rock RoseHelianthemum nummulariumTrandafir sălbaticDacă v-ați predat şi resemnat în fata luptei cu viaţa, sunteţi absent, nepăsător. Spaima intensa, atacuri de panica. Teroare. Persoane care nu mai pot gandi coerent sau nu se mai pot misca din cauza fricii.
Water violetHottonia PalustrisVioreaua de baltăPersoane calme, aparent mandre sau distante, dar care de fapt au nevoie de un spatiu personal si nu suporta ca ceilalti sa se amestece în viata lor. Cand au probleme prefera sa se descurce singure. Nu simt nevoia de consolare si nu solicita ajutorul.
HollyIlex aquifoliumIliceResentiment intens, ura, invidie, gelozie, suspiciune, razbunare. De multe ori chiar persoane cu preocupari spirituale au nevoie de acest remediu, pentru a se putea bucura sincer de succesele celor din jur si a se deschide spre acel sentiment de iubire universala si intelegere.
ImpatientsImpatients glanduliferaSlăbănogNerabdare, iritabilitate. Se asteapta ca totul sa fie facut repede si fara piedici. Persoane deranjate sau iritate cand lucrurile decurg prea încet sau oamenii lucreaza prea lent si de aceea prefera sa lucreze singuri. Persoane spontane, active, energice avand o mare dorinta de independenta.
WalnutJuglans regiaNucProtectie la schimbare sau influente exterioare. Acest remediu este de asemenea recomandat la toate varstele care implica schimbari biologice majore: aparitia dintilor, inceputul adolescentei, sarcina, menopauza, stadii terminale ale bolilor; sau adaptarea la schimbari cum ar fi schimbarea ocupatiei sau a locuintei, inceperea scolii, casatorie, divort, pensionare; în general un nou  început.
LarchLarex deciduaLariță, zadăLipsa de incredere în sine, sentiment de inferioritate. Persoane care îi admira pe ceilalti, considerand ca ei nu ar putea fi capabili de succes. Nu incearca lucruri noi, dintr-o convingere eronata ca nu vor reusi.
HoneysuckleLonicera caprifoliumCaprifoiNostalgie si dor dupa anumite locuri, cineva drag sau o anumita perioada a vietii. Dor de casa. Regret. Persoane care isi reamintesc adeseori despre trecut, despre zilele de glorie din viata lor, avand o dorinta ascunsa ca acestea sa se reintoarcă, și își pierd astfel interesul pentru prezent.
Crab AppleMalus pumilaMăr pădurețSentiment de necuratenie. Preocupare obsesiva sau excesiva pentru detalii. Se pot simti impuri, pacatosi mergand pana la ura de sine. Pot fi complexati sau nemultumiti de anumite aspecte fizice sau morale. Persoane preocupate de ordine, curatenie sau puritate fie în exterior, fie în plan interior.
MimulusMimulus guttatusCrețișoarăFrici sau temeri de zi cu zi, avand o cauza cunoscuta. Teama de a merge la dentist, de a merge cu liftul, de a ramane singur, de a ramane fara bani, frica de caini, de pasari, de examene, etc. Timiditate, înrosirea fetei cand persoana se afla în centrul atentiei. Teama de a fi observat. Teama de a vorbi sau a desfasura diferite activitati în public. Dr Bach spunea: "aceste persoane îsi poarta spaimele discret si în tacere si nu vorbesc despre ele cu usurinta."
OliveOlea europaneaMăslinOboseala, lipsa de energie. Convalescenta. Epuizare ca urmare a unei activitati intense sau de durata: învatat, activitate fizica, oboseala psihica. Recuperare si regenerare.
Star of BethelehemOrnithogalum umbrellatumSteaua din Betleem/BălușcaSoc, evenimente traumatice. Vesti rele neasteptate. Suferinta îndelungata.
PinePinus SilvestrisPinSentiment profund de vinovatie. Poate aparea chiar si atunci cand persoana nu este cu adevarat raspunzatore pentru cele intamplate. Reprosuri aduse propriei persoane. Toate esecurile sau dezamagirile prin care trec le vor pune pe seama propriei persoane.
AspenPopulus tremulaPlop tremurătorTemeri, frici, anxietate avand origine necunoscuta si care nu pot fi explicate ca avand o cauza rationala. Cateva semne: transpiratii bruste, tremuraturi, cosmare, insomnii, senzatia de tremuraturi în stomac sau în interiorul corpului, neliniste accentuata care poate progresa pana la atac de panica. Multi copii, dar si persoane adulte sensibile sau receptive pot suferi de teama de tip Aspen. Aceasta stare include si presentimentul ca ceva rau s-ar putea intampla, precum si teama de un spirit rau sau ceva negativ care se afla în preajma noastra.
Cherry PlumPrunus CerasiferaCorcodușTeama de a ceda nervos sau de a-si pierde controlul. Ganduri irationale. Inspaimantat de ceea ce ar putea spune sau face. In stari extreme: isterie, violenta, ganduri si pericol de sinucidere. Din cauza tensiunii in care traiesc, se tem ca vor înnebuni, vor ceda nervos sau vor ajunge într-un spital de boli mentale.
OakQuercus roburStejarEpuizare. Persoane curajoase, perseverente, care continua sa se straduiasca si sa munceasca, depasindu-si fortele proprii. Viata este privita ca o lupta. Încapatanare. Uneori nu pot accepta ca lucrurile nu pot fi schimbate sau nu-si sesizeaza limitele si de aceea se extenueaza.
Wild RoseRosa caninaMăceșResemnare. Apatie. Lipsa motivatiei interioare si a bucuriei. " Plictisitii" de viata, dar care nu se simt nefericiti din acest motiv. Adeseori se simt obositi, fara energie si sunt lipsiti de ambitie. Accepta situatiile asa cum sunt, nu se zbat sa schimbe absolut nimic, chiar daca nu le este bine.
WillowSalix vitellinaSalcia galbenăResentiment ascuns. Amaraciune sufleteasca, autocompatimire, descurajare. Persoane care se plang, dand mereu vina pe altii pentru nefericirea lor. Pesimism. În adancul sufletului lor nu pot uita sau ierta cu usurinta, chiar daca nu arata acest lucru.
ScleranthusScleranthus annusPorumbar sălbaticIndecizie. Oscileaza continuu între mai multe alternative. Aceste persoane considera dificil sa ia hotarari de orice natura, dar cu toate acestea nu solicita parerea celor din jur. Parerile sau starile lor se pot schimba de la un moment la altul.
MustardSinapis arvensisMuștar sălbaticIndispozie mergand pana la depresie profunda, care apare si dispare brusc. Aceasta stare te învaluie ca un nor intunecat, te izoleaza de exterior si nu poti sa-i gasesti nici o explicatie. Fiind atat de intensa nu poate fi ascunsa de ceilalti, care vor remarca ca ceva se intampla cu tine.
GorseUlex europaeusOrz sălbaticLipsa sperantei si disperare. Depresie. Persoane care nu mai au dorinta sau energia de a se stradui. Multi din cei care au nevoie de acest remediu sufera sau au suferit de boli cronice. Cu toate ca nu mai spera intr-o imbunatatire a situatiei lor, la insistentele altor persoane pot fi convinsi sa mai incerce.
ElmUlmus proceraUlmCoplesit de responsabilitate. Persoane capabile, altruiste, leaderi înnascuti care îsi asuma multe responsabilitati. Remediul este indicat pentru momentele în care, prin pierderea temporara a încrederii de sine, se îndoiesc de capacitatile lor, avand sentimentul ca nu se mai descurca.
VervainVerbena officinalisVerbinăDacă sunteţi excesiv de zelos, vă angajaţi total în chestiuni pe care le consideraţi a fi just să vă suprasolicitaţi  astfel fizic și sufleteşte; tensiune; frustrare; entuziasm exagerat pentru un motiv sau un ideal; pasiune în a argumenta si a convinge; dificultate în a întelege alte puncte de vedere.
VineVitis viniferaViță de vieDominator, inflexibil, solicitant, puternic. Încearca sa-si impuna punctul de vedere sau modalitatea de a face lucrurile indiferent de consecintele asupra celorlalti.

Clasificarea remediilor florale

Bach a împărțit esențele florale în șapte grupe, aflate în relație cu stările negative. Astfel, a creat esențe pentru teamă, nehotărâre, lipsă de interes pentru prezent, singurătate, hipersensibilitate, deznădejde sau disperare, preocupare excesivă pentru binele celorlalți. Aceste stări de indispoziție, susținea medicul, sunt vinovate de șubrezirea sistemului imunitar, lipsă de vlagă și dezechilibrul neuroendocrin. Terapia poate fi folosită ca remediu de sine stătător sau combinată cu tratamente clasice ori naturiste în caz de suferințe de natură fizică. Scopul este instalarea stării de bine, care atenuează, ulterior, bolile trupului. Remediile sunt recomandate chiar și copiilor mici sau femeilor însărcinate, fără să aibă efecte secundare ori să dea dependență.
  • Incertitudine: cerato (plantă tibetană), gențiană, orz sălbatic, carpen, porumbar sălbatic, ovăz sălbatic
  • Lipsă de interes pentru prezent: boboc de castan sălbatic, clematită, măceș, caprifoi, muștar sălbatic, măslin, castan sălbatic
  • Singurătate: iarbă-neagră, slăbănog, violetă de baltă
  • Hipersensibilitate: turiță-mare, țintaură, ilice, nuc
  • Frică: plop-tremurator, corcoduș, crețișoară, castan roșu, trandafir-de-stâncă
  • Deznădejde: măr pădureț, ulm, larice (conifer), stejar, pin, steaua-Bethleemului, castan comestibil, salcie pitică
  • Grija excesivă pentru ceilalți: fag, cicoare, apă-de-stâncă, verbină, viță-de-vie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sindromul burnout  este din ce în ce mai răspândit, în toate domeniile, în special în domeniile în care se lucrează cu oameni.